Οριστικά εκτός της ρύθμισης για την καταβολή (συμψηφισμό με οφειλές) της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% μένουν οι περισσότερες επιχειρήσεις της Θράκης.

Όπως καθίσταται σαφές, πλέον,  όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προσφύγει εναντίον του δημοσίου για την καταβολή των δόσεων που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 δεν βρίσκονται στους δικαιούχους που προβλέπει η νέα ΚΥΑ, που υπεγράφη από την κυβέρνηση στις 18 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Επιμελητηρίων της περιοχής, μετά βίας το 10-15% των επιχειρήσεων εμπίπτει, δηλαδή μόνο οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις  που έχουν κάνει σχετικές προσφυγές και έχουν “παγώσει” την παραγραφή των απαιτήσεων από το Δημόσιο, που είναι απαραίτητος όρος της νέας ρύθμισης.

Αυτό σημαίνει ότι από τα συνολικά 170 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν να φτάσουν στις επιχειρήσεις της Θράκης, θα φτάσουν περίπου τα 100 αλλά μόλις σε μια μικρή μειοψηφία μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, αφήνοντας έξω όλους τους μικρομεσαίους που δεν είχαν τη δυνατότητα πολυδάπανης προσφυγής εναντίον του δημοσίου. Σύμφωνα, με κάποιες εκτιμήσεις ίσως να δικαιούνται κάποια τρίμηνα του 2015 που δεν έχουν παραγραφεί και μόνο αυτά.

Υπήρχε “πλαφόν” στις 200.000 ευρώ και “κόπηκε” πριν την υπογραφή

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη, υπήρχε όριο ανώτατης καταβολής στις 200.000 ευρώ το οποίο “κόπηκε” λίγο πριν την υπογραφή με παρέμβαση των βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Καιρίδη, που κατάγεται από την περιοχή. Δεν κατέστη εφικτό να καταργηθεί ο απαραίτητος όρος για την προσφυγή εναντίον του δημοσίου.

Αυτό ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν απαιτήσει εκατομμυρίων ευρώ αλλά δημιουργεί ερωτηματικά γιατί στη διαπραγμάτευση ευνοήθηκαν αυτές και όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θράκης. Πάντως τα επιμελητήρια της περιοχής ξεκινούν προσπάθειες για ανατροπή της κατάστασης.