Σε φιάσκο εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για διεξαγωγή ψηφιακών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης.

Μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων και το μποϊκοτάζ των συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων, η αποχή ξεπέρασε το 95% σε όλη τη χώρα. Στην Ξάνθη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην εκλογή αιρετών ΠΥΣΠΕ, έφτασε στο 96,02% και στη Δευτεροβάθμια για την εκλογή ΠΥΣΔΕ, έφτασε στο 92,2%

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης, σημειώνουν:

Το Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020, με τη μαζική ΑΠΟΧΗ 92,5% από τις εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, το εκπαιδευτικό κίνημα έδωσε μία ηχηρή απάντηση ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών που προσπάθησε σκληρά να επιβάλει η κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί, ενωμένοι και συσπειρωμένοι, γύρισαν την πλάτη στην πραξικοπηματική επιβολή των εκλογών παρωδία .

Παρά 

– το «εντέλλεσθε» και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, 

– το διάτρητο της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας με αποσυρμένα ψηφοδέλτια, 

– το διορισμό των εφορευτικών επιτροπών χωρίς τη θέληση τους, 

– τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και 

– τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που καλούσαν τις/τους συναδέλφισσες/ους να τους ψηφίσουν, 

οι εκπαιδευτικοί, ομόθυμα, στείλαμε το μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν χειραγωγείται. 

Η κ. Κεραμέως και ο Κ. Μητσοτάκης επένδυσαν πολιτικά σε αυτές τις εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο όνομα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δημόσιο, με απώτερο στόχο να ελέγξουν τα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια και να συρρικνώσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές διαδικασίες σε μία περίοδο που, με αφορμή την πανδημία, επιχειρούν τον γενικότερο εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. 

Δεν είμαστε εναντίον του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του «συνέρχεσθαι και συνδιαλέγεσθαι», χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων και διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και χωρίς διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Έχοντας προηγηθεί η ακύρωση της κάμερας μέσα από την τάξη και η ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, η τελευταία πανωλεθρία συνιστά, πλέον, μείζον πολιτικό ζήτημα. Είναι η γενικευμένη αποδοκιμασία σύσσωμου του κλάδου σε μία πολιτική απορρύθμισης της εκπαίδευσης και υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Η κ. Κεραμέως αντί να πανηγυρίζει, οφείλει να δείξει τη στοιχειώδη ευθιξία και να παραιτηθεί. 

Απαιτούμε παράταση των θητειών των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του «συνέρχεσθαι» και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά «συνδιαλέγεσθαι». 

Έχουμε ακόμα πολλές μάχες να δώσουμε, καθώς μάλιστα τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη οξύνονται όλο και περισσότερο με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δεχτεί επιτέλους τον ουσιαστικό διάλογο, τόσο για το θέμα των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση. 

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ στην Ξάνθη αναφέρει:

Η αποχή από τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) ξεπερνάει το 95% στην Πρωτοβάθμια και το 90% στη Δευτεροβάθμια

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι απαντήσαμε στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ακυρώσαμε τις εκλογές – παρωδία για τα Υ.Σ.. Ο κλάδος, καθολικά, απείχε από τις ηλεκτρονικές κάλπες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας μετρούν σήμερα μια τεράστια συντριβή, μια μεγάλη πολιτική ήττα. Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μετά την απόπειρα να βάλει κάμερες στις τάξεις και να επιβάλει την τηλεαπουσία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, έφαγε τα μούτρα της για ακόμα μια φορά. Η επιλογή της Υπ. Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη – που πήρε επάνω του τη συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με στόχο να μπει χέρι στα ίδια τα σωματεία μας – βρήκε τοίχο.

Ενδεικτικά η συμμετοχή σε ορισμένους νόμους για το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ:

Α/θμια: Α΄ Αθήνας 1,3%, Αν. Αττική 4,5%, Δ΄ Αθήνας 2,9%, Κοζάνη 5%, Αργολίδα 1,5%, Χανιά 1,6%, Πειραιάς 1,5%, Αν. Αττικής 4,5%, Δυτ. Θεσσαλονίκη 9,9%, Αν. Θεσσαλονίκη 7,3%, Β΄ Αθήνας 6,7%, Πρέβεζας 1,5%, Ηράκλειο 2,7% 

Β/θμια: Ανατ. Αττική: 4.8%, Α’ Αθήνας: 8.7%, Δ’ Αθήνας: 6.4%, Γ’ Αθήνας: 5.6%, Θεσπρωτία: 4.2%, Τρίκαλα: 4.8%, Χαλκιδική: 7.5%, Κέρκυρα: 5.9%, Ηράκλειο: 5.4%, Κοζάνη: 7.3%, Βοιωτία: 4.4%, Σέρρες: 1.5%, Αχαΐα: 3.6%, Χανιά: 4.5%, Καρδίτσα: 4,6%, Φθιώτιδα: 5.4%.

Παρά το «εντέλλεσθε» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τον πραξικοπηματικό τρόπο  της εκλογικής διαδικασίας, παρά το διορισμό των εφορευτικών επιτροπών χωρίς  τη θέληση τους, κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε με ψηλά το κεφάλι. 

Οι θλιβερές εξαιρέσεις ορισμένων υποψήφιων, συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι κόντρα στην ομόθυμη θέληση του κλάδου επιδίωξαν να μαζέψουν ψήφους για την «καρέκλα» και να στηρίξουν τους χρεοκοπημένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περνούν σε δεύτερη μοίρα και δεν μπορούν να επισκιάσουν την μεγάλη νίκη των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έχει τη δύναμη και θα βρει τον τρόπο να τους απομονώσει.

Η σημερινή νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε νου και κρίση. Υπερασπιστήκαμε σήμερα, με τη μαζική μας αποχή, το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία. Από αυτή την διαδικασία αποδείξαμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι όταν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους, να κουρελιάσουν τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακυρώσαμε κάθε προσπάθεια να εισαχθούν τέτοιες νόθες διαδικασίες στα σωματεία μας, συνολικά στο υπόλοιπο Δημόσιο. 

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε, όπως ενωμένοι απαντήσαμε στις εκλογές – παρωδία, ενωμένοι και πιο αποφασιστικά, με βαθιά γνώση της δύναμης που έχουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για υγεία – μόρφωση – δουλειά με δικαιώματα.