Σε ανακοίνωσή του ο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων , που πρόσκεται στο ΠΑΜΕ, σημειώνει:

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Ενάντια στο χτύπημα του 8ώρου, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, τις απολύσεις και το πετσόκομμα των μισθών, του εισοδήματος των εργαζομένων.

Για άμεσα μέτρα προστασίας από την πανδημία του νέου Κορονοϊού, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε σχολειά και σχολές, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγειάς.

Ενάντια στις νέες αντεργατικές εξαγγελίες κατ’ απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας από το «φόρουμ της ΔΕΘ» για τη στήριξη με νέες ενισχύσεις και προνόμια στο κεφάλαιο, τη μονιμοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία και το νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους με νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για την εργατική λαϊκή κατοικία, “απελευθέρωση” των υπερωριών και χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, παραπέρα περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας δίνουμε βροντερό παρών για να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή, απόφαση και απαίτηση: Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Πληρώσαμε την κρίση τους με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους και μνημόνια όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.  Ύστερα την όποια ανάπτυξη τους με όλα τα ταξικά μέτρα να παραμένουν ανέγγιχτα και να ενισχύονται. Στην πρώτη φάση της πανδημίας με τις ΠΝΠ και τα δήθεν έκτακτα μέτρα. Δεν θα πληρώσουμε ξανά με όλα αυτά να παρατείνονται και να προστίθενται και άλλα όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με ποιο χαρακτηριστικά τις απλήρωτες υπερωρίες, το πετσόκομμα του Δώρου Χριστουγέννων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού έως και το Μάρτη του 2021, στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019 με βάση το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου.

Δεν θα πληρώσουμε τη νέα κρίση τους με βάθεμα της εκμετάλλευσης, με νέα μείωση στην τιμή της εργατικής δύναμης για να βγουν ξανά αλώβητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους, αυτοί που βρίσκονται συνέχεια μπροστά μας, μπαίνουν εμπόδιο στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα πήγαν περίπατο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών. Το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο, δεν υπάρχουν ούτε αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό. Δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων γιατί κοστίζουν. Ιδιαίτερα στο Νομό μας που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είχαμε πολλά κρούσματα, φάνηκε τόσο η αδυναμία του συστήματος υγείας, όσο και η πολιτική βούληση για ουσιαστική λήψη μέτρων στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Είχαμε και το απαράδεκτο πινκ πονκ με το μοριακό αναλυτή PCR που δανείστηκε το Νοσοκομείο Ξάνθης από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που τελικά επιστράφηκε πίσω και η πόλη μας έμεινε χωρίς αναλυτή, παρόλο που είχαμε εκατοντάδες κρούσματα στο Νομό.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν τεράστια ζητήματα έλλειψης σχολικών αιθουσών και κτηρίων, ικανοποιητικού αριθμού εκπαιδευτικών, όπου θα έχουμε υψηλό συγχρωτισμό στις αίθουσες, αλλά και την τεράστια έλλειψη σχολικών καθαριστριών με άθλιες εργασιακές σχέσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καθαριότητα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Η μεγαλοεργοδοσία αξιοποίησε τις ΠΝΠ για αναστολή συμβάσεων όπως στην βιομηχανία της SUN LIGHT καθώς και εκ περιτροπής εργασίας που οδήγησε σε μείωση μισθών και καταστρατήγηση αδειών, για μαύρη εργασία στα εμπορομάγαζα, για απλήρωτη δουλειά. Μέσα στο χρόνο στην Ξάνθη, είχαμε σωρεία εργατικών ατυχημάτων και ορισμένες φορές και θανατηφόρων, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας και των ελέγχων του ΣΕΠΕ.

Από την άλλη μεριά, στις εξαγγελίες στο «φόρουμ της ΔΕΘ» θα ακούσουμε ξανά για δισεκατομμύρια στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η οικονομία “αντέχει” 4 δις κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα οξύνονται οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην Ανατ. Μεσόγειο, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού κέντρου Ξάνθης ισχύει το “Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα”. Όπως πάντα ως στήριγμα και μακρύ χέρι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων αποφάσισαν για καμία κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Το σιωπητήριο που σάλπισαν δείχνει για ακόμη φορά συμφωνία με την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από στημένους κοινωνικούς διαλόγους. 

Συνάδελφοι η ανασφάλεια που υπάρχει με την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, την νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, την πανδημία, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού δρόμου ανάπτυξης που θυσιάζει τα πάντα, κάθε ανάγκη των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων δεν πρέπει να δώσει τη θέση της στο φόβο αλλά να μετατραπεί σε διεκδίκηση.

Οργανώνουμε των αγώνα μας με πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στην υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας, στις σύγχρονες ανάγκες μας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • Μέτρα υγειάς και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή  μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να θεσπιστεί άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για κάθε περίπτωση που σχετίζεται με την πανδημία.
  • Κάτω τα χέρια από το Δώρο Χριστουγέννων. Υπολογισμός του με βάση τον κανονικό μισθό των εργαζομένων και να δοθεί στην ώρα του.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση του σωματείου στις 12 Σεπτέμβρη, στις 10:30 πμ, στην πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ