Στις πραγματικές της διαστάσεις φέρνει με ανάρτησή του στο Facebook, τη συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικο και την υπαρκτή ή μη επίδρασή τους στην υπόθεση της καταδικασμένης, πλέον, Χρυσής Αυγής, ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης.

Ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης είναι άλλωστε ο πρώτος νομικός στη χώρα που πέτυχε καταδίκη μέλους της Χρυσής Αυγής, ως πολιτική αγωγή, για της επίθεση σε βάρος του εκπαιδευτικού Μηλιατζήμ Τζεμαλή, το 2012.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

1) Για τα νομοσχέδια που κατατίθενται και ψηφίζονται στη Βουλή (και τέτοιο ήταν και ο νέος Π.Κ.) ευθύνη έχει μόνο η κυβέρνηση που τα καταθέτει και καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Γιατί αν δεν με απατάει η μνήμη μου στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
2) Πράγματι ο νέος Π.Κ. περιέχει γενικά ευνοϊκότερες διατάξεις για τους κατηγορουμένους και για όσους κρίνονται ένοχοι. Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι σωστό και σύμφωνο με τις σύγχρονες φιλελεύθερες τάσεις του ποινικού δικαίου. Αντί λοιπόν η προηγούμενη κυβέρνηση με πολιτική αυτοπεποίθηση να υπερασπίσει το φιλελεύθερο χαρακτήρα του νέου Π.Κ., κάποιοι αρχίζουν τα δικολαβίστικα «υπεύθυνη είναι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που τη βρήκαμε από τους προηγούμενους» και τα μπατιριλίκια του τύπου «η νέα ρύθμιση του 187 Π.Κ. με 15 χρόνια ανώτερη ποινή και ελάχιστο όριο έκτισης 2/5, δηλαδή 6 χρόνια είναι αυστηρότερη από την προηγούμενη με 20 χρόνια ανώτερη ποινή και ελάχιστο όριο έκτισης 1/3, δηλαδή 6 χρόνια και 8 μήνες». Μπορεί να μην έχουμε διδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, αλλά την Αριθμητική της Γ’ Δημοτικού την παίζουμε στα δάκτυλα. Σε κάθε περίπτωση λίγη σημασία έχει αν ο Μιχαλολιάκος φάει 15 αντί για 20 χρόνια κάθειρξη.
3) Προφανώς υπάρχουν και αστοχίες στο νέο Π.Κ. Προφανώς θα ήταν λιγότερες, αν δεν έσπευδε η προηγούμενη κυβέρνηση να τον ψηφίσει στα γρήγορα λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής.
4) Σωστά απαλείφθηκε από το νέο Π.Κ. η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε περίπτωση καταδίκης και παραπέμφθηκε στις ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Λάθος που τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν φρόντισαν να κάνουν τις σχετικές τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία, γιατί είναι πραγματικά ανήκουστο ηγετικά στελέχη πολιτικού κόμματος, που χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση με δικαστική απόφαση (εφόσον βέβαια γίνει αμετάκλητη), να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και τώρα με έναν συντεταγμένο τρόπο και όχι βέβαια με τροπολογίες σαν τη χθεσινή, που έδιναν την εντύπωση μιας πανικοβλημένης Ελληνικής Δημοκρατίας που σπεύδει να αλλάξει το νόμο για να προστατευθεί δήθεν από τους νεοναζιστές και η οποία ευτυχώς δεν ψηφίστηκε.