Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων ΑΜΘ σημειώνει, σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία εν μέσω κοροναϊού:

Η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτήρισε την ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης περιοχή αυξημένου κινδύνου αλλά δεν εξασφάλισε τίποτε παραπάνω για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Τις τελευταίες μέρες η διασπορά στην περιοχή μας είναι μεγάλη, με τα σχολεία να αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Όλο και περισσότερα κρούσματα σε μαθητές εμφανίζονται και κλείνουν τμήματα αλλά και ολόκληρα σχολεία. 

Στις 2 Νοέμβρη ήταν κλειστά τμήματα: στη Δράμα σε 4 σχολεία της πρωτοβάθμιας και 3 της δευτεροβάθμιας, στην Καβάλα σε 2 της πρωτοβάθμιας και 1 της δευτεροβάθμιας, στη Θάσο σε 1 της δευτεροβάθμιας, στην Ξάνθη σε 2 της πρωτοβάθμιας και 7 της δευτεροβάθμιας, στη  Ροδόπη σε 6 της πρωτοβάθμιας και 7 της δευτεροβάθμιας, στον Έβρο σε 2 της πρωτοβάθμιας και 6 της δευτεροβάθμιας. Ολόκληρα σχολεία κλειστά ήταν: το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό δημοτικό σχολείο της Δράμας, το 4ο ΓΕΛ της Δράμας, το 2ο ΓΕΛ της Ξάνθης, το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής, το εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής, το ΕΕΕΚ Κομοτηνής, το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, το 1ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης. 

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αφήνοντας έκθετους γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς και γινόμαστε καθημερινά δέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολείο, στην προσπάθειά τους, πολλοί γονείς μαθητών, να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι φορείς του ιού, ζητούν να γίνουν τεστ, αλλά οι οδηγίες που παίρνουν είναι να μείνουν οι μαθητές σε καραντίνα και μόνο αν παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα να ζητήσουν εξέταση. Αναγκάζονται έτσι να προσφύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια βάζοντας το χέρι στην τσέπη, ώστε να καλύψουν και αυτό το έξοδο.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο το δίκιο των αιτημάτων που έχουμε διατυπώσει, όλο το προηγούμενο διάστημα, για 15 μαθητές ανά τμήμα, για ασφαλή μετακίνηση μαθητών με τα λεωφορεία για επιπλέον προσωπικό στην καθαριότητα, για την κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς, για δωρεάν, μαζικά τεστ κλπ., που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων κατά τη φετινή σχολική χρονιά και στα μέτρα που όφειλε να πάρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΑΣΓΜΕ καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων, κάθε Ένωση, σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν θα υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα στο σχολείο, να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα-διεκδικήσεις:

– Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση των χώρων του σχολείου.

– Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για test με κάθε σύμπτωμα του παιδιού που μπορεί και να μη σχετίζεται με τον covid-19 από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν δέχονται μαθητές με ήπια συμπτώματα. Η πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι πρωτίστως ευθύνη του κράτους.

– Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα. 

– Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα Τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.

Οι Σύλλογοι Γονέων, οι Ενώσεις σε όλη την περιοχή μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς διεκδικούμε να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση καθολικά των μαθητών.