Συνεχίζεται η κρίσιμη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα στα νοσοκομεία της χώρας, με εκείνα της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή και να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μέχρι και χθες το βράδυ οι ασθενείς σε όλες τις κλινικές Covid-19 ανέρχονταν σε 4.441, ένας αριθμός που δυστυχώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πορείας του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στις υγειονομικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες 2.187 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 294 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 302, αποτελώντας το 54% του συνόλου των διασωληνωμένων με λοίμωξη λόγω κορωνοιού σε ολα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η βόρεια Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την επιδημία, καθώς εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς που έδωσαν σκληρό αγώνα για τη ζωή τους στα νοσοκομεία, μετράει και το 59% των θανάτων. Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την αρνητική, θλιβερή πρωτιά των θανάτων όλη την περίοδο της επιδημίας κατέχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,5% των θανάτων και ακολουθούν η 3ή Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας με 24,5% και η Αττική με 21,3%.

Στην καρδιά της επιδημίας βρίσκεται η Θεσσαλία. Χθες στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν 268 κρούσματα, ειδικότερα 129 στη Λάρισα, 93 στη Μαγνησία, 25 στην Καρδίτσα και 21 στα Τρίκαλα.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ασκείται μεγάλη πίεση τις τελευταίες δέκα ημέρες από τους ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία, με τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το πανεπιστημιακό και το γενικό να νοσηλεύουν τουλάχιστον 223 ασθενείς – οι 40 εξ αυτών είναι σε ΜΕΘ ενώ έχουν γίνει διακομιδές και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα νοσοκομεία του Βόλου (8 κλίνες), των Τρικάλων (12 κλίνες) και της Καρδίτσας (6 κλίνες). Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε συμφωνία με τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια (δύο στη Λάρισα και δύο στο Μαγνησία) για τη νοσηλεία ασθενών.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση με αρχόμενη μείωση κρουσμάτων – ενδεικτικά χθες καταγράφηκαν 401 κρούσματα. Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν 3.397. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές 676 ασθενείς και άλλοι 172 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 160, αποτελώντας το 28% του συνόλου των διασωληνωμένων.

 iPaidia.gr