Ανακοίνωση για το θέμα των εκλογών, από τις οποίες απείχε, εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη των συνεργαζόμενων αριστερών κινήσεων εκπαιδευτικών της Ξάνθης:

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας εντελώς τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, συνεχίζει το κρεσέντο αλαζονείας και αυταρχισμού ανακοινώνοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των υποψηφίων για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Η παράταξή μας, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, δήλωσε την απόσυρση των ψηφοδελτίων.

Για εμάς, δεν είναι σημαντικές μόνο οι ενστάσεις περί του αδιάβλητου της διαδικασίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αφορούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι η όλη διαδικασία αποτελεί ευτελισμό των εκλογικών διαδικασιών και επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών κατακτήσεων. Καταργεί τόσο το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι και συνδιαλέγεσθαι» όσο και την υποχρέωση της λογοδοσίας από τα εκλεγμένα μέλη. Η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία, επιχειρεί να παρέμβει σε μια διαδικασία η οποία λειτουργούσε χωρίς προβλήματα (ομαλή διεξαγωγή, μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών). Στην πραγματικότητα όμως, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις και τις ενέργειες της υπουργού, στόχος είναι η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ο αποκλεισμός των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Άλλωστε η κυβέρνηση έκανε φανερή την πρόθεσή της με την τοποθέτηση των διευθυντριών/ών Εκπαίδευσης με πρωτόγνωρα αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς τελικούς πίνακες μοριοδότησης, χωρίς καν να γίνουν γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων. Η μη συμμετοχή αιρετών μας στις διαδικασίες που αφορούν τα υπηρεσιακά συμβούλια αφήνει έκθετες σε οποιουδήποτε τύπου παρεμβάσεις, τόσο τις υπηρεσιακές μεταβολές, όσο και τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης αφήνοντας τον κλάδο έρμαιο του κομματικού κράτους και των προσωπικών «ιδιοτροπιών».

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός που έχει εξαγγείλει σχετικά με την εκπαίδευση προμηνύουν δύσκολες μέρες για τον κλάδο. Η ισχυροποίηση του ρόλου των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και του δικαίου. Δεν νομιμοποίουμε αυτές τις εκλογές-παρωδία.