Στην Κομοτηνή βρέθηκε το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των επαφών της στη Θράκη με την ιδιότητα της Προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλετικής διακομματικής επιτροπής για την περιοχή.

Η κεντρική σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπου την υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, οι βουλευτές Ροδόπης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη

 

Τον ρεαλισμό μακριά από ευχολόγια που κατά καιρούς διατυπώνονται για τη Θράκη προέταξε ως έναν από τους κύριους στόχους της Διακομματικής Επιτροπής,  η πρόεδρος της, κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της από την Κομοτηνή μετά το πέρας σύσκεψης που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφερείας ΑΜΘ.

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε αρχικά για το περιεχόμενο της σύσκεψης στην περιφέρεια πως «ήδη από την κάθοδο του Περιφερειάρχη στην Αθήνα η επιτροπή είχε πάρει το μήνυμα ότι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε είναι η υλοποίηση των δύο μεγάλων αρδευτικών έργων τα οποία έχουμε στην περιοχή». Βεβαίως παραδέχθηκε η ίδια «αυτά τα έργα έχουν ένα πολύ μεγάλο κόστος και για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε θα πρέπει να έχουμε τα τελικά στοιχεία που θα μας φέρει η περιφέρεια ώστε να δούμε από πού και πώς θα μπορούν αυτά τα έργα να χρηματοδοτηθούν, έτσι ώστε όταν η Επιτροπή θα τα προτείνει να είναι και βεβαία ότι θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για να μην μπούμε και εμείς στη λογική που έχουν μπει δυστυχώς αρκετές φορές παλαιότεροι με ευχολόγια για τη Θράκη τα οποία δεν γίνονται πραγματικότητα».

«Η δέσμευση» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη «είναι ότι πριν υπάρξει πόρισμα στο οποίο θα αξιολογούνται οι προτάσεις, η επιτροπή θα είναι και απολύτως βεβαία ότι οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Ερωτηθείσα για τη σύνθεση της επιτροπής η Πρόεδρος εκμυστηρεύθηκε πως «έχω την καλύτερη άποψη για τα μέλη της επιτροπής. Θεωρώ ότι τα κόμματα έβαλαν στην επιτροπή εξαιρετικούς συναδέλφους. Όλα τα κόμματα» ενώ αναφορικά με τους στόχους της επιτροπής η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «η πρόθεσή μας -και το εξαγγείλαμε από την αρχή- είναι να κάνουμε μια επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε ένα υπόμνημα το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο και άρα όταν προτείνουμε κάτι θα ξέρουμε και από πού μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέφυγε να απαντήσει και στις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για τη μη συμπερίληψη της Ανατολικής Μακεδονίας επισημαίνοντας πως «το σχέδιο της περιφέρειας είναι ενιαίο. Δεν θα υπάρξει καμμία απολύτως εξαίρεση στην περιφέρεια και αλίμονο αν υπήρχε. Είναι μια ενιαία περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης είναι περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άρα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα όλης της περιφέρειας. Από εκεί και πέρα θα συναντήσω και τους προέδρους των επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας σήμερα για να ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να διαμαρτύρονται. Πάντοτε έχει μια ιδιαιτερότητα η Θράκη. Όλοι το γνωρίζουμε και ας μην κάνουμε ειρμούς».

Επεισόδιο με το Δήμαρχο Κομοτηναίων. Αποχώρησε από τη σύσκεψη

Επεισόδιο δημιουργήθηκε με το Δήμαρχο Κομοτηναίων Γιάννη Γκαράνη. Αρχικά δεν συμπεριλήφθηκε στους προσκεκλημένους της σύσκεψης και προστέθηκε εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να παραβρεθεί. Όταν όμως διαπίστωσε ότι η Πρόεδρος είχε συναντήσει ξεχωριστά άλλους Δημάρχους, αποχώρησε από τη σύσκεψη διαμαρτυρόμενος. Ακολούθησε ανταλλαγή δηλώσεων και τελικά, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας:

“Αξιότιμη κυρία Μπακογιάννη, Πρόεδρε της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Σας καταθέτω και εγγράφως τη διαμαρτυρία που σας εξέφρασα και διά ζώσης, σχετικά με τις παραμέτρους της συγκρότησης του προγράμματος της επίσκεψής σας στη Θράκη.

1ον) Στο πρόγραμμα συσκέψεων με τους φορείς δεν συμπεριελήφθη ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο επικεφαλής, δηλαδή, του Δήμου, ο οποίος είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμος του Νομού Ροδόπης. Αντίθετα, επελέγη να υπάρξουν ξεχωριστές συσκέψεις με επικεφαλής Δήμων και φορέων που εκπροσωπούν πολύ λιγότερους αριθμητικά πολίτες του Νομού μας.

2ον) Στο πρόγραμμα, επίσης, δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, ο οποίος θα σας εξέφραζε την βούλησή μας για μια συνολική πρόταση που θα διαμορφώσει η ΠΕΔ. Μια άποψη, που συνίσταται στο ότι θεωρούμε κατακερματισμό χρόνου και αποπροσανατολισμό των στρατηγικών στοχεύσεων το να συγκεντρώνει κανείς προτάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Κάθε Νομός της Θράκης έχει δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ θα μπορούσε να συντονίσει τους Δημάρχους του κάθε Νομού, με την προοπτική να επιλεγούν τα στοιχεία εκείνα που χρήζουν και αξίζουν αναπτυξιακής αξιοποίησης. Έτσι, δεν θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, ούτε επιλογή στρατηγικών στόχων που δεν θα υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό την κεντρική στόχευση της επιτροπής στην οποία προΐστασθε. Μια στόχευση, που δεν είναι άλλη από την ισόρροπη, βιώσιμη και μακρόπνοη ανάπτυξη της Θράκης μας.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι η επιλογή της Διακομματικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύετε, να υιοθετήσει τη διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων των Δήμων μέσω της απρόσωπα μαζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρύτητα που ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει. Δηλαδή, ως τον φορέα που περισσότερο από κάθε άλλον έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους και που η γνώμη του έχει τη σπουδαιότητα που της δίνει αυτή η επαφή αλλά και η συνεχής διευθέτηση των ζητημάτων των πολιτών».