Την επιστολή στρατευμένων από το Στρατόπεδο Μ. Βόγδου στους Τοξότες Ξάνθης με καταγγελίες για τη διαχείριση 3 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανακοινοποιεί το ΚΚΕ Ξάνθης στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η επιστολή [που δημοσιεύτηκε σε site με θέματα θητείας:

Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας εν μέσω καραντίνας και τις τελευταίες μέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου!

Την ίδια στιγμή που στερούμαστε τις εξόδους και τηρούμε τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ) για να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας, των συναδέλφων και των οικογενειών μας, η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία, αρνούνται να πάρουν τα πιο απλά και ουσιώδη μέτρα ενάντια στον κορονοϊό!

Η όλη πρόληψη εξαντλείται στην “ατομική ευθύνη” των στρατιωτών  καθώς και στις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων στελεχών, που όμως δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ενώ μετράμε ήδη 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο στρατόπεδο και παρά τα επανειλημμένα παράπονα των στρατιωτών ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να κάνουν τέστ στους στρατιώτες και τα στελέχη! Η απάντηση είναι ότι “το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει τεστ μόνο για όποιον ανεβάσει πυρετό”!

Ορισμένα μόνο γεγονότα της επικίνδυνης και εξωφρενικής κατάστασης που επικρατεί στο στρατόπεδο:

  • Σε ένα θάλαμο 5 φαντάρων οι δύο κόλλησαν κορονοϊό και ο τρίτος εμφάνισε συμπτώματα. Οι δύο ασθενείς πήραν αναρρωτική άδεια ενώ οι άλλοι τρεις φαντάροι δεν έκαναν ούτε καν τεστ (ανάμεσα τους και αυτός που εμφάνισε συμπτώματα)! Για απολύμανση του θαλάμου από ειδικό συνεργείο ούτε λόγος…
  • Ο στρατιώτης που εμφάνισε συμπτώματα απομονώθηκε σε “θάλαμο covid”,  μετά από 7 μέρες η διοίκηση έκρινε ότι “είναι καλά” και (χωρίς να κάνει τεστ) επανήλθε στις υπηρεσίες.
  • Άλλος φαντάρος με συμπτώματα μπήκε σε “θάλαμο covid” για 14 μέρες και, ενώ ήταν δήθεν σε  “απομόνωση”, τού ανέθεσαν να μοιράσει στους νεοσύλλεκτους της μονάδας του γάντια μιας χρήσης (!)
  • Άλλος  στρατιώτης που εμφάνισε 39 πυρετό, τού έδωσαν δύο ντεπον (!!!) και τον έστειλαν σπίτι του με αναρρωτική! Τεστ δεν “προβλέπεται” ούτε για τον ίδιο ούτε για τους  δύο στρατιώτες που το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκαν δίπλα του σε ένα θάλαμο 12 τμ.
  • Κάθε μονάδα έχει έναν “θάλαμο covid” όπου συγκεντρώνει όλα τα “ύποπτα” κρούσματα χωρίς να γίνεται τεστ σε κανέναν! Οποίος έχει συμπτώματα ή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κλείνεται εκεί.  Όλοι στον ίδιο θάλαμο!!!  Με αποτέλεσμα και ένας να είναι θετικός, να κολλήσει όλους τους υπόλοιπους και όλοι μαζί βγαίνοντας από την “απομόνωση” (προφανώς χωρίς τεστ) να διασπείρουν τον ιό παντού.
  • Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο στρατόπεδο δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός! Θα φτάσουμε στο σημείο διάγνωση και θεραπεία να κάνει ο αξιωματικός υπηρεσίας.

Αυτό είναι το “υγειονομικό πρωτόκολλο” του στρατοπέδου! Οι συμβουλές των ανώτερων αξιωματικών να “πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να τηρούμε τις αποστάσεις”,  τεστ σε κανέναν και  “ανοσία της αγέλης”.

Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Όλα τα παραπάνω θα τα θεωρούσαμε μια κακόγουστη φάρσα αν δεν αφορούσαν την υγεία μας ! Η κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ έχουν αφήσει τα στρατόπεδα “ανοχυρωτα”  στη μάχη με τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή  κουνάνε το δάχτυλο και στοχοποιούν τη νεολαία σαν ανεύθυνη και υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων!

Ρωτάμε:

  • Μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων χωρίς μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ όταν οι περισσότεροι νέοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού;
  • Μπορούν όλα τα ύποπτα κρούσματα να κλείνονται στον ίδιο θάλαμο και να βγαίνουν σε 7 ή 14 μέρες από αυτόν χωρίς να έχουν κάνει τεστ πριν και μετά την παραμονή τους εκεί ;
  • Πως διαφυλάσσεται η υγεία ειδικά των ευπαθών ομάδων, των στρατευμένων και των στελεχών με υποκείμενο νόσημα ;
  • Πως θα τηρηθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) χορηγούνται δωρεάν με το σταγονόμετρο και στα εστιατόρια οι φαντάροι χρησιμοποιούν τα ίδια σκεύη χωρίς να απολυμαίνονται επαρκώς;
  • Γιατί να δαπανώνται δισεκατομμύρια για αποστολές εκτός συνόρων και για Νατοϊκούς εξοπλισμούς που δεν συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας και να μη δίνεται φράγκο για την προστασία της υγείας των στρατευμένων;

Οι στρατιώτες δεν είμαστε αναλώσιμοι. Υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα:

  • Άμεση πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.
  • Κάθε ύποπτο περιστατικό, να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, με γνώμονα την έγκαιρη διάγνωση,  την σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και την μη  διασπορά του ιού.
  • Να υπάρχει γιατρός σε κάθε στρατόπεδο.
  • Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται δωρεάν  ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.
  • Να γίνονται μόνιμα και σταθερά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Στα εστιατόρια να εξασφαλιστεί η καθημερινή απολύμανση.
  • Να εμβολιαστεί το σύνολο του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
  • Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μην χαθούν οι άδειες των στρατευμένων, λόγω της πανδημίας”.