Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ξάνθης καταδικάζει τον ανεξέλεγκτο κυβερνητικό αυταρχισμό που εκδηλώθηκε στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας  όσο και σε πολλές άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και στην πόλη μας. 

“Χρησιμοποιήθηκε  ωμή  αστυνομική βία, έγιναν εκατοντάδες προσαγωγές πολιτών, προπηλακισμοί οικογενειών, δημοσιογράφων, ακόμα και βουλευτών. Αυτά ακολούθησαν την αναστολή άρθρου του Συντάγματος, περί απαγόρευσης των συναθροίσεων πέραν των τριών ατόμων, και  την κατάληψη του χώρου του Πολυτεχνείου από δυνάμεις καταστολής, δημιουργώντας αποκρουστικούς συνειρμούς  και προσβάλλοντας τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέφυγε στη χρήση ωμής και αναιτιολόγητης βίας και ξύπνησε μνήμες από εποχές που ο λαός θέλει να ξεχάσει. Δημιούργησε σκηνικό πολέμου και έντασης,  θέλοντας να αποκρύψει πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, που της παρέχουν με το αζημείωτο  τα ΜΜΕ,  τις τεράστιες ευθύνες της. Τις ευθύνες της, για την ολοκληρωτική της αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολλαπλής υγειονομικής, οικονομικής αλλά πλέον και θεσμικής κρίσης δημοκρατίας, που οι πολιτικές της επέφεραν στη χώρα. Χθες και προχθές πρώτη είδηση δεν ήταν τα εκατοντάδες θύματα της πανδημίας, ούτε οι εξαντλημένες ΜΕΘ. Πρώτη είδηση ήταν τα ρεπορτάζ που επιχειρούσαν να παρουσιάσουν τη χώρα ως εμπόλεμη ζώνη. 

Στην πόλη μας, δυσανάλογη αστυνομική παρουσία έκανε την εμφάνισή της από το πρωί της Τρίτης. Ποιος ήταν ο εχθρός, άραγε; Οι δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και το γενικευμένο κλίμα πειθάρχησης με την επιβολή υπέρογκων διοικητικών προστίμων σε διαδηλωτές, που επιχείρησαν να τιμήσουν τη μνήμη των χαμένων νέων του Πολυτεχνείου, απέχουν πολύ από τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη  πρωτίστως, είναι να χρησιμοποιήσει το φόβο  των ανθρώπων για τη ζωή τους, ώστε να καταστείλει κάθε   πιθανότητα συλλογικής κινηματικής έκφρασης, ενοχοποιώντας την, ως  ανεύθυνη  απέναντι στηνκοινωνία.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα τις φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας, τίμησε, τηρώντας τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα, τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία.
Ο λαός και οι εργαζόμενοι απέδειξαν και χτες ότι ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και τη δημόσια υγεία στο βαθμό που τους αναλογεί. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι σίγουρο πως δεν θέλουν!” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.