Με τον ερχομό του φθινοπώρου στο Μπέργκαμο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες ετοιμασίες για τα εγκαίνια του Gewiss Stadium, της νέας έδρας της Αταλάντα. Νέα φώτα, νέες κερκίδες, νέο πρόσωπο. Αυτό το σεμνό γήπεδο χωρητικότητας 21,000 θεατών φιλοξένησε αγώνες του Champions League, λίγους μήνες μετά από το πρωτόγνωρο καλοκαίρι και την ανοιξιάτικη τραγωδία. Πριν από τη φοβερή ιστορία, αξίζει να δείτε εδώ τα πιο δυνατά σημερινά προγνωστικα ποδοσφαιρου

Τον Αύγουστο, η Αταλάντα αποκλείστηκε με πολύ πικρό τρόπο στα προημιτελικά του Champions League, αφού η Παρί Σεν Ζερμέν σκόραρε δις στις καθυστερήσεις και σταμάτησε την ξέφρενη πορεία των μπεργκαμάσκι, που ξεκίνησε από το Μιλάνο και το Σαν Σίρο, το οποίο χρησιμοποίησαν ως έδρα την περασμένη σεζόν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. 

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η Αταλάντα φιλοξένησε στο Gewiss τη Λίβερπουλ από την οποία συνετρίβη με 0-5. Είχε προηγηθεί το 0-4 στη Δανία επί της Μίντιλαντ και η ισοπαλία 2-2 με τον Άγιαξ, επίσης στο Μπέργκαμο. 

Στις τάξεις των φιλάθλων, η δεύτερη σερί συμμετοχή της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αποτελεί μεγάλο δώρο, έπειτα από μία ιδιαιτέρως τραυματική περίοδο. 

Πίσω στον Φλεβάρη, όπως αυτό το συναρπαστικό αουτσάιντερ μαγνήτιζε τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. Το Μπέργκαμο και οι γειτονικές περιοχές της Λομβαρδίας έγιναν hot spot του ιού! Οι θάνατοι αυξήθηκαν σε τρομακτικό βαθμού! Μέσα στο Μάιο πέθαναν περίπου 16,000 άνθρωποι!

“Ήταν σαν σεισμός, σαν τσουνάμι” δήλωσε το Δόκτωρ Φάμπιο Μπετζόλι, διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου στο Μπέργκαμο και μεγάλος υποστηρικτής της Αταλάντα. 

“Ως κάτοικος του Μπέργκαμο, όταν είδα τις σκηνές με τα στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν τα φέρετρα ήταν κάτι τρομερά δύσκολο. Κι εγώ έχασα μέλος της οικογένειάς μου”

Ο Πετζόλι βρέθηκε στο Σαν Σίρο για τον αγώνα της Αταλάντα στους “16” του Champions League απέναντι στη Βαλένθια. Ήταν 19 Φεβρουαρίου και περίπου 45,000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες. 

Είχε προαναγγελθεί ως το πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία της Αταλάντα, μία στιγμή χαράς και υπερηφάνειας. Και πραγματικά ήταν. Η “θεά” επικράτησε των Ισπανών με 4-1 και στις κερκίδες επικρατούσε πανδαιμόνιο με αγκαλιές και φιλιά. Οι πανηγυρισμοί εξαπλώθηκαν, όπως και ο ιός. 

Το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μετέπειτα ταυτοποιήθηκε ως η πηγή της τεράστιας εξάπλωσης του Covid-19 στο Μπέργκαμο και τις γύρω περιοχές. Έγινε επίκεντρο της πανδημίας και άλλαξε τον κόσμο. Ονομάστηκε ως “βιολογική βόμβα”.

“Νιώθω αμήχανα για αυτό. Ακόμη και να μην είμαστε υπεύθυνοι, δεν το ξέρουμε” θυμάται ο Πετζόλι. “Σίγουρα υπήρξε εξάπλωση, ήταν μία πηγή μόλυνσης. Αλλά… ήταν η Αταλάντα στους “16” του Champions League. Πως μπορούσαμε να χάσουμε το παιχνίδι” 

Στις 8 Μαρτίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ολικό lockdown στο Μπέργκαμο και τις γύρω περιοχές. 

Η Αταλάντα έπαιξε τη ρεβάνς με τη Βαλένθια στο άδειο Μεστάγια επικρατώντας 3-4. Η μεγάλη πρόκριση ήταν η απόλυτη αντίθεση για την τραγωδία στο Μπέργκαμο. 

Στους μετριασμένους πανηγυρισμούς τους, οι παίκτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πόλη και με ξεχωριστά μπλουζάκια. 

Όπως όλες οι δραστηριότητες, έτσι και το ποδόσφαιρο μπήκε στον πάγο, διακόπτοντας την ιστορική πορεία της Αταλάντα. Αλλά η στιγμή αποκάλυψε τους ισχυρούς δεσμούς του συλλογου με την πόλη. 

“Το να είσαι υποστηρικτής της Αταλάντα είναι μέρος της ταυτότητας του Μπέργκαμο” είπε ο Αντρέα Βαλεζίνι, αρχισυντάκτης στην τοπική εφημερίδα Eco di Bergamo. “Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κανένας παίκτης δεν έφυγε από την πόλη. Έμειναν εδώ και μοιράστηκαν τον πόνο με τους πολίτες. Ο αρχηγός “ΠάπουΓκόμες “έτρεξε” μία καμπάνια υποστήριξης του τοπικού νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει το δυνατό δέσιμο ανάμεσα στους πολίτες του Μπέργκαμο και την ομάδα” 

Οι φίλαθλοι της Αταλάντα επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοηθώντας όπως μπορούσαν με την οργάνωση και τη δημιουργικότητά τους. Ανέπτυξαν δίκτυα αλληλεγγύης και βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα προσωρινό νοσοκομείο με 200 κλίνες μέσα σε 10 μέρες. 

Αν και συνήθως οι Ιταλοί οπαδοί έχουν κακή φήμη, οι  “μπεργκαμασκι” έδειξαν πνεύμα αλληλεγγύης και έδωσαν πνοή σε όλη την πόλη. 

Ο Μάρκο Πιροβάνο, 38 ετών, ήταν ένας από τους πολλούς εθελοντές. Πέρασε την καραντίνα διανέμοντας τρόφιμα σε νοσοκομεία και έκτακτο προσωπικό. 

“To ποδόσφαιρο είναι πρόσχημα για τα πάντα. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να συμβάλλω και να βοηθώ τους συμπολίτες μου. Η αλληλοβοήθεια είναι μέρος της νοοτροπίας μας” 

“Η Αταλάντα είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν έχει να κάνει με τα τρόπαια” δήλωσε ο Φάμπιο Τζενάρι, ιδρυτής των online media Radio Dea. “Υπάρχει μία συμβίωση ανάμεσα στην πολη και το σύλλογο που είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Είναι δεμένοι με χώμα και αίμα”. 

Ταπεινή και εργατική, ταλαντούχα και αποφασιστική, η ομάδα της Αταλάντα σφυρηλατήθηκε υπό τις οδηγίες του διορατικού προπονητή Γκασπερίνι και με τον εμβληματικό αρχηγό Γκόμες να είναι φτιαγμένος με επιμονή και αποφασιστικότητα. 

Μέσα στο γιακά της φανέλα της Αταλάντα υπάρχει γραμμένο ένα σλόγκαν: “Αυτή η φανέλα πάντα ιδρώνει”

Οι άνθρωποι του Μπέργκαμο ταυτίζονται  με το σύλλογο, ακόμη περισσότερο από τότε που ο πρώην παίκτης και τοπικός επιχειρηματίας Αντόνιο Περκάσι έγινε πρόεδρος για δεύτερη φορά το 2010. 

Τότε, η Αταλάντα αγωνιζόταν στην Serie B και αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Δέκα χρόνια μετά και ο σύλλογος είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην Ιταλία και έχει το δικό του γήπεδο! 

“Υποσχεθήκαμε να δώσουμε στο Μπέργκαμο την Αταλάντα του που αξίζει” είπε ο Περκάσι. “ Είναι οικογενειακή ιστορία” πρόσθεσε δείχνοντας τη σημασία των γιών του στη διοίκηση του συλλόγου. 

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Περκάσι έχει καταφέρει να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στην πόλη και τον σύλλογο. Ξεκίνησε να μοιράζει φανέλες της Αταλάντα στα νεογέννητα παιδιά της πόλης!

Η πιο μεγάλη προσωπικότητα στην επιτυχία της Αταλάντα όμως είναι ο Τζιανπέρο Γκασπερίνι

“Υπάρχει το ποδόσφαιρο πριν και μετά τον Γκασπερίνι. Όπως και με το Χριστό” δήλωσε ο δημοσιογράφος Τζενάρι. 

Ο Γκασπερίνι ανέπτυξε το θεαματικό του ποδόσφαιρο μέσα από ένα σύστημα 3-4-3, με ένα δεμένο σύνολο δίχως αστέρες, που βάζει το καλό της ομάδας πάνω από το ατομικό συμφέρον. Ανέλαβε την ομάδα το 2016 και την έχει μετατρέψει σε υπερδύναμη. 

Τερμάτισαν 4οι στην πρώτη του χρονια, 7οι το 2018 και 3οι το 2019 και το 2020, όταν και σκόραραν 98 γκολ στη σεζόν! Το 2019 έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, όπου ηττήθηκαν από τη Λάτσιο με 2-0. 

Ο Γκασπερίνι κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό σε παίκτες των οποίων η καριέρα είχε μείνει στάσιμη, όπως οι Μουριέλ, Σαπάτα, Ίλισιτς και Γκόμες, οι οποίοι στο Μπέργκαμο βρήκαν το ιδανικό περιβάλλον για ποδόσφαιρο. 

Ο φουλ μπακ Γκόσενς αποκτήθηκε το 2017 από την Χέρακλες έναντι 800,000 και πλέον αξίζει πάνω από 25 εκατομμύρια! Ο Καστάν αποκτήθηκε με 6 εκατομμύρια και το καλοκαίρι πωλήθηκε στη Λέστερ για 21.5! 

Το μοντέλο της Αταλάντα είναι μία απόλυτη επιτυχία εντός και εκτός γηπέδου.

Περπατώντας του δρόμους του Μπέργκαμο καταλαβαίνει κανείς ότι όλα περιστρέφονται γύρω από την Αταλάντα. Σημαίες, γκράφιτι και το σήμα του συλλόγου βρίσκονται παντού. 

Για τους περισσότερους στο Μπέργκαμο, το ποδόσφαιρο βοηθά να ξεπεράσουν τους εφιάλτες των προηγούμενων μηνών. 

“Η ζωή συνεχίζεται” δήλωσε ο Τζενάρι. “Ένας φίλος μου έχασε τον πατέρα του λόγω Covid-19. Πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. Τώρα, κάθε φορά που παρακολουθεί την Αταλάντα, νιώθει τον πατέρα του κοντά του. Είναι ένας τρόπος να προχωρήσεις”

Με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να εξαπλώνεται ξανά στην Ευρώπη, το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Αλλά τ’ “αστέρια” του Champions League λάμπουν πάνω από το Μπέργκαμο. 

“Μετά τις χειρότερες καταιγίδες, ο ήλιος πάντα επιστρέφει λαμπερός. Όσο υπάρχει ζωή υπάρχει ελπίδα” πρόσθεσε ο Τζενάρι.