Για απολύτως προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστείλει άρθρα του Συντάγματος, επικαλούμενη την πανδημία, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο  Σύλλογος Φοιτητών της  Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και καλεί σε συγκέντρωση την ημέρα της επετείου.

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλούμενη την πανδημία και την υγειονομική κρίση έρχεται να απαγορεύσει τις φετινές διαδικασίες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με ξεκάθαρη στόχευση να επιφέρει ένα πλήγμα προς τα εργαζόμενα στρώματα και την νεολαία.

Η επίκληση στην υγειονομική κρίση είναι ξεκάθαρα προσχηματική καθώς η κυβέρνηση φέρει εγκληματικές ευθύνες για το πως διαμορφώνεται η υγειονομική κατάσταση μέσα από την συγκεκριμένη διαχείριση όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις υπάρχουσες υποδομές για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος αλλά αντίθετα επέλεξε να ενισχύσει τα ΜΜΕ για την ανάδειξη της επικοινωνιακής της πολιτικής.

Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν υπό τα κελεύσματα του τουριστικού κεφαλαίου και των αεροπορικών εταιριών χωρίς κανένα υγειονομικό κριτήριο με βασικό γνώμονα το κέρδος, η διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων και η στάση της κυβέρνησης  όσον αφορά τους κλειστούς χώρους ειδικότερα τα ΜΜΜ και την παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για τον  περιορισμό του συγχρωτισμού  είναι αυτή που οδήγησε στην έξαρση των κρουσμάτων και στο όριο του το υγειονομικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει νομοσχέδιο-έκτρωμα που θα έρθει να βάλει σε γύψο εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις αξιοποιώντας το lockdown.Έρχεται ταυτόχρονα να εντείνει την καταστολή απέναντι στον λαό και στην νεολαία προκειμένου να καμφτούν οι αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος. Χτυπώντας σκληρά τις κινητοποιήσεις εργαζομένων πρώτης γραμμής, των μαθητών και των φοιτητών.Eν μέσω πανδημίας, με τις βάσεις εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων δυσκολεύει ηπρόσβαση στην τριτοβάθμια για τους μαθητές, ενώ η  Κεραμέως προωθεί τις διαγραφές φοιτητών. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές βιώνουν τον αποκλεισμό από το φιάσκο της τηλε-εκπαίδευσης καθώς και την αφαίρεση του συλλογικού χώρου δράσης τους.Από την άλλη, λίγες μέρες πριν το Πολυτεχνείο, εξαγγέλλουν  μέτρα για τα πανεπιστήμια που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές εποχές του τόπου μας, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία και το facecontrolστις σχολές, με σκοπό να αποστειρώσει πλήρως το πανεπιστήμιο από τις αγωνιστικές και διεκδικητικές πρακτικές του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Είναι προσβολή ο αγαπημένος του FBI Χρυσοΐδης να αναφέρεται στο Πολυτεχνείο σαν εθνική γιορτούλα που με το έτσι θέλω ακυρώνεται. Η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι το απόγειο της συνεχώς εντεινόμενης πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας. Αποτελεί χρόνια επιδίωξη τόσο των καθαρά φασιστικών, όσο και των «ήπιων» εκφάνσεων του συστήματος. Έρχεται να επισφραγίσει την συνεχώς εντεινόμενη καταστολή που δέχεται ιδίως η νεολαία. Aπό την ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις έως τα ντου των ΜΑΤ στις πλατείες∙  από την κρατική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα εως και την κατάργηση του ασύλου, το συμπέρασμα είναι ένα: το σάπιο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης μπορεί να απαντήσει μόνο με ξύλο στις αγωνίες μας!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δηλώνουν απερίφραστα πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης για την απαγόρευση της πορείας και τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας δεν διαγράφεται.

Ιδιαίτερα στο σήμερα που πυκνώνουν τα μαύρα σύνεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτά τα πλαίσια, σε πλήρη σύμπνοια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ και το λοιπό πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης  επιλέγει να «τζογάρει» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό πραγματοποιώντας όλα τα θελήματα των ΗΠΑ και ΕΕ. Η χώρα έχει μετατραπεί σε τεράστια πολεμική αμερικανονατοϊκή βάση ενώ ανοικτά πλέον γίνεται λόγος για την πιο άμεση εμπλοκή της χώρας στα ενεργά πολεμικά μέτωπα. Ο ανταγωνισμός ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για το ποιος θα είναι ο ευνοημένος στην περιοχή,έχει βαρέσει κόκκινο. Σκορπά το μίσος και τον εθνικισμό ενάντια στον γείτονα λαό και την «εθνική ομοψυχία» με τους εκμεταλλευτές μας, που είναι οι πρώτοι που θα μας θυσιάσουν στον βωμό των συμφερόντων τους. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση σπεύδει να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία και να την κάνει υποχρεωτική από τα 18: για να έχει αρκετό κρέας να ταΐσει τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, αλλά και να μας μάθει την υποταγή στα σχέδια των από πάνω από νωρίς.

Σήμερα το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Οι φοιτητές στο πλάι των εργαζομένων θα αγωνιστούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ενάντια στα αντί-λαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ενάντια στην όξυνση της καταστολής, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και στο ΝΑΤΟ. Είναι καθήκον του λαού και της νεολαίας να δώσει το βροντερό παρών στις 17 Νοέμβρη και μέσα από την μαζική του παρουσία να θέσει ανάχωμα στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, να ενισχύσει τηνπαλλαϊκή αντι-ιμπεριαλιστική/αντι-φαστιστική διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Με συνελεύσεις, καταλήψεις, με πορείες και αγώνα παλεύουμε:

  • Για ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΖΩΗ
  • Για να φύγουν από τη χώρα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΒΑΣΕΙΣ
  • Για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καλούμε σε συγκέντρωση του ΣΟΦΞ την Τρίτη 17/11 στην κεντρική πλατεία στις 17:00 ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.Καλλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, εργαζομένους, μαθητές να μαζικοποιήσουν την κινητοποίηση του Σ.Φ.Ξ. και να ενισχύσουν την προσπάθεια διεξαγωγής πορείας στους δρόμους της πόλης.