Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών γιορτάζεται από το 2001 κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Στα πλαίσια εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Europe Direct Ξάνθης πρόκειται φέτος να επισκεφθεί διαδικτυακά την σχολική τάξη!!!

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή επίσκεψη στην τάξη της 3ης Γυμνασίου του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να μεταφέρει στους μαθητές του σχολείου την αξία της μάθησης των γλωσσών, την ουσία της πολυπολιτισμικότητας των γλωσσών και την εξοικείωση με την πολυμορφία της Ένωσης και τις ιδιαιτερότητες των γλωσσών των κρατών-μελών που την αποτελούν.

Τα παιδιά θα έχουν επίσης την δυνατότητα να ασχοληθούν με ψηφιακά κουΐζ και παιχνίδια γνώσεων αφιερωμένα στην Ημέρα των Γλωσσών από τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών:

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:
-να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·
-να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης·
-να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, οι πολίτες της Ευρώπης ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες. Επίσης, όσοι είναι υπεύθυνοι να παρέχουν πρόσβαση στην εκμάθηση γλωσσών ενθαρρύνονται να διευκολύνουν τους πολίτες να μάθουν ένα μεγαλύτερο εύρος γλωσσών και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για πολιτικές που προωθούν τις γλώσσες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση γλωσσών πέρα από τα αγγλικά.

Με την ευκαιρία της ημέρας, μια σειρά από εκδηλώσεις οργανώνονται ανά την Ευρώπη, όπου περιλαμβάνονται χάπενινγκ για παιδιά με προγράμματα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μαθήματα για κάποια γλώσσα και συνέδρια.

Λίγα λόγια για τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Οι Ευρωπαίοι και οι Γλώσσες τους”, 56% των πολιτών της ΕΕ (25 κράτη-μέλη) μιλούν μια γλώσσα πέρα από τη μητρική τους, αλλά το 44% παραδέχεται ότι δε μιλάει κάποια ξένη γλώσσα. Το 28%, όμως, γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες. Το 38% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζουν αγγλικά, ενώ τα γαλλικά και τα γερμανικά ακολουθούν με 14% η καθεμία. Στην Ελλάδα το 57% των πολιτών μιλάει μία ξένη γλώσσα, ποσοστό που συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο, αλλά μόνο το 19% δύο ξένες γλώσσες. Το 48% των πολιτών στην Ελλάδα μιλάει αγγλικά, το 9% γερμανικά και το 8% γαλλικά.
Οι τυπικά πολύγλωσσοι Ευρωπαίοι είναι φοιτητές ή κατέχουν διοικητικές θέσεις ή έχουν γεννηθεί σε χώρα όπου ομιλείται διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα των γονιών τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική πολυγλωσσίας, τόσο στο τρόπο λειτουργίας των θεσμών της όσο και ως στόχο για τους πολίτες της. Η πολυγλωσσία για την ΕΕ συνδέεται με την κινητικότητα των εργαζομένων και την ευρωπαϊκή οικονομία.