Στην τακτική ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, το μέλος της παράταξης Μελισσόπουλου, Φάνης Παπαδάκης, σημειώνει:

Στα τελευταία Δ.Σ. και από το διάστημα 27/7/2020 και έως σήμερα απείχα από τα Συμβούλια έχοντας κάνει την παρακάτω δημόσια δήλωση: «ΔΗΛΩΝΩ ρητά και κατηγορηματικά πως από δω και πέρα και για όσο καιρό το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, εμμονικά και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο, συνεδριάζει με δια περιφοράς συνεδριάσεις δεν θα συμμετέχω, αρνούμενος να αποδεχτώ διαδικασίες και λογικές που υποβαθμίζουν το θεσμικό μου ρόλο στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ξάνθης.»

Λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το γεγονός πως ήδη έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο lockdown συμμετείχα στο σημερινό δια περιφοράς ΔΣ, αποδεχόμενος πως υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος που επιτάσσει την αδυναμία δια ζώσης συνεδρίασης.

Στο σημερινό Δ.Σ. κάναμε κάποιες, κατά τη γνώμη μας,  σημαντικές επισημάνσεις, τις οποίες ελπίζουμε να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο κ. Πρόεδρος της Επιχείρησης.

  1. Στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ με αριθμ. 60249/22-9-2020 αναφέρεται ότι «Με τις ανωτέρω σχετικές εγκύκλιους της υπηρεσίας μας, διευκρινίστηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τα συλλογικά όργανα των δήμων (δημοτικό συμβούλιο, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, συμβούλια κοινότητας), συνεδριάζουν ΕΙΤΕ δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, ΕΙΤΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, ΕΙΤΕ δια περιφοράς».

Βεβαίως, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, η πραγματοποίηση δια περιφοράς συμβουλίου με τον τρόπο που πραγματοποιείται μας στερεί την δυνατότητα συζήτησης, διευκρινιστικών ερωτήσεων, ενημέρωσης για τις θέσεις και τις απόψεις όλων των μελών του συμβουλίου και κυρίως εισαγωγής σε αυτά νέας διαφορετικής προς ψήφιση πρότασης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι, ακόμα και κάτω από αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, τα δια περιφοράς συμβούλια αποτελούν τον πιο ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας των Οργάνων, αφού οι τηλεδιασκέψεις και η «ζωντανή» συζήτηση και επικοινωνία μέσω των Η/Υ προσφέρει απείρως περισσότερα πλεονεκτήματα. 

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε πως σε ένα ολιγομελές (11μελές) συμβούλιο, όπως αυτό της ΔΕΥΑ Ξάνθης, που είναι πρόσφορο και πολύ εύκολο από κάθε άποψη, πως ακόμη πραγματοποιούνται τα ΔΣ δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη. 

Η άποψή μας είναι πως εφόσον υπάρχει η πραγματική επιθυμία της διοίκησης να υπάρξει διαφάνεια και διάλογος στα Δ.Σ. ήρθε η ώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των τηλεδιασκέψεων. Άλλωστε τα 8 από τα 11 μέλη του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ., συμμετέχουν ήδη στα Δημοτικά Συμβούλια με τον τρόπο της τηλεδιάσκεψης. 

Αποφεύγουμε να συμπεράνουμε πως πίσω από την εμμονή για συνεδριάσεις του οργάνου με τη διαδικασία της δια περιφοράς κρύβεται η πρόθεση για συνοπτικές διαδικασίες χωρίς διαφάνεια, δημόσιο διάλογο και αντίλογο. 

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως στη ΔΕΥΑΞ δαπανώνται αρκετά χρήματα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης συνεδριάζει απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα με τηλεδιασκέψεις, νομίζουμε πως πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Τονίσαμε την ατυχή επιλογή της Δευτέρας ως ημέρα του ΔΣ για τους εξής λόγους: Η πρόσκληση για το Δ.Σ. μας εστάλη στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο την Πέμπτη 5/11/2020 και ώρα 14:15. Την ημέρα εκείνη ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 6/11/2020, βρισκόμαστε στην εργασία μας, οπότε ήταν αντικειμενικά δύσκολη η μελέτη των 24 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μερικά εκ των οποίων είναι πολύ σημαντικά και χρήζουν διερεύνησης και αναλυτικής συζήτησης. Ως εκ τούτου λοιπόν τα μέλη του ΔΣ με τη διαδικασία του δια περιφοράς  συμβουλίου τις συγκεκριμένες ημέρες που επιλέγηκαν δεν είχαν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούσαν, να αποστείλουν έστω και ηλεκτρονικά ερωτήματα στην υπηρεσία, εφόσον μεσολαβούσε σαββατοκύριακο και το Συμβούλιο έχει οριστεί 9 με 11 τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 9/11/2020.
  2. Θέσαμε υπόψιν των μελών του Συμβουλίου πως πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης συζητήθηκαν μέτρα για την ανακούφιση των επαγγελματιών την πόλης μας μεταξύ των οποίων και η Μείωση κατά 35% των λογαριασμών ύδρευσης, όλων των επιχειρήσεων για το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή και στους επαγγελματίες της πόλης μας θεωρούμε πως πρέπει να δείξουμε έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης και τη στήριξη στους επαγγελματίες της πόλης μας και να προχωρήσουμε άμεσα στη συζήτηση για την απαραίτητη μείωση που θα τους ανακουφίσει, λαμβάνοντας υπόψη και το δεύτερο lockdown, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει.

Κατά τη μελέτη των 24 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της παράταξής μας www.xanthigiaolous.gr, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες μας, προέκυψαν τα εξής ζητήματα, τα οποία και τονίσαμε:

  • Στα περισσότερα θέματα οι εισηγήσεις είναι ελλιπέστατες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα με τη διαδικασία των δια περιφοράς συνεδριάσεων να λάβουμε απαντήσεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε την άποψη και την ψήφο μας.
  • Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μας στην πρακτική που ακολουθείται σε διάφορους συνοπτικούς διαγωνισμούς, στους οποίους η πρόσκληση αποστέλλεται σε συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς. Θεωρούμε πως είναι ωφελιμότερο να είναι ανοικτή η πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι επαγγελματίες της Ξάνθης να συμμετέχουν και η επιχείρηση να τύχει μεγαλύτερης έκπτωσης.
  • Ζητήσαμε να ενημερωθούμε, αφού αυτό είναι αδύνατον να απαντηθεί σε ένα δια περιφοράς συμβούλιο, πόσοι είναι οι ωφελούμενοι δημότες που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% και τι ποσό είναι αυτό που ωφελούνται οι συγκεκριμένοι καταναλωτές. 
  • Ζητήθηκε από τα μέλη του ΔΣ να αποφασίσουν για διαγωνισμούς, οι οποίοι   αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 και βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από το ΔΣ.
  • Για το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το οποίο ποτέ δεν θα είχαμε αντίρρηση, τονίσαμε πως  είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και στις ΔΕΥΑ να εντάξουν νέα έργα με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από την ελλιπέστατη εισήγηση διαπιστώσαμε πως η πρόταση που υποβάλλεται χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και από έλλειψη οράματος. Επίσης δεν προκύπτει η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πρότασης και εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη σχετική πρόσκληση. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και όχι σαν ένα ακόμη διαδικαστικό θέμα που απλά καλούνται τα μέλη του ΔΣ να το ψηφίσουν

 

Θεοφάνης Παπαδάκης

Μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑ Ξάνθης

Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης 

«ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ»