Με ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο και αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την υποχρεωτική  δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, η παράταξη Πολίτες για την Ξάνθη, σημειώνει:

Με το νόμο 4521/2018 στις 2/3/2018 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα προνήπια (νήπια 4 ετών) με προοπτική τριετούς υλοποίησής της, αρχής γενομένης από  το σχολικό έτος 2018-2019. Η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί βασικό μηχανισμό για τη σχολική κοινωνικοποίηση του παιδιού, την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και δίνει τη δυνατότητα για πρώιμες παρεμβάσεις για τη μαθησιακή ετοιμότητα μαθητών που το έχουν ανάγκη. Επιπλέον η μετακίνηση των προνηπίων στις δομές της Α/βάθμιας εκπ/σης απελευθερώνει θέσεις για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που τόση ανάγκη έχουν οι εργαζόμενοι γονείς.  Οι 298 από τους 325 δήμους της χώρας υλοποίησαν το δίχρονο νηπιαγωγείο και την τρέχουσα σχολική χρονιά κλήθηκαν και οι λοιποί δήμοι να πράξουν το ανάλογο. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Ξάνθης.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης στις 14 του Σεπτέμβρη δεν βρέθηκε σε ετοιμότητα στέγασης των 225 προνηπίων στις προκατασκευασμένες αίθουσες που δεσμεύτηκε να προετοιμάσει.  

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω:

  1. Γιατί ο Δήμος Ξάνθης ενώ ήταν υποχρεωμένος να υλοποιήσει νόμο του κράτους δε μερίμνησε  ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια απέναντι στην υποχρέωσή του.
  2. Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει την αδυναμία στέγασης των νηπίων;
  3. Πότε εκτιμάτε ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες θα είναι έτοιμες για χρήση;
  4. Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν θα πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας για τα προνήπια και τα νήπια;
  5. Η καθαριότητα των σχολικών χώρων μπορεί να εξασφαλιστεί με το προσωπικό καθαριότητας που έχει προσληφθεί δεδομένου ότι ο μισός αριθμός τους(30) αφορά σε εργαζόμενες/-ους  μερικής απασχόλησης το ωράριο των οποίων δεν επαρκεί να καλύψει το ωράριο λειτουργία των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων; Όπως όλοι γνωρίζουμε οι σχολικές μονάδες της Π.Ε. λειτουργούν με Ολοήμερο Πρόγραμμα, έχοντας καθημερινά οκτάωρη λειτουργία (8.00 – 16.00) και όσες από αυτές έχουν δημιουργήσει και Τμήμα Πρωινής Ζώνης λειτουργούν από τις 7.00 π.μ.
  6. Έχει ενημέρωση ο Δήμος για τη μεταφορά αυτών των μαθητών της προσχολικής αγωγής και ποιες ενέργειες έχει πραγματοποιήσει έως τώρα;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Χατζηθεοδώρου Γιώργος

Παπαϊωάννου Αριάνα

Ανταμπούφης Νίκος