Την αντίδρασή τους για την έλλειψη συνθηκών και μέτρων προφύλαξης εκδηλώνουν με ανακοίνωσή τους, μετά τα νέα κρούσματα κοροναϊού σε φοιτητές που διαμένουν στις Εστίες, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Η εξέλιξη της πανδημίας και η διαχείριση της από την μεριά της κυβέρνησης συνεχίζει να δυσκολεύει την ζωή μας και να βάζει εμπόδια στις σπουδές μας. Ενώ παράλληλα εξακολουθεί να μην ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας και να έχουν φτάσει στα όριά τους όλες οι δομές υγείας και οι υγειονομικοί.

Τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές που διαμένουν στις εστίες και το μόνο μέτρο που πάρθηκε είναι απολύμανση μόνο των κτιρίων που μένουν τα κρούσματα ενώ οι φοιτητές που μπορεί να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους ή τα ασανσέρ να μην έχουν καν μια επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση από την φοιτητική μέριμνα!

Κυβέρνηση και Πρυτανεία προκαλούν με την στάση τους. Είναι αποκαλυπτική η απάντηση της Αντιπρύτανη, αρμόδιας Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας παρουσίασε τα αιτήματα μας για αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων, για να μην συνωστιζόμαστε σαν τις σαρδέλες τις ώρες αιχμής και την απολύμανση όλων των εστιών ως «μη ρεαλιστικά». Έφτασε σε σημείο να μας πει ότι είναι αδύνατο να κολλήσουμε κορονοιό στις σχολές και πως κολλάμε μόνο στα πάρτυ!!!

Κυβέρνηση, Ινεδιβίμ και Διοίκηση Πανεπιστιμίου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως κόστος και να οξύνουν τα διαχρονικά προβλήματα που η υποχρηματοδότηση προκαλεί στις ζωές των φοιτητών, χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για αξιοπρεπείς σπουδές με δικαιώματα και πόσο μάλλον με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε τώρα εμείς και οι οικογένειες μας.

Αντ’ αυτού βρίσκουν ευκαιρία τώρα, με ουσιαστικά κλειστά και τα πανεπιστήμια, να αποποιηθούν τις ευθύνες τους καλλιεργώντας περαιτέρω ανασφάλεια στους φοιτητές. Όμως τους ξέρουμε καλά. Οι φοιτητές ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα μας για ασφαλές πανεπιστήμιο και εστίες.

Τον τελευταίο μήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουμε την μάχη μας για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία όσο και για την ασφαλή διαβίωση μας στις εστίες. Και επειδή το έργο τους είναι γνωστό, θα βάλουμε μπλόκο σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος των εστιών ή της λέσχης.
Διεκδικούμε εδώ και τώρα :
Ούτε σκέψη για διακοπή στέγασης σίτισης φοιτητικών παροχών!