Oλοκληρώθηκε την Παρασκευή η διήμερη περιοδεία της Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη, στην Ξάνθη.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ξάνθης, τα Κέντρα Υγείας Εχίνου, Σταυρούπολης, Αβδήρων και είχε συναντήσεις με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα, τον Πρόεδρο Τάσο Καραδέδο και το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, την Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου, τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, κυρίως εργαζόμενους και συνδικαλιστές στις δομές υγείας της περιοχής. Στο περιθώριο της επίσκεψης, συναντήθηκε και με κομματικούς παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τημ, ξανθιώτισσα στην καταγωγή, βουλευτή σοβαρά είναι τα προβλήματα στη στελέχωση αλλά και προβληματική ως ανύπαρκτη η ενίσχυση, παρά τις επιτακτικές ανάγκες της πανδημίας.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο η κ. Αυγέρη άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως τόνισε είναι εξουθενωμένο. «Το σύστημα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μια έξαρση της πανδημίας και εγείρονται ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης», σχολίασε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κοινωνία και κόμματα έδωσαν τα περιθώρια στην κυβέρνηση να πράξει αυτά που έπρεπε. Το αποτέλεσμα; Ούτε μία μόνιμη θέση στις δημόσιες δομές υγείας», επισήμανε.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι ζουν υπό καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, αφού είτε πρόκειται για επικουρικό προσωπικό είτε προσωπικό με συμβάσεις ΟΑΕΔ, οι οποίες λήγουν σε λίγο καιρό.

«Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να έχει πολιτικό κεφάλαιο στις τσέπες της και να δίνει χρήματα σε κάποιους ιδιώτες» και την κατηγόρησε, επίσης, για «πολιτική κουτοπονηριά» και λογική «ξήλωνε-μπάλωνε», δίνοντας τον τρόπο με τον οποίο στελεχώθηκε η νέα ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία, στην Αθήνα: «Μετακίνησε προσωπικό από αλλού. Αυτή η τακτική δεν καλύπτει τις ανάγκες, αντίθετα ανοίγει καινούριες “τρύπες” στο σύστημα», σημείωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας, -κυρίως αυτό του Εχίνου- που σήκωσε το βάρος της πανδημίας: Χαρακτήρισε την εικόνα του «εγκληματική», σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμιά μόνιμη πρόσληψη, την ώρα, που κάποιοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το σύστημα, λόγω της λήξης των συμβάσεών τους. «Μιλάμε για το περίφημο μπρέιν ντρέιν… Τι κίνητρα δίνεις για να στελεχωθούν απομακρυσμένες δομές», σχολίασε και αναφέρθηκε σε βασικές ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι το ασθενοφόρο δεν καλύπτει τις ανάγκες ή ότι δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς των δειγμάτων για κορωναϊό στο νοσοκομείο Ξάνθης…

Η ίδια άσκησε κριτική και για την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης της πανδημίας, συντασσόμενη με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, με τον οποίο είχε συνάντηση κατά την περιοδεία της στην περιοχή, υπερθεματίζοντας και στο θέμα των «τεστ από την αρχή», όπως, δηλαδή, ζητούσε ο σύλλογος. Επέκρινε την μετακύληση του κόστους των τεστ στους ώμους των πολιτών, ενώ «θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται από τον ΕΟΔΥ» και εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το πεδίο θα μπορούσαν να δράσουν και οι Περιφέρειες: «Έχουν πόρους, προγράμματα, θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.

Η κ. Αυγέρη υπογράμμισε πως «Ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό».

Τέλος, αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» που δίδεται στους πολίτες, με αφορμή την πανδημία να αντιληφθεί, όπως είπε, την αξία του δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και την «αξία» της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αξιολογήθηκε και η δουλειά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε νοσοκομείο, άφησε αποθεματικό, ειδικότητες, ισχυρές κλινικές. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα τέσσερα χρόνια, το νοσοκομείο Ξάνθης θα ήταν ένα Κέντρο Υγείας, όπως δηλαδή το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε.