«Πολλοί συμπολίτες μας κάνουν τεστ, καθημερινά και γι’ αυτό και η κατάσταση με την πανδημία στην Ξάνθη, είναι ελεγχόμενη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, προσκεκλημένος στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Τα τεστ και η ατομική ευθύνη

Ο κ. Καραδέδος επισήμανε ότι η δύσκολη περίοδος που πέρασε η Ξάνθη στο πρώτο κύμα της πανδημίας δικαιολογεί αυτήν τη μαζική προσέλευση για τεστ. Αναφέρθηκε σε μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή του Νομού από συμπολίτη, και  στηλίτευσε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι -θετικοί στον ιό- να ζητούν δεύτερη και τρίτη ιατρική γνώμη. «Ειδικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με την οικονομία: Πρέπει να τηρούνται όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα. Θα πρέπει να κλείσουν το μαγαζί τους για 15 μέρες, δυστυχώς, αλλά έτσι πρέπει. Όχι να κλείσουν μετά, άλλα 50», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Ξάνθη πρέπει να προστατευθεί και από τους πολίτες της».

Σχετικά με τους αρνητές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι υπήρξαν κάποιες… «σποραδικές ανοησίες» και στην Ξάνθη, αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο.

… Και η συλλογική

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι η «υπόθεση κορωναϊός» έχει δύο όψεις. Και αν προτάχθηκε από την αρχή η ατομική ευθύνη, οι φωνές ποτέ δεν έπαψαν να αναφέρονται και στη συλλογική, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

«Το δεύτερο κύμα δε βρίσκει τη χώρα μας έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας» σχολίασε, ενώ επανέλαβε τη θέση του, σχετικά με την επιλογή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. «Επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση σε κεντρικό επίπεδο, «αδειάζοντας» ουσιαστικά το κράτος, τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και συλλόγους, από περιεχόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο Σύλλογος έκανε το καθήκον του –και το ιατρικό και το κοινωνικό.

Η εκπαιδευτική κοινότητα

Ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα σχολεία, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Αν και στην αρχή υπήρχε μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε καλά», είπε και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του Συλλόγου με τους μαθητές και τους δασκάλους στην περιοχή μας».,

Υγειονομικός Χάρτης

Σχετικά με τη νέα εφαρμογή της κυβέρνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωναϊού, τον Υγειονομικό Χάρτη (covid map) και τη «θέση» της Ξάνθης σε αυτόν, ο κ. Καραδέδος εξέφρασε τις αμφιβολίες του, για τη χρησιμότητά του, αφού, όπως είπε, δίνει ένα γενικό, μαζικό στίγμα της κατάστασης: «Είναι ένα χρώμα, όμοιο και για τα χωριά και για την πόλη –δε βλέπω σε τι, μπορεί να βοηθήσει κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Η μάσκα μειώνει και τις ιώσεις

Δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για έναν εκρηκτικό συνδυασμό: κορωναϊός και εποχικές λοιμώξεις. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ήταν σαφής: «Η χρήση μάσκας θα μειώσει τις ιώσεις. Ας τηρούμε όλα τα μέτρα που προβλέπονται για τον κορωναϊό και τότε θα προστατευθούμε και από τις άλλες εποχικές ιώσεις».

Πάντως, σχετικά με την εφαρμογή της μάσκας ο κ. Καραδέδος ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, σχολιάζοντας: «Άλλο να είσαι έξω και να φοράς μάσκα κι άλλο να είσαι στο Μετρό. Ναι η μάσκα, αλλά όχι και να στοιβάζουμε τους ανθρώπους σε ένα λεωφορείο…», δήλωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να στηριχθεί η οικονομία, αλλά και πως θα πρέπει να προστατευθεί και η υγεία των πολιτών. Τόνισε ότι τόσο το νοσοκομείο της Ξάνθης, όπως και άλλα νοσοκομεία «δεν έχει μεγάλες δυνατότητες» και υπενθύμισε ότι το κράτος θα έπρεπε να δεχθεί τη θέση των ιατρικών συλλόγων για μείωση του κόστους των μοριακών ελέγχων. «Είναι ένας πόλεμος, αυτός», σημείωσε.

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης