Mε επιστολή προς το Δήμαρχο Ξάνθης, που κοινοποιείται στους αρμόδιους Αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής καθώς και στην αντιπολίτευση μια σειρά από σωματεία, όπως αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των δυσμενών επιπτώσεων από την πανδημία, στα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, ζητούν ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη και τις άλλες υποχρεώσεις προς το Δήμο Ξάνθης.

Το σχετικό υπόμνημα αναφέρει: 

ΘΕΜΑ: Καθορισμός Τελών για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, τέλους εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς από 01 Ιανουαρίου 2021

Όπως γνωρίζουμε και γνωρίζετε το 2020 αποτελεί μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της επιδημιολογικής κρίσης ( COVID-19) που έχει ορατά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και στις επιχειρήσεις που πλήττονται στο σύνολο τους και ιδιαίτερα: – οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και αναπτύσσονται σε αποστάσεις . – τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα – ωράριο, αποστάσεις, χρήση μασκών, πλαφόν ατόμων ανά τμ (και την επόμενη περίοδο που ξεκινά η χειμερινή σεζόν ο εσωτερικός χώρος προσδιορίζεται από την ποσόστωση που εν τοις πράγμασι αφαιρεί το 40-50% της δυναμικότητας της επιχείρησης. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Ξάνθη το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει μειωθεί κατά προσέγγιση από 37% έως 70% σε όλο το φάσμα του επιχειρείν.

Έτσι με τις υπάρχουσες συνθήκες έξαρσης της επιδημίας, τη μη έλευση των φοιτητών και παρόμοιων συνθηκών η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη κάτι το οποίο θα οδηγήσει και σε λουκέτα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε, την μείωση των τελών κατά 60%, όταν άλλοι Δήμοι, εισηγούνται και την πλήρη απαλλαγή, γεγονός που όπως γνωρίζουμε, έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον μήνα Αύγουστο, αλλά όπως γνωρίζουμε υπάρχει κώλυμα εφαρμογής λόγω μηδενικών τελών. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ως αποτέλεσμα αυτού, την κατακόρυφη μείωση του τζίρου και της κατανάλωσης σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ζητούμε τον συμψηφισμό( πρόσθετη έκπτωση 30%) για το έτος 2021, σε όλους συνυφασμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι ναι μεν κατέβαλλαν τα αντίστοιχα τέλη, (το 2019 για το έτος 2020), αλλά επλήγησαν σφόδρα το χρονικό διάστημα, όπου η περιοχή μας βρισκόταν σε συνεχές lock down, λόγω της πανδημίας(Covid 19).

Ζητούμε να κάνετε δεκτό, το ως άνω αίτημα, από τα προσυπογράφοντα Σωματεία-Συλλόγους, ακολουθώντας το σωστό παράδειγμα του δήμου Ροδόπης που έκανε δεκτό το αίτημα των επαγγελματιών.

Σε περίπτωση διαβούλευσης θεωρούμε αυτονόητη την πρόσκληση των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ

ΔΑΡΓΑΝΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΜΑΛΛΙΑΡΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΟΠΩΛΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ «Η ΕΛΠΙΣ» ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΕΚΡΕΜ ΜΟΛΛΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»

ΚΟΥΡΤΣΟΠΕΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣ