Αντιδράσεις προκαλεί η κυβερνητική ανακοίνωση περί νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι 7 νέες κλίνες που αφορούν στην Ξάνθη.

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης με ανάρτησή της σημείωσε: “Σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, βάζοντας όλες μας τις δυνάμεις, ενισχύσαμε το Νοσοκομείο Ξάνθης αλλα και το υγειονομικό σύστημα της Β.Ελλαδος με 7 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Η συμβολή των γιατρών του νοσοκομείου μας, αλλά και των γιατρών του Γ.Ν.Κομοτηνής είναι καθοριστική. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η ατομική ευθύνη όλων μας, θα μας βγάλουν νικητές απέναντι στον φονικό ιό.”

“Δεν πρόκειται για νέες αλλά για τις υπάρχουσες κλίνες”

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις ανακοινώσεις και κυρίως τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί δεκάδων νέων κλινών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρουν, πρόκειται για τις υπάρχουσες ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου, οι οποίες παρουσιάζονται ως “νέες”, απλώς επειδή μετατρέπονται σε κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με COVID χωρίς καμία νέα πρόσληψη προσωπικού.

Άλλωστε, εδώ και μερικές μέρες, η αρμόδια Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δώρα Αυγέρη, έχει ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και όλη η Πρωτοβάθμια περίθαλψη, προ του αδιεξόδου της κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε δομές αποκλειστικά για COVID και η δημόσια περίθαλψη για όλες τις υπόλοιπες παθήσεις και ανάγκες του πληθυσμού έχει εκχωρηθεί σε ιδιωτικές κλινικές.

Γεμάτη η ΜΕΘ – Πάνω από 40 νοσηλευόμενοι με ΜΕΘ

Όσον αφορά την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι 7 κλίνες είναι πλέον γεμάτες με ασθενείς από Δράμα, Σέρρες και ένα ασθενή με κοροναϊό από την Ξάνθη. Συνολικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 40 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τη μάχη του. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι -σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη- ξανθιώτες ιδιώτες γιατροί κινητοποιούνται για να συνδράμουν εθελοντικά το Νοσοκομείο.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, το οποίο φιλοξενεί 12 άτομα στη ΜΕΘ και 66 ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Η έκκληση του ιατρικού κόσμου είναι, πέρα από τον όποιο επικοινωνιακό χειρισμό και τις ευθύνες ή μη της κυβέρνησης, οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού και να αποφύγουν τις εξόδους για να μην επιδεινωθεί ακόμη παραπάνω η κατάσταση.

Αντιδρούν οι Γιατροί του ΕΣΥ στην Καβάλα

Με ανακοίνωση του, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, κατηγορεί την κυβέρνηση για την «ανεπαρκέστατη προετοιμασία της από τον Μάρτη» , ενώ παράλληλα επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω προσλήψεων και «διάθεσης κονδυλίων για το ΕΣΥ».

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Γιατρών, αναφέρει πως «κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί στα νοσοκομεία το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αισθάνεται την ανάγκη να κρούσει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και να επαναδιατυπώσει για πολλοστή φορά τις προτάσεις τoυ ελπίζοντας αυτή τη φορά να εισακουστεί», κάνοντας παράλληλα κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως , από τη μια, «δεν έγινε καμία προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, το Επικουρικό προσωπικό αφέθηκε στην αβεβαιότητα κάποιας ανανέωσης της θητείας του για 6 μήνες ή ένα χρόνο ενώ σα να μην έφτανε αυτό οι Επικουρικοί Γιατροί των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε για ένα χρόνο μόλις, εφημερεύουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο» ενώ, επίσης, από την άλλη «δεν έγινε καμία ενέργεια δεν έγινε για να εξασφαλιστεί επάρκεια προστατευτικών υλικών και μέσων με αποτέλεσμα το προσωπικό πλέον να αγωνίζεται απόλυτα εκτεθειμένο στον κίνδυνο της μόλυνσης από COVID19».

Επιπλέον, η Ένωση καταγγέλλει πως η διαμόρφωση χώρων, κατανομής προσωπικού, δημιουργίας κλινών ΜΕΘ και κλινών COVID19 είναι στα επίπεδα του Μαρτίου, με «το 8μηνο που μεσολάβησε πέρασε τελείως ανεκμετάλλευτο», ενώ επισημαίνει πως,  «ακόμη και όταν διαμορφώνονται χώροι και ανοίγουν νέες κλίνες δυστυχώς δεν υπάρχει το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό να τους λειτουργήσει».

Η ανακοίνωση καταλήγει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ έχει προτείνει και το επαναλαμβάνει έστω και τώρα πως είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση του Επικουρικού προσωπικού, διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη στήριξη του ΕΣΥ με υλικά και μέσα. Απευθυνόμενοι στου πολίτες του νομού Καβάλας οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι αν και εργαζόμαστε σε ένα Νοσοκομείο με πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τους εξυπηρετήσουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο καιρό χρειαστεί».

 

Aντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή κοινοποίησε και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης:

”Πριν λίγες μέρες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός μας, αναφερόμενος στην πολυκοσμία στα ΜΜΜ, σχολίασε σκωπτικά “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”.
Λεφτόδεντρα ξέραμε ότι δεν υπάρχουν, λεωφορεία μάθαμε ότι δεν γεννιούνται, αλλά από ό,τι φαίνεται κρεββάτια ΜΕΘ γεννιούνται και μάλιστα καθημερινά και μάλιστα δεκάδες!
Η πανδημία τρέχει με ρυθμούς φωτιάς το δεκαπενταύγουστο, τα κρεβάτια ΜΕΘ γεμίζουν καθημερινά, και κάθε απόγευμα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία: ασφυκτικές πιέσεις σε κάθε νοσοκομείο από τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ και του υπουργείου “να ανοίξει την επόμενη μέρα άλλα πέντε – άλλα δέκα κρεβάτια ΜΕΘ”. Τα οποία νοσοκομεία κάνουν την ανάγκη (ή την κομματική υποχρέωση) φιλότιμο και – ω του θαύματος! – κάθε 2-3 μέρες μέσα σε ένα 24ωρο αναπτύσσουν 10 καινούριες κλίνες ΜΕΘ!
Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται και επειδή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει, ας σας εξηγήσουμε εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που “τρέχουμε” αυτά τα κρεβάτια τι κρύβεται πίσω από τις δεκάδες “καινούριες κλίνες ΜΕΘ”: η πρώτη φουρνιά των καινούριων κλινών είναι κλίνες ΜΑΦ, δηλαδή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές, καρδιοχειρουργικές κτλ κλινικές), με σαφώς υποδεέστερη τεχνική και στελεχιακή δυνατότητα σε σχέση με μία κλίνη ΜΕΘ. Οι επόμενες φουρνιές “καινούριων κλινών ΜΕΘ” είναι στην κυριολεξία ανεμοσκορπίσματα – ανεμομαζώματα: αναπνευστήρες ανασύρονται από τα αζήτητα (ακόμα και φορητοί αναπνευστήρες μεταφοράς!!!), υποτυπώδη μόνιτορ, κρεββάτια που εμφανισιακά ίσα που μοιάζουν με κρεβάτια εντατικής και λειτουργικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά, χωρίς αντλίες έγχυσης φαρμάκων κτλ. Και, το σημαντικότερο όλων, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ο ακρογωνιαίος λίθος των ΜΕΘ είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την ποσοτικά και ποιοτικά αυξημένη και απαιτητική δουλειά της εντατικής ιατρικής.
Αυτό που κάνει λοιπόν η κυβέρνησή μας και το υπουργείο μας ΔΕΝ είναι καινούρες κλίνες ΜΕΘ. Είναι κρεβάτια που μόνο προσχηματικά, με πολλή φαντασία και χωρίς καθόλου τσίπα θα μπορούσε κανείς να τα ονοματίσει “κρεβάτια ΜΕΘ”. Τα οποία στερούνται εντελώς του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού! Οι ίδιοι αριθμητικά εντατικολόγοι που μέχρι πριν ένα χρόνο δεν έφταναν να λειτουργήσουν τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ τους, τώρα σε συνθήκες πανδημίας αναγκάζονται με το πιστόλι στον κρόταφο να λειτουργήσουν 20 – 30 – 40 κρεβάτια – με τη συνεπικουρία γιατρών άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν την απαιτούμενη ειδική γνώση! Σκοπός των κυβερνώντων δεν είναι να νοσηλευθούν άνθρωποι με τις σωστές συνθήκες, μπας και κάποιοι γλυτώσουν. Σκοπός τους είναι να διασωληνωθούν κακήν κακώς όσοι χρειαστεί, να μπουν σε ένα κρεβάτι που βάφτισαν ως “κρεβάτι ΜΕΘ” και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω!
Αυτό δυστυχώς θα αποτυπωθεί τραγικά στη θνητότητα αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη! Η οποία θα θυμίζει θνητότητα μακελειού και όχι θνητότητα κράτους σε καιρό ειρήνης!
Κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, δεν γεννιούνται από το πουθενά, όπως άλλωστε και λεωφορεία – και το ξέρει πολύ καλά και ο πρωθυπουργός μας και ο υπουργός υγείας! Οι κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται κατάλληλο εξοπλισμό και πάνω από όλα μόνιμο, εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό – το οποίο η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας όλους τους τελευταίους μήνες, δεν προσέλαβε!
Για αυτούς η ζωή κοστίζει – για όλους εμάς όμως η ζωή αξίζει !”