Οι ζωές των ανθρώπων, οι ιστορίες των ανθρώπων, είναι οι μεγαλύτερες εμπειρίες που μοιράζονται οι ίδιοι οι άνθρωποι στη μεταξύ τους επικοινωνίας. Όταν μάλιστα αυτές οι εμπειρίες σημαδεύτηκαν από γεγονότα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή που καθόρισαν την μετέπειτα πορεία όχι μόνο μιας κοινωνίας, αλλά ενός ολοκλήρου έθνους, τότε αποκτούν μια μοναδική σπουδή για όλες τις επόμενες γενιές. 

Σε μια μοναδικά τραγική, αλλά συνάμα στο βάθος ελπιδοφόρα ιστορία αναφέρεται το μονόπρακτο του Ξανθιώτη συγγραφέα και καραγκιοζοπαίχτη Απόστολου Δομτζίδη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μονόπρακτου με θέμα τη γυναίκα της Μικρασίας που διοργάνωσε η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας και το Ιωνικό Θέατρο.

Ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης που φέτος παρουσίασε με επιτυχία στο αρχοντικό του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης μια μοναδική έκθεση με θέμα «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού δίνοντας μια άλλη διάσταση στον ξεριζωμό του  Μικρασιατικού  Ελληνισμού. 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Αντώνης Παπαδόπουλος, «ο Απόστολος Δομτζίδης παρουσίασε ένα διαφορετικό μονόπρακτο, αφού κατέφερε νε εστιάσει όχι τόσο στο συναισθηματικό κομμάτι της τραγωδίας, αλλά να επικεντρωθεί στην ιστορία μιας γυναίκας και μέσα από αυτήν να παρουσιάσει την τραγικότητα των γεγονότων, των καταστάσεων, των προσώπων  παρουσιάζοντας ποίκιλα συναισθήματα που στο βάθος τους φανερώνουν και μια ελπίδα». 

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό πενήντα άτομα από όλη την Ελλάδα και έγιναν δεκτά μονόλογοι ή μονόπρακτα θεατρικά έργα που αναφέρονται σε ιστορίες της Μικρασίας και του Πόντου. Επισημαίνει ακόμα ότι πρόθεση των διοργανωτών είναι τα βραβευμένα έργα να δραματοποιηθούν και να παρουσιαστούν στο κοινό. Ήδη, η αρχή έγινε με τα έργα του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού, ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία για το θεατρικό ανέβασμα του μονόπρακτου του Απόστολου Δομτζίδη.

Ο Ξανθιώτης καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός που πέρυσι διακρίθηκε στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το διήγημά του «Η επίσκεψη» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν» μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει με αφορμή τη νέα διάκριση ότι «οφείλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μας ως αφορμή για σκέψη και δημιουργία. Και η δημιουργία είναι πολιτισμός».

«Ο πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής μονόπρακτου για τη γυναίκα της Μικρασίας με τίτλο «ο μπόγος», που διοργανώθηκε απ’ το Ιωνικό θέατρο» υπογραμμίζει, «τιμά την ιστορική μνήμη. Και οι δικοί μου παππούδες πρόσφυγες ήταν απ’ την Ανατολική Θράκη. Μ’ ένα μπόγο ήρθαν κι αυτοί απ’ τις χαμένες πατρίδες για να στήσουν το σπιτικό τους απ’ την αρχή. Η συμμετοχή μου σ’ αυτό το διαγωνισμό με το μονόπρακτο «Μανώλης Γανιός: ο τυχερός», ήταν μια ακόμη ευκαιρία να συλλογιστώ τους δικούς μου. Να θυμηθώ τη γιαγιά μου, τη Διαμάντω, που τόσα πέρασε, μα ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά και την καλοσύνη της. Σε αυτήν αφιερώνω το πρώτο βραβείο που πήρα στο διαγωνισμό, στη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου, στη γυναίκα, στην Ελληνίδα, στην προσφυγοπούλα που δε σταμάτησε ποτέ ν’ αγωνίζεται. Γιατί η ζωή θέλει αγώνα και πίστη». 

Από το ΑΠΕ: Του Βασίλη Λωλίδη