Για την απάντηση, στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει για το κτιριακό ζήτημα του μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης, ενημερώνει ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, σε ανακοίνωσή του:

Με την ερώτησή μας με αρ. πρωτ. 9732/18-09-2020 θέσαμε για ακόμα μία φορά το θέμα του κτιριακού του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης ειδικά ενόψει του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του Covid-19 στη χώρα μας. Μετά το, όπως αποδείχθηκε, απροετοίμαστο και υγιειονομικά ανασφαλές άνοιγμα των σχολείων και το φιάσκο με την παράδοση μασκών- αερόστατων, που οδήγησαν στο κλείσιμο σχεδόν 400 σχολείων πανελλαδικά, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας τήρησης αποστάσεων μεταξύ των μαθητών ήδη από τις αρχές του σχολικού έτους.

Ειδικά για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο- Ξάνθης, το οποίο επλήγη και αυτό από την πανδημία και οδηγήθηκε σε κλείσιμο τμήματος, το πρόβλημα της χωρητικότητας συνοδεύεται από ένα ακατάλληλο και πολύ παλιό κτίριο, για το οποίο πολλές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί γονείς και μαθητές. Με σειρά κοινοβουλευτικών μας ερωτήσεων και παρεμβάσεων έχουμε πολλάκις αναδείξει το θέμα και πλέον έχουμε την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ως προς την επίλυση ζητήματος. Σε απάντησή του, λοιπόν, το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει μια αναλυτική καταγραφή των διαθέσιμων πόρων προς τους Δήμους, των οποίων είναι αρμοδιότητα τα σχολεία. Παράλληλα, απαριθμεί τα ποσά που διατέθηκαν προς τους δήμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, όπως επίσης και τον αριθμό των προσλήψεων του προσωπικού καθαριότητας. 

Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη απάντηση είναι η επισήμανση του Υπουργείου προς τον Δήμο Ξάνθης να υποβάλει αιτήσεις χρηματοδότησης προκειμένου να επωφεληθεί από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα αφορά εκτός των άλλων και χρηματοδότηση για βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων. Άραγε αποτελεί η υπόμνηση αυτή ένδειξη αδράνειας από πλευράς του Δήμου Ξάνθης; 

Είναι γνωστό ότι η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου έχει καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα για νέο σχολείο προς τον Δήμο Ξάνθης, όπως επίσης και αίτημα για τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στους αύλειους χώρους του Παραρτήματος του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου, το οποίο και απορρίφθηκε. Στην απάντησή του, κλείνοντας, το Υπουργείο Εσωτερικών καταλήγει ότι θα στείλει τα στοιχεία που θα περισυλλέξει επί του θέματος από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Ξάνθης. Είμαστε πραγματικά περίεργοι να δούμε αν για ακόμα μια φορά ο Δήμος Ξάνθης θα συνεχίσει να κωφεύει ή αν θα συμμεριστεί το πρόβλημα, το οποίο αφορά, κυρίως, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας. 

Φυσικά, αναμένουμε και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, όμως θεωρούμε πλέον πολύ σημαντική την στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Ξάνθης και αν θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου ή αν θα επιλέξει να κλείσει τα μάτια και να σπαταλά χρηματοδοτήσεις και πόρους σε νέα, αχρείαστα κέντρα φιλοξενίας Covid. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 9732_signed.pdf (1)