Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτησή του που συνυπογράφουν 22 ακόμα βουλευτές, ανάμεσά τους όλοι οι βουλευτές της ΑΜΘ, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να σταματήσει την -αυθαίρετη όπως τη χαρακτηρίζει- πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σε βάρος του επικεφαλής περιφερειακής παράταξης κ. Κώστα Κατσιμίγα και να επανέλθει η νομιμότητα στην Αποκεντρωμένη. Η δίωξη γίνεται επειδή ο αιρετός άσκησε το αναφαίρετο δικαίωμα ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης. 

Οι βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η πειθαρχική δίωξη αιρετού που δεν ασκεί διοίκηση είναι πράξη αυθαίρετη και καταχρηστική. Ακυρώνει το ρόλο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στο να ασκούν τον έλεγχο της διοίκησης και πλήττει ευθέως τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Εσωτερικών                               

 ΘΕΜΑ: «Θα σταματήσετε την αυθαίρετη πειθαρχική δίωξη του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστα Κατσιμίγα;»

Με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κάλεσε σε πειθαρχική απολογία για «παράβαση καθήκοντος και υπέρβαση αρμοδιότητας με δόλο» τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστα Κατσιμίγα, επειδή άσκησε το αναφαίρετο δικαίωμα ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης με την οποία εξέφραζε της απόψεις της και τα ερωτήματά της για την αναιτιολόγητη απομάκρυνση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Διοικητικού-Οικονομικού Τμήματος Ροδόπης.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντί ως όφειλε να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις σχετικά με την απόφαση απομάκρυνσης έκρινε με αυθαίρετο τρόπο πως η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης αποτελούσε «διασπορά ψευδών ειδήσεων και ανακριβών κατηγοριών» και κάλεσε σε πειθαρχική απολογία τον επικεφαλής της αιρετό κ. Κώστα Κατσιμίγα.

Οι πρωτοφανείς και ανυπόστατες αυτές κατηγορίες που αποδίδονται στον περιφερειακό σύμβουλο μόνο ως ποινικοποίηση των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής δράσης μπορούν να εκληφθούν. Στην πραγματικότητα αμφισβητούν την ύπαρξη αλλά και το ρόλο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων καθώς και το αυτονόητο: να ασκούν οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι το δημοκρατικό δικαίωμα, που οι πολίτες της Περιφέρειας τους ανέθεσαν, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνεται, και ο έλεγχος της διοίκησης.

Η πειθαρχική δίωξη αιρετού επικεφαλής περιφερειακής παράταξης, που δεν ασκεί διοίκηση, αποτελεί χωρίς προηγούμενο πράξη κρατικής αυθαιρεσίας. Ενώ τέτοιες πρακτικές, που κινούνται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο, συνιστούν ξεκάθαρα κατάχρηση εξουσίας, πολιτική δίωξη και πλήττουν ευθέως τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και το ρόλο των λειτουργών της και, ως εκ τούτου, αποτελούν θεσμική εκτροπή. 

Επειδή η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης της και το δικαίωμα άσκησης κριτικής είναι αρχές συνταγματικά κατοχυρωμένες για της αιρετούς της και για όλους της πολίτες.

Επειδή οι κατηγορίες που αποδίδονται στον αιρετό κ. Κώστα Κατσιμίγα, που δεν ασκεί διοίκηση, για δήθεν «παράβαση καθήκοντος και υπέρβαση αρμοδιότητας με δόλο» είναι πρωτοφανείς και ανυπόστατες συνιστούν δε ποινικοποίηση των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής δράσης.

Επειδή με την κλήση σε απολογία του εν λόγω περιφερειακού συμβούλου αμφισβητείται η ύπαρξη ο ρόλος των αυτοδιοικητικών παρατάξεων  που οι πολίτες της Περιφέρειας της ανέθεσαν στον οποίο μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος της Διοίκησης.

Επειδή έχει προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογη ενέργεια του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σε βάρος τριών δημοτικών συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Επειδή τέτοιες ενέργειες συνιστούν ξεκάθαρα κατάχρηση εξουσίας, πολιτική δίωξη και πλήττουν ευθέως  τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τον ρόλο των λειτουργών της.

Επειδή τέτοιες ενέργειες εκφεύγουν των ορίων του ελέγχου, κινούνται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο και εκλαμβάνονται ως αυταρχική συμπεριφορά εκ μέρους της Υπηρεσίας που προΐστασθε.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός:

  1. Αν είναι στις προθέσεις του να ενεργήσει προκειμένου να σταματήσει  η πειθαρχική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη σε βάρος του αιρετού  περιφερειακού συμβούλου;  
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται  να  προβεί ελέγχοντας  αυτές τις πράξεις  ώστε να επανέλθει η νομιμότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης;

Ο ερωτώντες  βουλευτές

 

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

 

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Γκαρά Αναστασία

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

 

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

 

Καρασαλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Κατρούγκαλος Γιώργος

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μάρκου Κωνσταντίνος

 

Μουζάλας Ιωάννης 

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Ραγκούσης Ιωάννης

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

 

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

Χριστίδου Ραλλία