Σε ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αναφέρει:

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα κοινωνική συμφωνία, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα πλαίσια της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην οποία οδηγούν την κοινωνία και την οικονομία οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.  Ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε από το βήμα του Thessaloniki Forum, δέσμη 11 συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας, της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Συγκεκριμένα:

– Μέτρο 1ο:

Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

– Μέτρο 2ο:

Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

– Μέτρο 3ο:

Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

– Μέτρο 4ο:

Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.

400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.

Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

– Μέτρο 5ο:

Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

– Μέτρο 6ο:

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

– Μέτρο 7ο:

Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου.

Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

– Μέτρο 8ο:

Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

– Μέτρο 9ο:

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ

Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς άλλων εποχών.

– Μέτρο 10ο:

Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

– Μέτρο 11ο:

Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.