Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό και όχι μόνο κύκλο εργασιών  «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».   

Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.  

Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;

Στον πρώτο κύκλο των εργασιών «συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» συζητάμε με τους φίλους και συνεργάτες του.  Μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους και μας μιλούν  για τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.    [Αρχείο ΙΙ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι – Είδωλο στον Καθρέφτη – είπαν:..]

  •     Στον δεύτερο κύκλο «2-3 πράγματα που ξέρω για  τη μουσική & όχι μονο» οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέπτονται το μουσείο για το πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο» είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με την συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.  [Αρχείο «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
  • Στον τρίτο κύκλο «μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» παρακολουθούμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις κι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές και ένα υπέροχο αρχείο.   

Δείτε την  ψηφιακή μας πλατφόρμα «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» Η Περιήγηση στην ψηφιακή μας βάση, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αποκτήσει τις πληροφορίες, ώστε να κατανοήσει τα γεγονότα της Ξάνθης του μεσοπολέμου – των πρώτων χρόνων – της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι.

Το «Φεστιβάλ» η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη μας (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ) ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

  • Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας. 
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας.
  • Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
  • Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών
  • Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5  

 

Το πρόγραμμα του 2020

Οκτώβριος- Νοέμβριος 

«στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου.  

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου  έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020  [Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ 

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ ΚΑΙ «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»  

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές κατά τη διάρκεια της βόλτα τους στο μουσείο να γνωρίσουν την Ξάνθη [τη διατηρητέα] του Μεσοπολέμου. Όλα εκείνα τα στοιχεία εκείνα που έκαναν το Μάνο Χατζιδάκι να γράψει στο «βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο» πως […η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες.] Στην Ξάνθη λοιπόν του Μάνου Χατζιδάκι. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλ 2541025421

«Μουσική στο Μουσείο;» Εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητές Δημοτικού 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου  έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020  [Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ 

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ ΚΑΙ «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»  

Μια γνωριμία με ένα παιδάκι που γεννιέται και ζει στην Ξάνθη του μεσοπολέμου, πριν περίπου 100 χρόνια. Το πιάνο, οι βόλτες με το αυτοκίνητο, τα μεγάλα αρχοντικά της πόλης, οι εργάτες του καπνού… Μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με πολύ μουσική. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλ 2541025421

«Ζωγραφίζοντας τη Λιλιπούπολη και τον Μάνο Χατζιδάκι»  

Τις Παρασκευές και τα  Σάββατα του Νοεμβρίου 2020 

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ ακούει και ζωγραφίζει τους ήρωες και σκηνές από τη Λιληπούπολη. Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. 

 

Ράδιο «στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου  έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020  [Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ 

Στους 93,5 στο Ράδιο Ξάνθη καθημερινά σχόλια του Τρίτου, συνεντεύξεις, είπε και είπαν για το Μάνο Χατζιδάκι, εκπομπές, αλλά και πολύ  μουσική … 

Συντονιστείτε στους 93,5 και στο http://www.radioxanthi.gr/

 

2-3 πράγματα που ξέρω για τη μουσική – γνωριμία με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες» 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου  έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020  [Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ 

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ ΚΑΙ «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»  

Από το αρχείο του φεστιβάλ προβολές ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο σύγχρονων ελλήνων συνθετών  

«Μνήμη Κώστα Νικήτα»  «Σκαλκώτας  – Χρήστου» «Χρήστος Σαμαράς» Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη   

 

Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Στο ίδιο τραπέζι»

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

[19:00] Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, στον οποίο συμμετέχουν με κείμενά τους οι Αθανασία Καρακατσάνη, Σοφία Κατσαντώνη, Ελένη Κορωνάκη, Αγνή Νικολαΐδου, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Περικλής Πασχίδης, Ξένια Πεϊτσόγλου και Βασίλης Ταβουλτσίδης, οι οποίοι παρακολούθησαν τις συναντήσεις του περασμένου έτους. Τον τόμο επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, συγγραφέας Κώστας Καβανόζης.

Οργάνωση : Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής της ΦΕΞ

 

Συναυλία και Εργαστήριο εκμάθησης της αρχαίας λύρας

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020  

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ 

[18.00]  Εργαστήριο εκμάθησης της αρχαίας λύρας

[20.30] Συναυλία – παρουσίαση του νέου Άλμπουμ «AURORA» της Λίνας Παλερά

Η Λίνα Παλερά είναι μία διεθνούς φήμης λυρίστρια με ζωντανές εμφανίσεις  σε αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ, διεθνή συνέδρια όπως στο ‘Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης’ και στο φεστιβάλ της Φραγκφούρτης  ‘MusicMesse’. Έχει μια εκτενή δισκογραφία ως κιθαρίστρια και τραγουδίστρια. Το ‘Aurora’ είναι το πρώτο της άλμπουμ αφιερωμένο αποκλειστικά στην  Αρχαία ελληνική λύρα. Αγαπάει να διδάσκει την λύρα σε παιδιά και ενήλικες και αυτός είναι και ο λόγος που  είναι Υπεύθυνη των Μουσικών Προγραμμάτων Διδασκαλίας στην Μουσική Ακαδημία  ‘lyreacademy.com’.

Συνδιοργάνωση: Πειραματική Σκηνή Χρυσαλλίδα, Πολυχώρος Σείκιλο και Οργανοποιία Αναστάσιος.