​Τον ΕΟΔΥ και τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καταγγέλλουν φοιτητές για το χειρισμό της υπόθεσης των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου Ξάνθης και είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα.

Όπως αναφέρουν​,​ ελαχιστα τεστ έχουν γίνει και, ουσιαστικά, δεν ιχνηλατούνται οι φοιτητές έστω από το ίδιο έτος που παρακολούθησαν τα μαθήματα μαζί με όσους εντοπίστηκαν θετικοί​. Παράλληλα, ασκούν κριτική για τις ​προβληματικές συνθήκες καθαριότητας και ​υγειονομικής προφύλαξης . ​ Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων, νέα κρούσματα ​της πανδημίας ​έχουν εμφανιστεί ​και ​στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών​ της πόλης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ​φοιτητικής ​παράταξης των Αγωνιστικών Κινήσεων Ξάνθης για τα κρούσματα στις σχολές του ΔΠΘ.

“Την Παρασκευή 23/10 ανακοινώθηκαν πέντε κρούσματα στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, τα οποία είχαν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης. Σε αυτά τα πλαίσια η σχολή έκλεισε και στάλθηκε μειλ στους φοιτητές του έτους που είχαν μάθημα ότι θα διεξαχθούν τεστ για covid-19 και ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Τα τεστ όπως περιμέναμε ήταν απειροελάχιστα, καθώς ούτε όλο το έτος που βρισκόταν στην ίδια αίθουσα με τα κρούσματα δεν δικαιούνταν να κάνει τεστ. Η στάση των υπευθύνων του ΕΟΔΥ και του Πανεπιστημίου ήταν απαράδεκτη καθώς προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Μας αφήνουν, λοιπόν, στη μοίρα μας με μόνη εναλλακτική να κάνουμε τεστ επί πληρωμή σε εξωτερικά ιατρεία, μια δυνατότητα που προφανώς δεν έχουμε όλοι.

Συνολικά, είναι απαράδεκτη η στάση του ΔΠΘ και της κυβέρνησης, αφού γίνεται προφανές ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των φοιτητών καθώς για μια ακόμα φόρα τα δωρεάν τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ οι φοιτητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή θα βγουν θετικοί στον ιό, αφήνονται στην μοίρα τους, αφού αρκετοί είναι ανασφάλιστοι και δεν γνωρίζουν που και πως θα περιθαλφθούν και πως θα πληρώσουν για την περίθαλψη αυτή.

Αποτελέσματα της πολιτικής που αρνείται την ανάγκη μέτρων κρατικής ευθύνης ακόμα και την βασική ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ είναι και τα 5 κρούσματα σε ένα μόλις έτος στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Μάλιστα, από τότε μαθαίνουμε ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και στις σχολές των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων… Ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα στις σχολές όταν μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας (δυο καθαρίστριες ανά σχολή), όταν δεν γίνονται γενικές απολυμάνσεις των κτιρίων άλλα ότι προλάβουν να καθαρίσουν οι καθαρίστριες μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται για να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα, όταν τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε αυτά.

Όλα αυτά προφανώς έρχονται να συνδεθούν με την όλη πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» που έρχεται να την ξεπλύνει και να αποβάλλει από πάνω τη την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό να πάρει πραγματικά μετρά προστασίας. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι ότι στην χώρα τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.000 ημερησίως. Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια ανοίγουν με ένα μείγμα εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Άνοιγμα επικίνδυνο αφού τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ η τηλεκπαίδευση που κατά τα άλλα εισάγεται για «έκτακτους λόγους» και ως μέτρο προστασίας εξυπηρετεί τις πολιτικές της κυβέρνησης για την παιδεία, μέσω αποκλεισμών των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ελαστικοποίηση του προγράμματος ​​και τις ύλης κ.α. Είδαμε άλλωστε πως και στα σχολεία χρησιμοποιήθηκε η τηλε-εκπαίδευση ως κατασταλτικός μηχανισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ως φοιτητές πρέπει να καταγγείλουμε το άνοιγμα των σχολών με αυτούς τους ορούς.

Η κατάσταση στις σχολές του ΔΠΘ είναι ίδια με αυτή όλων των Πανεπιστημίων πανελλαδικά. Δεν γίνονται απολυμάνσεις, οι καθαρίστριες είναι λίγες και δεν αρκούν, δεν χορηγούνται δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας, δεν γίνονται τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ και δεν υπάρχει δωρεάν περίθαλψη. Το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη απέναντί μας, ενώ ήταν απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές. Μαθητές φοιτητές εκπαιδευτικοί πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονόητα.

Διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ως ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για το άνοιγμα των σχολών: δωρεάν μαζικά τεστ, ολιγομελή τμήματα, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους, αύξηση δρομολογίων, μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα, ασφάλιση και περίθαλψη για όλους.​”​