Θέση για το περιστατικό που βιντεοσκοπήθηκε στην πλατεία της Ξάνθης και τις καταγγελίες νεαρών για τη συμπεριφορά αστυνομικών παίρνει η φοιτητική παράταξη των Λεγεωνάριων Κουρσάρων-ΕΑΑΚ, ζητώντας έρευνα και κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 4/10 περίπου στις 18:30 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης γίναμε μάρτυρες απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης σε απλούς πολίτες. Συγκεκριμένα νεαροί που καθόντουσαν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στην κεντρική πλατεία έλαβαν τελεσίγραφο από το διευθυντή της αστυνομίας , με συνοδεία πάνω από 20 αστυνομικούς, ότι “έχουν πέντε λεπτά να εξαφανιστούν”. Όταν ζήτησαν τον λόγο οι πολίτες ο διευθυντής τους ενημέρωσε ότι “εδώ θα κάνετε ότι σας λέμε, τέλος.” και ξεκίνησαν οι σωματικές επιθέσεις. Χτυπήματα, βίαιες προσαγωγές, προσωπικές χυδαίες απειλές και τρομοκρατία. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί διέγραψαν το περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό από το συμβάν, όχι όλο όμως, προκειμένου ο λαός να μην μάθει για τις πρακτικές τους. Φυσικά όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε “κενό αέρος”.

Ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ είδαμε ότι αυτό που περιέγραφε ως «τάξη και ασφάλεια» εφαρμόστηκε με τον πιο αυταρχικό και επιθετικό τρόπο απέναντι στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, συνοδευόμενη πάντα από ακραία καταστολή. Η κατάργηση του ασύλου, το lock out στην ΑΣΟΕΕ, οι εκκενώσεις σε καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους/στέκια, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι κάποια παραδείγματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Ειδικότερα στην σημερινή συνθήκη της πανδημίας έχει αποδείξει στον λαό και στην νεολαία ότι δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές ανάγκες αλλά για τα συμφέροντα των λίγων και των ίδιων. Έτσι επιλέγει τον δρόμο της καταστολής και της πειθάρχησης για να διαχειριστεί μια κατάσταση που απαιτεί περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη πρόνοια και αλληλεγγύη.

Καμία ευθύνη δεν πρέπει να πέσει κάτω. Κανείς δεν πρέπει να πέσει στα μαλακά. Η κυβέρνηση δίνει εντολές και κάνει πλάτες στους “σερίφηδες” κι ενισχύει με χρήμα και μέσα τις δυνάμεις καταστολής. Αυτή φέρει την πολιτική ευθύνη για την καταστολή και τις πολιτικές επιλογές της. Αυτή η πολιτική είναι καθαρό πλέον ότι πρέπει να ανατραπεί.

Την ίδια στιγμή πρέπει ο λαός να τραβήξει κόκκινη γραμμή. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση απαιτούμε να περάσουν από  ΕΔΕ και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ο αστυνομικός διευθυντής απαιτούμε να παραιτηθεί άμεσα από την θέση του. Δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό το αίσχος να “κάθεται ακόμα στην καρέκλα του” σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ο στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν τον λαό και την νεολαία. Να μας μάθουν να πειθαρχούμε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές τους, να μην αντιδράμε, να ζούμε φοβισμένοι, απλά να ακολουθούμε εντολές. Δηλαδή να μας κάνουν χρήσιμους-αναλώσιμους για την ζούγκλα που αποκαλούν “αγορά εργασίας” και να τους λέμε κι ευχαριστώ. Θα μας βρουν απέναντι τους!