Mε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη, τα σωματεία του κλάδου της εστίασης και των καφέ μπαρ της Περιφέρειας, ανάμεσά τους και τα ανστίχοια σωματεία της Ξάνθης, ζητούν τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων εξαιτίας της δεινής θέσης, στην οποία έχουν περιέλθει μετά τους διαρκείς περιορισμούς για υγειονομικούς λόγους και το δεύτερο λοκντάνουν.

Όπως αναφέρουν, ζητούμενο είναι η εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης αποκλειστικά προσανατολισμένο στον κλάδο εστίασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Τα περιοριστικά μέτρα από τον Μάρτιο του 2020, τείνουν πλέον να αναφέρονται διαρκώς και αποκλειστικά στον Κλάδο της Εστίασης.  Για ολόκληρο το οικονομικό έτος 2020 ο κλάδος μας μετρά ήδη ένα εξάμηνο ΜΗ λειτουργίας των καταστημάτων του.

Γνωρίζετε ότι ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πανελλαδικά (330.000 εργαζόμενοι συν 100.000 συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας),  και αναλογικά το ίδιο ισχύει και για την δική μας Περιφέρεια. Αποτελεί κλάδο ο οποίος λειτουργεί ως οικονομικός πολλαπλασιαστής καθώς ενισχύει παράλληλα τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα και έχει ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας και τη στήριξη του πολιτισμού. 

Η περιοχή μας δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, που να λειτουργεί εξισορροπητικά στην απώλεια εισοδημάτων από τα καταστήματα εστίασης. Δεν υπάρχει τουρισμός με κλειστά σύνορα, τα Πανεπιστήμια πλέον λειτουργούν με τηλεκατάρτιση, πολιτιστικές ή και άλλες δράσεις ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος (όπως πχ η Λευκή Νύχτα, γιορτές Παλαιάς Πόλης, Οινογνωσία, κτλ.) έχουν μπει στον πάγο. Τα αποτελέσματα και του δεύτερου lockdown στην εστίαση αναμένονται πλέον ολέθρια για την τοπική οικονομία και η δαμόκλειος σπάθη των λουκέτων στις επιχειρήσεις του κλάδου επικρέμεται απειλητικά πάνω από τα καταστήματα και τους εργαζομένους μας.

Δεν σας περιγράφουμε ένα δυστοπικό σενάριο από κάποια ταινία αλλά μία ζοφερή πραγματικότητα που τείνει να παγιωθεί και να οδηγήσει στην εξαφάνιση χιλιάδες επαγγελματίες και στον οικονομικό μαρασμό και την φτωχοποίηση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα την εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης αποκλειστικά και μόνο για την εστίαση μια που πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζόμενων τους. 

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περεταίρω διευκρίνιση.

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΥΘΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ & ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΠΟΤΟΠΩΛΩΝ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

  1. ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΒΡΟΥ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΥΘΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΖΥΘΟΠΩΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ