Σε ανοιχτή επιστολή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την αναβίωση και προστασία της Παλιάς Πόλης, σημειώνει:

Μερικές δημόσιες ερωτήσεις προς τον κ. Τσέπελη, δήμαρχο Ξάνθης:

Αξιότιμε κ. δήμαρχε, τις τελευταίες εβδομάδες με δική σας πρωτοβουλία τοποθετείται τις βραδινές ώρες, μια φορητή μπάρα και πορτοκαλί κώνοι (και γλάστρες καμμιά φορά, αυτές δεν είναι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, υποθέτoυμε) που εμποδίζουν την πρόσβαση οχημάτων στις οδούς Αμοιρίδη, Ορφέως, Μαυρομιχάλη και Ι. Σγουρού, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Χθες Κυριακή το βράδυ για πρώτη φορά δεν μπήκε, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα την ξαναβάλετε και επιθυμούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τα εξής: 

Δεν μας φαίνεται να υπάρχει επαρκής μέριμνα για τις περιπτώσεις που τις απογευματινές/βραδινές ώρες που είναι τοποθετημένη η μπάρα χρειαστεί να μεταβεί ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα (τα οποία σε τμήματα της οδού Ορφέως δεν θα χωρούν με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων που συνόδευσε την τοποθέτηση της μπάρας).

Επειδή οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 440/2011, 250/2012 και 154/2016 αναφέρουν ρητώς σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Φ. Αμοιρίδου και σε τμήμα της οδού Ορφέως, στην Μαυρομιχάλη και στην Ι. Σγουρού ότι:

  1. Εξαιρούνται της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα των κατοίκων των παραπάνω οδών.
  2. Εξαιρούνται της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστικά, αστυνομίας, ασθενοφόρα).
  3. Επειδή ο απαιτούμενος χώρος κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης είναι τουλάχιστον 3 μ δεν θα πρέπει να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα στην περιοχή των αναφερόμενων δρόμων.

Πουθενά, ούτε στην κυκλοφοριακή μελέτη του 2016 ούτε και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αναφέρεται κλείσιμο δρόμων για όλα τα οχήματα στην Παλιά Ξάνθη. Και η κυκλοφοριακή μελέτη και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται  στα οχήματα επισκεπτών και διερχομένων και όχι σε εκείνα των κατοίκων, ή στις απαραίτητες εξαιρέσεις, όπως τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Οι δρόμοι πρέπει να είναι συνεχώς ανοικτοί για τα παραπάνω οχήματα. Επειδή τίποτε από τα παραπάνω προβλεπόμενα δεν τηρείται, σας ρωτούμε:

Γιατί τοποθετήσατε την μπάρα μπροστά στο ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ; 

Στις 24 Ιουνίου φέτος, ως Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης σας είχαμε υποβάλλει αίτημα να τοποθετηθούν ΑΜΕΣΑ πινακίδες κυκλοφορίας μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους εισερχομένων οχημάτων στις εισόδους της Παλιάς Πόλης, γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει τα περιστατικά με ψηλά οχήματα, κυρίως από Βουλγαρία, που ακολουθώντας τα συστήματα πλοήγησης στα κινητά τους εισέρχονται στην Παλιά Πόλη και χτυπούν τα σαχνισιά κατοικιών, προκαλώντας ζημιές (δείτε την φωτογραφία).

 Από τότε περάσανε ΤΡΕΙΣ (3) μήνες, απάντηση στο αίτημά μας δεν πήραμε, ούτε πινακίδες είδαμε. Γιατί αντί για τις πινακίδες με όριο ύψους που ζητήσαμε και που έχει άμεση ανάγκη η Παλιά Πόλη προτιμήσατε να μας βάλετε μπάρα;

Τον Ιούλιο του 2019, επαναλάβαμε δημοσίως την επισήμανση που είχαμε κάνει τον Ιούλιο του 2015 για την έλλειψη σήμανσης για όρια ταχύτητας στην Παλιά Πόλη:

Γράφαμε το 2015 και το 2019: «Ανεξηγήτως και αδιανοήτως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σήμανση για όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώ στην κίνηση των οχημάτων. Αυτό σε έναν οικισμό που η έλλειψη ορατότητας στις διασταυρώσεις, η έλλειψη πεζοδρομίων  και η στενότητα των δρόμων καθιστά επιτακτική την ανάγκη θέσπισης ορίου ταχύτητας  30 χλμ/ώ και σε αρκετά σημεία 20 χλμ/ώ για την προστασία των πεζών. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν τα παιδιά τα οποία παίζουν, πηγαίνουν στο σχολείο ή γενικώς κινούνται ασυνόδευτα, και τα οποία είναι λιγότερο προσεκτικά από έναν ενήλικα, όπως και ηλικιωμένα άτομα τα οποία παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα και ανακλαστικά αντίδρασης».   

Η απάντηση που είχαμε λάβει το 2015 από την διοίκηση του κ. Δημαρχόπουλου, έλεγε ότι όλα τα παραπάνω ΘΑ ΛΥΘΟΎΝ ΛΊΑΝ ΣΥΝΤΌΜΩΣ ΜΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΉ ΜΕΛΈΤΗ που εκπονείται. Από το 2015 έως το 2019 περάσανε ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, τα οποία δεν άρκεσαν στην διοίκηση του κ. Δημαρχόπουλου για να βάλει 5-6 πινακίδες με όριο ταχύτητας 20-30 χλμ/ώρα και να βελτιώσει άμεσα την οδική ασφάλεια των παιδιών μας και των επισκεπτών της Παλιάς Πόλης. Από τον Ιούλιο του 2019 που ξαναθέσαμε το θέμα, πέρασε ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ο οποίος δεν άρκεσε στη δική σας διοίκηση για να βάλετε μερικές πινακίδες.

Γιατί αντί να μεριμνήσετε για την ασφάλεια των παιδιών βάζοντας μερικές πινακίδες με όριο ταχύτητας (και σχετικές πινακίδες με ένδειξη ότι περνούν παιδιά κοντά στο 1ο Δημοτικό) προτιμήσατε να μας βάλετε μπάρα; 

Πιθανώς να μην μας πείτε και εσείς ότι όλα ΘΑ ΛΥΘΟΎΝ ΛΊΑΝ ΣΥΝΤΌΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΉΣ ΜΕΛΈΤΗΣ.  

Αν μας το πείτε, ως πολίτες αυτής της πόλης θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

Μόνο η μπάρα μπροστά στο ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ δεν μπορούσε να περιμένει την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης;

Πότε θα εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη και πόσο θα κοστίσει στους πολίτες της Ξάνθης η εφαρμογή της; 

Κωνσταντίνος Κουρτίδης

Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου για την προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης