“Ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται με το περίστροφο πάνω στο τραπέζι. Έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και όχι με τον εναέριο χώρο, την Θράκη και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας” ανέφερε ο πρώην Αν. Υπουργός Άμυνας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του.

Μιλώντας τα ελληνοτουρκικά  στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA CHANNEL ανέφερε:

«..Κατά δήλωση του κου Μητσοτάκη, έγινε μια συζήτηση, η συμφωνία θα περιέχονταν στα πρακτικά, αλλά μετά δεν έγινε δεκτό αυτό που έκανε η Τουρκία, άρα δεν υπάρχει καμία συμφωνία , άρα δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα….

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί κάποιος να απαντά με αυτό τον τρόπο. Πόσο μάλλον που όλα τα κόμματα δήλωσαν ευθύς εξ αρχής  ότι δεν ενημερώθηκαν.

Το μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι δεν ενημερώνει , δημιουργεί συγχύσεις  λέγοντας κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα κλπ.

Συνεπώς, με μια έννοια καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις σε σχέση με τους χειρισμούς , όταν βλέπεις στον δημόσιο λόγο ότι για θέματα που έχουν να κάνουν με την πατρίδα μας η συζήτηση γίνεται με αυτό τον τρόπο.

Εμείς ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα συζητηθούν σε αυτό. Θυμίζω στον κο Μητσοτάκη  ότι  στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.

Θα μπορούσε  στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ενδεχόμενου διαλόγου με την Τουρκία.

Ακούγεται παράλογο ότι θα απαγορέψεις στον άλλον να βάλει για συζήτηση ένα θέμα , παρά το γεγονός ότι ξέρει ότι θα το αρνηθείς.

Εμείς σα ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι αυτά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και δεν θα συζητήσουμε , ούτε για την Θράκη, ούτε για τον εναέριο χώρο, ούτε για την αποστρατικοποίηση των νησιών και φυσικά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι.

Θέλω να μπει ένα τέλος σε αυτή τη διαρκή ένταση με την Τουρκία η οποία κρατά τουλάχιστον 46 χρόνια περνώντας από διάφορες φάσεις κάθε φορά.

Έχει μεγάλη σημασία να γίνει ο διάλογος. Εξάλλου εμείς είμαστε κόμμα του διαλόγου και έχουμε και εμπειρία από διεθνείς διαδικασίες.

Ξέρουμε βέβαια ότι η Τουρκία βάζει εμβόλιμα επιπλέον θέματα από αυτά που συζητούνται κάθε φορά. . Είναι μια μόνιμη πρακτική της.

Αν είναι να υπογράψουμε ένα συνυποσχετικό σε μια διαφορά, αυτό θα πρέπει να αφορά το  θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Δεν μπορεί να αφορά άλλα θέματα.

Συνήθως η απάντηση των δεξιών κατά κύριο λόγο κυβερνήσεων απέναντι στην ένταση με την Τουρκία είναι η εξαγγελία εξοπλιστικών προγραμμάτων μαμούθ.

Είναι λυπηρό ότι ανακινείται  με βάση και τις δηλώσεις του κου Μητσοτάκη θέμα στράτευσης στα 18 και αύξησης της θητείας.

Αυτά τα ζητήματα , μπαίνουν συνεχώς   από την ΄΄κλαδική των αποστράτων΄΄ της ΝΔ.

Δεν είμαι εξ αρχής αντίθετος στην πρόσληψη ΕΠΟΠ , αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, είχαμε μείωση της θητείας των εφέδρων, όπως ήταν και το φυσιολογικό.

Αν πάρουμε υπόψη κάποιες ιδέες που εκπορεύονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας περί της αύξησης των εθνοφυλάκων ακόμα και στην Αττική, και συγχρόνως να έχουν και τον οπλισμό στα σπίτια τους, καταλαβαίνεται ότι όπου γυρίζουμε το κεφάλι μας θα υπάρχουν όπλα. Κάτι άκρως επικίνδυνο.”

Αναφερόμενος, εξάλλου στα εξοπλιστικά προγράμματα, σημείωσε.

“Τα Rafale είναι το μόνο καινούργιο στοιχείο στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξάγγειλε ο κος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κακώς ο κος Μητσοτάκης απαξίωσε τις φρεγάτες.

Αν κάποιο σώμα χρειάζεται ενίσχυση σε αυτή τη φάση, αυτό είναι κατ αρχήν το Πολεμικό Ναυτικό. Για μένα είναι καθαρό ότι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται πρέπει να έχουν κοινό στόχο και κοινά συμφέροντα.

Κοινό συμφέρον δεν είναι ότι πουλάει ό ένας όπλα στον άλλον, αλλά ότι είμαστε και οι δύο στην ΕΕ , ότι δεν θέλουμε να απειλείται ένα κράτος με τη χρήση όπλων από κάποιο άλλο κλπ.

Το πρόγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε αγορές αλλά προέβλεπε και μεγάλο βάρος στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στην αναβάθμιση των F 16σε viper.

Δεν χρειαζόμαστε τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο, δεν χρειαζόμαστε πρόγραμμα που θα θίξει την χρηματοδότηση  της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν  φτάνει που δεν μείωσαν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, δεν βρήκαν καινούργιες αίθουσες, δεν προχώρησαν στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, αλλά ούτε το θέμα της παροχής κατάλληλου τύπου μάσκας στα σχολεία δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν οι άριστοι της ΝΔ.”