Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), φιλοξενούν στην Ξάνθη τον συγγραφέα κ. Γιώργο Ρακκά και παρουσιάζουν το επίκαιρο βιβλίο του με τίτλο «Σύγχρονες Βαβέλ: Μετανάστευση και Πολυπολιτισμικότητα».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια μελέτης του μεταναστευτικού φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα και κατ’ εξοχήν στην Ελλάδα. Είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης έρευνας στην αθηναϊκή γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, στα πλαίσια διδακτορικής εργασίας του συγγραφέα.

… Ο καπιταλισμός και η αποικιοκρατία αποδιάρθρωσαν παγιωμένες ισορροπίες του ανθρώπινου βίου, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών στην ιστορία. Έτσι, το μεταναστευτικό τείνει να αναδειχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα του 21ου αιώνα, καθώς συμπυκνώνει όλες τις παγκόσμιες αντιθέσεις – γεωπολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, οικολογικές και δημογραφικές.

… Η παγκοσμιοποίηση, θεωρώντας ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους μπορούν να λειτουργήσουν ως αεικίνητα εμπορεύματα, αποθέωσε αυτή τη ρευστότητα, ως το προανάκρουσμα μιας υπερεθνικής, πολυπολιτισμικής παγκόσμιας κοινωνίας. Και φυσικά, θα συμβεί το αντίθετο, και η Ευρώπη θα μεταβληθεί σε θέατρο σφοδρών διαπολιτισμικών συγκρούσεων, που με την σειρά τους παράγουν έναν σοβινιστικό σπασμό. Η ίδια η παγκοσμιοποίηση, οδηγώντας εκτός ελέγχου φαινόμενα όπως η μετανάστευση, προετοιμάζει την «Ευρώπη-φρούριο» που σήμερα καταγγέλλει.

Βιογραφικό:

Ο Γιώργος Ρακκάς γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη.

  • Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, και το Φθινόπωρο του 2017 έλαβε το διδακτορικό του στην Κοινωνιολογία.
  • Είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών Άρδην, αρθρογραφεί και μεταφράζει για τα έντυπα Άρδην, Ρήξη και Νέος Λόγιος Ερμής, καθώς και για ενημερωτικά portal του διαδικτύου.
  • Συμμετείχε ενεργά σε κινητοποιήσεις και κινήματα της τελευταίας 20ετίας.
  • Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης (2014-2016), ως επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη, Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή».
  • Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Εισηγητές:

  • Τάσος Καραδέδος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
  • Γεώργιος Ξανθοπουλίδης, Ιατρός

Συντονίζει ο κ. Στέλιος Σκιας, πρώην Αν. Καθηγητής ΔΠΘ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.

Επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρακαλούνται όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια ζώσης να κάνουν κράτηση θέσεως τηλεφωνικά στην Γραμματεία του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (2541029282) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:30-13:30.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Είσοδος θα επιτραπεί μόνο σε όσους θα έχουν κάνει κράτηση θέσεως