Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η αναπαράσταση “Στα βήματα της απελευθέρωσης” στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 101α Ελευθέρια της Ξάνθης. Ένα τελετουργικό που προήλθε από διαπαραταξιακή συνεργασία στο Δήμο Ξάνθης και πρόταση του Δημήτρη Γκαγκαλίδη. Πρόκειται για την αναπαράσταση πορείας του απαλευθερωτικού στρατού που μπήκε στην πόλη τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1919 με την παράδοση σημαιών σε διάφορα τοπόσημα του κέντρου, που καταλήγει στο ρολόι της Πλατείας.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, σε κείμενό του με τίτλος Μην το βάζετε κάτω, ακόμη κι αν περάσουν …..101 χρόνια ” σημειώνει:

To να καταφέρεις να δώσεις κάτι στην πόλη σου, είναι πολύ σπουδαίο, απ’ όποια σκοπιά να το δεις κι απ’ όπου μπορείς να προσφέρεις. Θεωρώ ότι τα “Βήματα της Απελευθέρωσης” φτιάχτηκαν αποκλειστικά για την Ξάνθη και “κούμπωσαν” επάνω της. Στη διάρκεια του σχεδιασμού και εφαρμογής γρήγορα διαπίστωσα ότι :

* σε λίγα μόλις μέτρα μπορείς να θυμίσεις παραστατικά και έμπρακτα στη νεώτερη γενιά, την ιστορία της Ξάνθης

* σε λίγα μόλις βήματα μπορείς να περπατήσεις ακριβώς στα ιστορικά χνάρια της 9ης Μεραρχίας που ελευθέρωσε το 1919 την Ξάνθη

* σε λίγα μόλις μέτρα μπορείς να φτιάξεις και να δώσεις στο κοινό σημαντικές και εντυπωσιακές σκηνές, συμβολίζοντας την σχέση Εκκλησίας, Στρατού και Πολιτείας με τον Λαό, με τους Ξανθιώτες

* σε λίγα μόλις βήματα μπορείς να νιώσεις το παρελθόν της Ξάνθης

* στο τέλος της εκδήλωσης μπορείς να φανταστείς και να δεις την αναπαράσταση του εύζωνα της 9ης Μεραρχίας που ανέβηκε στο Ρολόι και ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας.

Κάπως έτσι φτιάχτηκαν, έγιναν και πέτυχαν τα “Βήματα της Απελευθέρωσης” στις επετειακές εκδηλώσεις της Ξάνθης.

Τελικά η προσπάθεια και η μνήμη δεν πρέπει να σταματά, ακόμη κι αν περάσουν …..101 χρόνια !!