Σειρά ερωτημάτων προ ημερησίας διάταξης για την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης υπέβαλαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 

Κύριε Δήμαρχε

Από τα ΜΜΕ ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», και την σταδιακή αντικατάστασή του από ένα νέο ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης».

Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε:

  1. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας και μέχρι σήμερα, πόσα και ποια έργα που αφορούν το Δήμο μας έχετε επίσημα εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ»  και με ποιες αποφάσεις ένταξης;
  2. Ποια έργα σχεδιάζετε να εντάξετε στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;


ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο :
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Κύριε Δήμαρχε

Σχετικά με τη διαμόρφωση χώρου που πραγματοποιείται την περίοδο αυτή στην παιδική χαρά – πάρκο το οποίο βρίσκεται πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας  Ξάνθης (Παλιά Νομαρχία), εκτός από το ήδη πραγματοποιηθέν έργο αναβάθμισης της παιδικής χαράς, την τοποθέτησης δηλαδή τάπητα, εξοπλισμού και οργάνων γυμναστικής,  την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται και επιπλέον έργα διαμόρφωσης του συγκεκριμένου πάρκου τα οποία αφορούν στη κατασκευή προστατευτικού τοιχίου από σκυρόδεμα, στην αποξήλωση ασφαλτικού υλικού και τσιμεντένιων κατασκευών, σε διάφορες χωματουργικές εργασίες, στην κοπή δέντρου ή δέντρων, στην κατασκευή νέας εισόδου για το πάρκο και στην αντικατάσταση μέρους της περίφραξής του.   

Επειδή εκτελούνται όπως σας προαναφέραμε νέες – επιπλέον του βασικού έργου – εργασίες τεχνικών έργων,

Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε:

  1. Τι επιπλέον έργα πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο πάρκο;
  2.  Με ποια απόφαση;
  3. Με ποιες συγκεκριμένες μελέτες, με ποιο σχέδιο και με ποια προοπτική;
  4.  Με ποιους εργαζόμενους;

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο : ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Κύριε Δήμαρχε,  

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ύστερα από την πίεση που ασκήθηκε στη δημοτική αρχή τοποθετήθηκαν επιτέλους οι δέκα (10) από τις δώδεκα προκατασκευασμένες αίθουσες, που προβλέπονται ως προσωρινή λύση για να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και στον Δήμο μας.

Βρισκόμαστε ήδη ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πληροφορούμαστε πως ενώ οι δέκα (10) αίθουσες έχουν τοποθετηθεί, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι απαιτούμενες εργασίες προκειμένου αυτές να γίνουν λειτουργικές και να υποδεχτούν τα νήπια και προνήπια, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί να υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, εδώ και ένα μήνα.

Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε:

1.Ποιες συγκεκριμένες εργασίες καθυστερούν τη λειτουργία των προκατασκευασμένων αιθουσών, που ακόμη δεν είναι λειτουργικές;

2.Σε ποιους έχει ανατεθεί να τις εκτελέσουν;

3.Σε πόσο χρονικό διάστημα οι αίθουσες θα είναι επιτέλους έτοιμες να λειτουργήσουν και να στεγάσουν τα νήπια;

4.Ποια είναι η πρόβλεψη για τις δύο αίθουσες που απαιτούνται στο 15ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης (Δροσερό);

5.Πόσα νήπια/προνήπια μετακινούνται από το 15ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης και σε ποιο χώρο στεγάζονται προσωρινά;

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εκκρεμούν δύο προ ημερησίας ερωτήματα της Δημοτικής μας Παράταξης τα οποία κακώς ούτε αναγνώστηκαν, ούτε βέβαια απαντήθηκαν με τη δικαιολογία εκ μέρους του Προέδρου, της δήθεν εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας.

Επαναφέρουμε τα δύο αυτά ερωτήματα τα οποία σας καλούμε να απαντήσετε και αφορούν α) ΤΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ και  β) ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ τα οποία και σας καλούμε να απαντήσετε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, της 13ης Οκτωβρίου 2020. 

Επίσης θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στο άρθρο 9 με θέμα «Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου» και στην παράγραφο 4 αναφέρεται:

«Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά το Δήμαρχο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥΣ, και στη συνέχεια οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τυχόν συμμετέχοντες Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο ή τον αρμόδιο, ανάλογα με το θέμα Αντιδήμαρχο……………»

 

ΞΑΝΘΗ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Κύριε Δήμαρχε,

Η Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ στην Ξάνθη, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού για την περιοχή μας, με μεγάλες επιτυχίες στον ακαδημαϊκό τομέα, δικαιώνοντας τους στόχους και τη σκοπιμότητα της ίδρυσής της.

Το 2018 με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου Ξάνθης, σε μία δύσκολη συγκυρία για το Πανεπιστήμιο, στάλθηκε επιστολή – παρέμβαση στον τότε Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την οποία ζητούνταν η περαιτέρω αναβάθμιση του ΔΠΘ με τη δημιουργία νέων Τμημάτων (Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μουσικών Σπουδών) στην πόλη της Ξάνθης, σε συνέχεια αντίστοιχης τότε απόφασης που είχε λάβει η Σύγκλητος ΔΠΘ. 

Είναι άξιο αναφοράς ότι πρόσφατα το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την από 01-10-20 νέα ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου, ανακοίνωσε πως από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 στην πόλη μας ιδρύεται Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής!

Επίσης, όπως είναι γνωστό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αιτήθηκε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο την παραχώρηση της Καπναποθήκης Π με σκοπό την αποκατάστασή της και την εγκατάσταση σε αυτή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. 

Στόχος η ολική αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου με χρηματοδότηση του ΔΠΘ, η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των καπναποθηκών με την εγκατάσταση χρήσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, από κοινού με τις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες των δύο φορέων. Παρόλα αυτά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, μετά από τις τότε αντιδράσεις μερίδας δημοτικών συμβούλων. 

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, καθώς μερικούς μήνες αργότερα τμήμα της στέγης του κτιρίου κατέρρευσε λόγω παλαιότητας, ενώ ήδη ήταν σε εξέλιξη έργο για την επισκευή του νότιου τμήματος του κτίσματος που στεγάζει τμήμα της Υπηρεσία Δόμησης.

Ερωτάστε :

  •        Προτίθεστε να επανεξετάσετε το αίτημα του ΔΠΘ για την παραχώρηση της Καπναποθήκης Π, μετά και την εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργείου για την ίδρυση Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών; 

       Σε τί φάση βρίσκεται το έργο που είχε από τότε ανάδοχο, για την επισκευή του νότιου τμήματος του κτίσματος, αν έχει ολοκληρωθεί, αν έχει παραληφθεί κι αν έχει αποπληρωθεί ο ανάδοχος.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει και εφαρμόζει από φέτος το πρόγραμμα για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, παρόλο που αρκετοί Δήμοι στη χώρας μας αιτήθηκαν και έλαβαν παράταση για ένα ακόμα χρόνο για την εξασφάλιση βέλτιστων και ασφαλέστερων συνθηκών της φιλοξενίας των νηπίων. 

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης, καθώς ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις υποσχέσεις σας, ο Δήμος μας δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Υπάρχουν φαινόμενα όπου νήπια στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους ή ακόμη φιλοξενούνται σε προαύλια σχολείων χωρίς να υπάρχει καν αίθουσα διδασκαλίας! Οι δε χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν είναι ακατάλληλες για την εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων. 

Έπειτα από την τοποθέτηση μέρους των «πάνελ αιθουσών» την προηγούμενη εβδομάδα (σχεδόν ένα μήνα μετά από την έναρξη του σχολικού έτους) το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. 

Είναι δυνατόν τα παιδιά μας και ειδικά νήπια και προνήπια, να κάνουν μάθημα σε κατασκευές από πάνελ;

Είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται, με χημικές τουαλέτες;

Τί θα γίνει κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το κρύο θα διαπερνά τα πάνελ της αίθουσας; 

Πώς θα εξασφαλίζεται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης COVID-19, η ομαλή θέρμανση των συγκεκριμένων χώρων …με κλιματιστικά;;;

Ερωτάστε :

  • Προτίθεστε να επανεξετάσετε την περίπτωση της «απευθείας αγοράς του ακινήτου του Παιδικού Σταθμού επί της Σάρδεων», για την δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας νηπίων με σκοπό την αποσυμφόρηση υφιστάμενων προκατασκευασμένων δομών «τύπου πάνελ» και την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας αυτών; 
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε οποιαδήποτε άλλη δική σας πρόταση για την δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας νηπίων, δεδομένου ότι η τότε πρόταση της αντιπολίτευσης την προηγούμενη δημοτική περίοδο για ανέγερση επί της Λευκού Πύργου στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου, πάσχει για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους ενδεχομένως και γνωρίζετε;

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ερώτηση 1η:

Από τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στις 29/6 θέσαμε το θέμα του 15ου Νηπιαγωγείου στο Δροσερό.

Στις 25/8 και αφού δεν είδαμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση υλοποίησης, επανήλθαμε, με νέα ερώτηση.

Οι απαντήσεις σας ήταν από σιωπηλές έως άστοχες!

Κι αφού, ασθμαίνοντες, επιτέλους μέσα Οκτωβρίου, τοποθετήσατε τις 10 λυόμενες αίθουσες στα πλαίσια της γενίκευσης της Προσχολικής Αγωγής, χωρίς κι αυτές ακόμη να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές, για τις 2 λυόμενες αίθουσες του 15ου Νηπιαγωγείου δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη.

Έχοντας επίσης υπόψη ότι οι γονείς των συγκεκριμένων νήπιων και προνήπιων είναι εξαιρετικά αρνητικοί στη μεταφορά τους με λεωφορείο,

Ερωτάσθε συγκεκριμένα:

  • Σκοπεύετε να τοποθετήσετε λυόμενες αίθουσες στο Νηπιαγωγείο του Δροσερού κι αν ναι
  • Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των δύο λυόμενων αυτών αιθουσών;

 

Ερώτηση 2η:

Κ. Αντιδήμαρχε,

Από το Μάιο του 2020, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης σας κατέθεσε αίτημα για ηχητικές σημάνσεις στα φανάρια της πόλης μας.

Το Σωματείο επανήλθε με συγκεκριμένη πρόταση στις 9/7/2020.

Με δεδομένο ότι:

  • έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από την κατάθεση του αιτήματος των συμπολιτών μας
  • υπάρχει συγκεκριμένη προσφορά ύψους 19.000 ευρώ
  • το να ζούμε σε μια πόλη ανθρώπινη και φιλική είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ μας

Ερωτάσθε:

  • Σκοπεύετε να υλοποιήσετε το απόλυτα δίκαιο αίτημα της  Ένωσης Τυφλών Θράκης και πότε;

 

Ερώτηση 3η:

κ. Δήμαρχε

επανερχόμαστε για άλλη μια φορά και δε θα κουραστούμε να το κάνουμε για ένα από τα σοβαρά θέματα της πόλης μας που είναι το κολυμβητήριο. Δυστυχώς για τους συνδημότες μας η λέξη «κολυμβητήριο» κατάντησε να είναι ανέκδοτο.  Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα δικά σας λεγόμενα αλλά και του αντιδημάρχου σας, που πριν από λίγους μήνες μας δείχνατε ηλεκτρονικά το νέο μικρό κλειστό κολυμβητήριο, που θα γινόταν στο χώρο του ΔΑΚ. Η σιγουριά σας ότι θα ήταν έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2020, ήταν αξιοπρόσεκτη ή μάλλον αφελής, εκ του αποτελέσματος;  Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαψευστήκατε κι αυτό ήταν δυστυχώς που περιμέναμε όλοι. Τα παιδιά όμως γιατί πρέπει να πληρώνουν αυτή την ανεπάρκεια τόσων χρόνων αλλά και την κοροϊδία όλων των δημοτικών αρχών.

Ερωτάσθε

  • Ποια είναι τα σχέδια για τα δύο(!) κολυμβητήρια τα οποία υποσχεθήκατε ότι θα αποκτήσει η πόλη μας;
  • Βρήκατε χώρο για την κατασκευή του δεύτερου κολυμβητηρίου αφού τελικά στο ΔΑΚ δε χωράει;
  • Γιατί δεν αποπερατώσατε το υπάρχον κολυμβητήριο αφού ήταν εφικτό να λειτουργήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριας των τεχνικών Υπηρεσιών, ύστερα από ερώτηση της δημοτικής μας παράταξης στα τέλη του 2019 και ήδη είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή οι εργασίες;

 

ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ

Γιώργος Χατζηθεοδώρου

Αριάνα Παπαϊωάννου

Νίκος Ανταμπούφης