Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη παρέμβαση εκπαιδευτικών Ξάνθης καταγγέλει την κυβέρνηση για «για τον αυταρχισμό, την άγρια καταστολή και την αντιδημοκρατικότητά της στους εορτασμούς τιμής και μνήμης του Πολυτεχνείου»

Αναλυτικά:

Χαιρετίζουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου,τα εργατικά σωματείακαι τους εκπροσώπους του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος που σήμερα συμμετείχανσυμβολικά,τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, λόγω της πανδημίας, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα διαχρονικά του μηνύματα, ο αγώνας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, παιδεία,ισότητα και κοινωνική αλληλεγγύηδεν ξεθωριάζουν με προβοκατόρικα διατάγματα της Κυβέρνησης για γενική απαγόρευση συναθροίσεων.

47 χρόνια πέρασαν από τότε, για να αντιμετωπιστεί η μέρα αυτή ξανά ως μέρα απαγορεύσεων και καταστολής των δημοκρατών πολιτών. Η μέρα σήμερα θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές. Με τον πιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ωμό τρόπο, η Κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποίησε τις δυνάμεις καταστολής (που σε αντίθεση με τους πολίτες δεν τήρησαν κανένα μέτρο προστασίας)για να αποτρέψει να πραγματοποιηθούν οι συμβολικές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προσαγωγές, συλλήψεις, απλοί πολίτες με σοβαρούς τραυματισμούς στα νοσοκομεία από την αστυνομική βίαχαρακτηρίζουν την σημερινή Κυβέρνηση που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι επιλέγει να βρεθεί απέναντι από τις αγωνίες και ανησυχίες των πολιτών, σε κάθε επίπεδο, την ώρα που συνεχίζει τηντραγική αποτυχία τόσο στον έλεγχο όσο καιστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που ήδη έχει μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική.  

Καταδικάζουμε, με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, τον αυταρχισμό, τη βία καιτηδημοκρατική εκτροπή της Κυβέρνησηςπου δημιούργησε τα σημερινά επεισόδια τα οποία δεν μοιάζουν,σε ένταση και έκταση,με καμία άλλη κοινοβουλευτική περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Καταγγέλλουμε τη σημερινή αστυνομική βία η οποία έχει ονοματεπώνυμο, είναι η βία της δεξιάς πολιτικής,που όπλισε τα χέρια των δυνάμεων καταστολής για να χτυπήσουν απλούς πολίτες και συνδικαλιστικά στελέχη, με στόχο να πλήξουν το μήνυμα του αγώνα για Δημοκρατία που το Πολυτεχνείο εκπέμπει διαχρονικά.

Ο Αυταρχισμός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης δεν θα περάσει. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα Δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας!