Του Φάννη Παπαδάκη

Στις τόσες εικόνες που αντικρίζουμε αυτές τις μέρες και που περιγράφουν τις ετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων μας με εκπαιδευτικούς να καθαρίζουν τα σχολεία λόγω της καθυστέρησης της πρόσληψης των καθαριστριών, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες αυξημένες ανάγκες, με διευθυντές σχολείων να κουβαλάνε κούτες με μάσκες, αφού ο Δήμος μας δεν είχε προετοιμαστεί ως όφειλε να τις μοιράσει στα σχολεία, έρχονται να προστεθούν αυτές που αφορούν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή! Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου μας που με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε να γίνεται δεκτό από το Δήμο μας και να νομοθετείται πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Από τότε, λοιπόν, έπρεπε να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, ώστε να παραδοθούν έτοιμες και εξοπλισμένες προκάτ σχολικές αίθουσες, αφού για νέες σχολικές αίθουσες ούτε λόγος.

– Το χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να είναι έτοιμες ήταν γνωστό: Σεπτέμβριος 2020!

– Οι ανάγκες επίσης συγκεκριμένες: Δώδεκα (12) προκάτ αίθουσες!

Φτάσαμε αισίως στην ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, παίρνοντας παράταση μάλιστα μία εβδομάδα, και τελικά το ετοιμοπαράδοτο προϊόν είναι 10 τσιμεντένιες βάσεις, στις οποίες κάποια στιγμή θα τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες! Κάνοντας μία αφαίρεση διαπιστώνουμε πως στην πορεία χάθηκαν 2 αίθουσες, οι οποίες αφορούν το Νηπιαγωγείο του Δροσερού και για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε τι πρόβλεψη υπάρχει!

Και εδώ αρχίζει ένα μπαλάκι επίρριψης ευθυνών και μια προσπάθεια να δείξουμε πως εμείς κάναμε καλά τη δουλειά μας. Δεν φταίει ο Δήμος, φταίει το Υπουργείο! Δεν φταίει ο Δήμος, φταίει η ΚΤΥΠ! Δεν φταίει η ΚΤΥΠ, φταίει ο εργολάβος κ.ο.κ. Όμως την ευθύνη να πιέσει όποιον έπρεπε για να είναι έτοιμες στην ώρα τους, ποιος την είχε τελικά;

Το αποτέλεσμα είναι ένα και εμφανές και το ένιωσαν πολύ καλά οι νηπιαγωγοί μας, πηγαίνοντας την 1η Σεπτεμβρίου στα νηπιαγωγεία, αλλά και οι γονείς που κλήθηκαν να ενημερωθούν πως τα παιδιά τους θα φιλοξενηθούν σε άλλους χώρους. Αυλές γιαπιά, τσιμεντένιες βάσεις που περιορίζουν το ζωτικό χώρο της αυλής, τσιμεντένιες βάσεις που για όσο καιρό θα είναι έτσι θα είναι πηγή κινδύνου για τα νήπια. Και το σημαντικότερο όλων, 250 περίπου προνήπια να βρίσκονται στην πραγματικότητα εκτός της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής! Άλλος αγώνας δρόμου από τη Διεύθυνση ΠΕ Ξάνθης σε συνεννόηση με το Δήμο Ξάνθης να βρει χώρους που θα στεγάσουν προσωρινά τα νήπια μέχρι την τοποθέτηση των αιθουσών, με πολλά προβλήματα να ανακύπτουν. Πού είναι τα απαραίτητα υλικά του νηπιαγωγείου; Σε ποιες τουαλέτες θα πηγαίνουν τα παιδιά; Πώς θα μεταφέρονται τα νήπια; Εξυπηρετούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες της προσχολικής αγωγής;

Δυστυχώς στην πόλη μας η εκπαίδευση είναι ένα ακόμη θέμα της καθημερινότητας, που απλά πρέπει να το διαχειριστούμε σαν όλα τα υπόλοιπα και κυρίως να το πλασάρουμε με τον τρόπο που πρέπει!

Η επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών μας είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορεί να γίνει για το μέλλον του τόπου μας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι μας!

Παρά τις δυσκολίες και την απογοήτευση που νιώθουμε πολλές φορές για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την κεντρική ή την τοπική διοίκηση η εκπαίδευση των παιδιών μας, εμείς οι εκπαιδευτικοί θα τα αφήσουμε όλα στην άκρη και από τη Δευτέρα θα αφοσιωθούμε σ αυτό που ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά υπηρετώντας τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, υπομονή και δύναμη!

  • ο Φάνης Παπαδάκης είναι εκπαιδευτικός – αιρετός ΠΥΣΠΕ