Ολοκληρώνοντας μια ιστορική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έστειλε όλη την ηγεσία και το μεγαλύτερο μέρος των κατηγορουμένων στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, στη φυλακή, δίνοντας αναστολή μόνο σε 12 από τους 50 καταδικασθέντες της εγκληματικής συμμορίας.

Αν και είναι μια στιγμή δικαίωσης για όλο το δημοκρατικό κόσμο, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στάση που τήρησαν μια σειρά από παράγοντες της Ξάνθης όλα τα χρόνια της ανόδου και της ακμής της νεοναζιστικής συμμορίας.

Ποιοι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες υποδέχονταν τους χρυσαυγίτες βουλευτές στα γραφεία τους και νομιμοποιούσαν τη συμμορία, ποιοι συνομιλούσαν υπογείως σε διάφορες εκλογές,  ποιοι πολιτικοί αρνήθηκαν να συστρατευτούν στο  αντιφασιστικό μέτωπο που συγκρότησαν ευρείες δυνάμεις σε όλο το συνταγματικό τόξο όταν η δράση της απειλούσε την κοινωνική συνοχή της περιοχής, ποια ΜΜΕ τους παρείχαν αφειδώς προβολή και στήριξη ως και “ξέπλυμα” με το μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος, ποιες αρχές της περιοχής συνομιλούσαν και συνεργάστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ποιοι τους προωθούσαν και τους προσφωνούσαν σε εθνικές επετείους, τοπικές γιορτές και θρησκευτικές εκδηλώσεις της περιοχής, ποιοι ενθάρρυναν και συγκάλυπταν τη δράση της στην περιοχή. Επίσης, πολλοί περισσότεροι από όσους εμφανίζονταν ως επίσημα κομματικά στελέχη, συγκροτούσαν πυρήνες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Ξάνθης και δρούσαν εν κρυπτώ.

Μπορεί σήμερα όλοι να εμφανίζονται ως δημοκράτες, μετά την καταδίκη και κατακραυγή της νεοναζιστικής συμμορίας που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, όμως η στάση πολλών τοπικών παραγόντων είναι καταγεγραμμένη και από την πλευρά μας θα θυμίζουμε δηλώσεις και συμπεριφορές τοπικών παραγόντων, όταν η περίσταση το απαιτεί. Τώρα και στο μέλλον.

Για την ιστορία η Ξάνθη  δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τη δράση των νεοναζί, με οργανωμένες επιθέσεις και απειλές σε βάρος μειονοτικών, αντιφασιστών, δημοσιογράφων ενώ στην Ξάνθη σημειώθηκε η πρώτη καταδίκη στελέχους της Χρυσής Αυγής για την επίθεση και τον τραυματισμό του εκπαιδευτικού Μηλιατζήμ Τζεμαλή το 2012. Και ευτυχώς για την κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία έδειξε πολύ δημοκρατικά αντανακλαστικά εξαρχής.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από τις ποινές των στελεχών της Χ.Α.:

Στη φυλακή οδηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, απορρίπτοντας την εισήγηση της εισαγγελέως και γράφοντας τον επίλογο της ιστορικής δίκης της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αναστολή δόθηκε μόνο σε 12 από τους 50 καταδικασθέντες.

Συγκεκριμένα, οι καταδικασμένοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη φυλακή και να εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Στη φυλακή οδηγούνται επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και 14 συνεργοί του, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Αντίθετα αναστολή δόθηκε σε 12 από τους 50 καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους έχουν οι πρώην βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Δημήτρης Κουκούτσης, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Ελεύθεροι αφήνονται επίσης οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν επίσης οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Νικήσαμε!», ήταν το πρώτο σχόλιο του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη, ενώ η Μάγδα Φύσσα με την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασε συγκινημένη σε κλάματα. Την ίδια στιγμή οι πρώτοι χρυσαυγίτες που βρίσκονταν εντός δικαστικής αίθουσας συνελήφθησαν ενώ άλλοι, όπως οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Πατέλης, Ηλιόπουλος, Γερμενής κ.α., προσέρχονται στην αστυνομία, ώστε να αποφύγουν τις εικόνες από τη σύλληψή τους.

Έξω από το δικαστήριο η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα δήλωσε: «Μπήκαν φυλακή οι εγκληματίες. Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική αγωγή για τον αγώνα που έδωσε, όπως και όλο αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε».

Σε ερώτηση αν η απόφαση αποτελεί δικαίωση για τον Παύλο, η Μάγδα Φύσσα απάντησε: «Δεν ξέρω αν ο Παύλος δικαιώνεται. Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Δεν είναι όμως εδώ ο Παύλος. Άρα δεν νομίζω πως υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο. Δικαίωση είναι για εμάς, για όλον αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

«Θέλω να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά την πολιτική αγωγή γιατί χάρη στη δική τους δουλειά, τη δική τους προσπάθεια, αποδείχθηκε πως ήταν εγκληματική οργάνωση. Μιλάω για τους δικηγόρους, αλλά και όλον αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Να είναι καλά», κατέληξε.