Το ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Π.Ε. Ξάνθης την Τετάρτη 4/11ου , στις 2μ.μ. για τα μέτρα ασφάλειας ενάντια στην πανδημία. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:
“Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι εξαιτίας του covid19 πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Η μισή χώρα συμπεριλαμβανομένου και του νομού μας βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Στα σχολεία μας η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική και επικίνδυνη. Τμήματα και σχολεία (522 συνολικά μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα) αναστέλλουν το ένα μετά το άλλο τη λειτουργία τους και μόνο σε 7 ημέρες από τις 27/10ου έως και 2/ 11ου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν και πάλι στους ώμους τους το δυσβάστακτο βάρος από την απουσία της κυβερνητικής βούλησης για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τη διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης.
Πριν την έναρξη των σχολείων κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κώφευσαν και εξακολουθούν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, που δεν είναι αιτήματα συντεχνιακά αλλά αφορούν ολόκληρη την κοινωνία καθώς το σχολείο αποτελεί έναν από τους μαζικότερους κοινωνικούς θεσμούς. Τα σχολεία άνοιξαν με δυσμενέστερους όρους από αυτούς που έκλεισαν τον Ιούνη καθώς η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 με τον Ν.4692/2020.
Οι επιπτώσεις τέτοιων πολιτικών επιλογών, η συνολικότερη έλλειψη σχεδίου για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων είναι ορατές, πια, μέσα στα σχολεία. Ενώ για όλους τους χώρους τηρείται η αναλογία ατόμων ανά τ.μ., τα σχολεία αποτελούν εξαίρεση καθώς «στο σχολείο ο ιός δεν κολλάει». Μεγάλο ποσοστό των τμημάτων είναι πολυπληθή, ενώ παραμένει ερώτημα εάν οι άνθρωποι της καθαριότητας επαρκούν για τον ΄΄σχολαστικό΄΄ καθαρισμό των σχολικών κτηρίων.
Δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης δεν λείπουν οι παλινωδίες. Σχολικές μεταφορές και εκδρομές σε πληρότητα. Στο πρωινό πρόγραμμα 25 μαθητές ανά τμήμα ενώ στο ολοήμερο πρόγραμμα όλα τα τμήματα μαζί. Οι μάσκες της δεύτερης παραγγελίας ακόμη να έρθουν στα σχολεία ενώ τα περίφημα 100 εκατομμύρια του ολοήμερου προγράμματος αναζητούνται. Aκόμη υπάρχει η μετακίνηση εκπαιδευτικών (κυρίως) ειδικοτήτων σε 3,4 και 5 σχολεία, γεγονός που παραβιάζει κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο και είναι απαράδεκτο υπηρεσιακά.
Η διενέργεια των τεστ για εκπαιδευτικούς και παιδιά βαραίνει την τσέπη του καθενός, εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και τα τμήματα λειτουργούν… με ποιους εκπ/κούς αλήθεια; Η ένταξη εκπ/κών στις ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελεί σταυρόλεξο για υψηλούς λύτες καθώς τίθενται πολλές προϋποθέσεις, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο. Αυτά ενώ είμαστε ακόμη στο Φθινόπωρο. Με τρόμο αναλογιζόμαστε τι θα συμβεί όταν πέσουν οι θερμοκρασίες στο χειμώνα.
Ο λαός λέει «πως πριν πεινάσεις μαγειρεύεις». Η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε άφησε τα σχολεία ουσιαστικά αθωράκιστα και δρέπουμε τώρα τους καρπούς αυτής της αδιαφορίας. Και όχι μόνο το Δημόσιο σχολείο αλλά και η Δημόσια Υγεία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης με πέρσι και με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους λόγω συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και, ουσιαστικά, μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας «μιας νόσου» με το παράλληλο σύστημα υγείας του ιδιωτικού τομέα να κερδοσκοπεί.
Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διασφαλίσει την υγεία του λαού, γιατί πολύ απλά αυτό έχει κόστος. Αντιθέτως επιλέγει να δώσει δις στους μεγαλοκαναλάρχες, στους ιδιοκτήτες κλινικών, στους τουριστικούς και μη μεταφορείς, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυξάνει τους περιορισμούς και επικαλείται την περίφημη ατομική ευθύνη, λες και η Δημόσια Υγεία είναι θέμα αστυνόμευσης και όχι σοβαρού σχεδιασμού και κυρίως βούλησης από πλευράς του κράτους για ενίσχυση του προστατευτικού κοινωνικού του ρόλου.
Απαιτούμε, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να πάρει με ευθύνη όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική φροντίδα των σχολείων. Εδώ και τώρα:
- Μείωση των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο αριθμό μαθητών τους 15 και ταυτόχρονα να καταργήσει τον Ν.4692/2020 που μόλις τον Ιούνιο ψήφισε για αύξηση των μαθητών/τριών ανά τμήμα.
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ώστε να μπορούν με επάρκεια να τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
- Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη σύμβαση (και όχι 3μηνων συμβάσεων) και ικανός αριθμός στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για αναπλήρωση των βραχυχρόνιων αδειών που προκύπτουν αυτή την περίοδο.
- Επιπλέον επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στις σχολικές επιτροπές για αγορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
- Διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πραγματική αποτύπωση της κατάστασης, ώστε να δούμε και πώς θα αντιμετωπιστεί και γενικά πως θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων.
- Επιπλέον δρομολόγια για όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με ΜΜΜ
- Να διασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ηλεκτρονικό εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όπου υπάρχει ανάγκη.
- Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση
Οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας όπως πάντα. Να αναλάβει και η κυβέρνηση επιτέλους τις δικές της ευθύνες!”