Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τη ρύθμιση με την επιδότηση του κόστους εργασίας 12% καθώς αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Θράκης. Ίσως αυτό να μεταβληθεί σε κατακραυγή γιατί έχουν γίνει γνωστές οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, ενδεχομένως ποιοι είναι αυτοί που ωφελήθηκαν και το γεγονός ότι περίπου το 90% των επιχειρήσεων που ανέμενε περίπου 70 εκατ. ευρώ, έμεινε εκτός ρύθμισης.

Προφανώς η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το ζήτημα καθώς το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο. Θα ήταν προτιμότερο να μην είχε ανοίξει ποτέ το θέμα παρά να το υποσχεθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια να διαπιστώσουν όλοι οι μικρομεσαίοι ότι αποκλείονται και μόνο μερικές δεκάδες επιχειρήσεις με απαιτήσεις αρκετών εκατομμυρίων θα ικανοποιηθούν. Από την άλλη, ούτε το πλαφόν των 200.000 ευρώ θα ήταν δίκαιο για τις μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά το γεγονός ότι φαίνεται να επωφελήθηκαν σε βάρος των “μικρών” δημιουργεί αναστάτωση.

Ερωτηματικό βέβαια, γιατί δεν έχει ακουστεί ακόμη κάποια αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ καθώς του προσφέρθηκε στο “πιάτο” μια λαθροχειρία της κυβέρνησης στη Θράκη. Ούτως ή άλλως, δεν έχει κάποια ευθύνη γιατί οι καθυστερούμενες οφειλές αφορούν την περίοδο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα έτη 2010-2015. Η δε κατάργηση του 2016 ήταν απαίτηση της Ε.Ε. ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η πανδημία ήταν αυτή που ανάγκασε την Ε.Ε. να αναστείλει τους περιορισμούς και να επιτρέψει τις κρατικές ενισχύσεις. Έδωσε έτσι το “πράσινο φως” και την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει τους πόρους, μετά και τη δικαίωση προσφυγής στο ΣτΕ και να εισπράξει και το πολιτικό όφελος.  Τελικά, και η ΝΔ φαίνεται να βάζει “τρικλοποδιά” στον εαυτό της.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Αθήνα με την εξάπλωση της πανδημίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πριν τη μεγάλη κορύφωση έχει αρχίσει και καταρρέει το σύστημα υγείας καθώς το ένα μετά το άλλο τα Νοσοκομεία Αναφοράς “φρακάρουν” ενώ η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ έχει εξαντληθεί. Σε καλύτερη μοίρα η περιοχή της Θράκης καθώς η “μπόρα” του Ιουνίου πέρασε και η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ είναι ικανοποιητική.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ Ορεστιάδας, που κάνει πολύ τακτική και λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στην ΑΜΘ, μια νέα εισαγωγή καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έναν άνδρα 72 χρόνων από τη Λήμνο, ενώ εξιτήριο πήραν δυο άνδρες 50 και 54 χρόνων από την Δράμα και την Καβάλα. Συνολικά 11 ασθενείς νοσηλεύονται στο ΠΓΝΑ. Από αυτούς οι 7 είναι στην Covid-19, oι 3 στη ΜΕΘ και 1 στην ΜΕΛ.

Προβληματισμός για τις καταλήψεις σχολείων στην Ξάνθη. Από η μία βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν ότι μικρές μειοψηφίες επιβάλουν τις καταλήψεις χωρίς αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, από την άλλη οι νεαροί μαθητές που υποστηρίζουν ότι τα αιτήματά τους διαστρεβλώνονται και πως δεν είναι “αρνητές της μάσκας” αλλά ζητούν πραγματικά μέτρα προφύλαξης και όχι συνωστισμό στις τάξεις. Η αλήθεια, πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση….