Σε λειτουργία τέθηκε επίσημα την Παρασκευή ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο πολίτης, θα πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και θα του εμφανίζει αναλυτικά όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην περιοχή του ή την περιοχή που τον

Στο Επίπεδο 2 και όχι 1 βρίσκεται τελικά η Ξάνθη στο Χάρτη Επικινδυνότητας του Κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο στάδιο επιτήρησης είναι μεγαλύτερο.  Όλα τα μέτρα που προβλέπονται για κάθε στάδιο στο σχετικό ΑΡΧΕΙΟ PDF

Οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
Επίπεδο 2: επιτήρησης,
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Ο σχετικός χάρτης:

AΡΧΕΙΟ PDF