​Eισαγγελική παρέμβαση ​για τη λειτουργία του μειονοτικού Γυμνασίου -Λυκείου Ξάνθης με 35-40 μαθητές ανά τάξη, σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και την άρνηση επαναπρόσληψης του εκπαιδευτικά Νιχάτ Χότσικα, θα ζητήσει  η Ομοσπονδία Ιδιωτικών ΕΚπαιδευτικών σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και το ΣΙΕΛΒΕ.

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης από τους φορείς που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία.

Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η λειτουργία του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης ως κράτους εν κράτει, καθώς καταπατά κάθε στοιχειώδη όρο υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας και εξακολουθεί πραξικοπηματικά να αρνείται την επιστροφή στα διδακτικά του καθήκοντα του καθηγητή Νιχάτ Χότσικα που είχε αποπεμφθεί για φρονηματικούς λόγους το 2016, παρά τη ρητή εντολή του Υπουργείου Παιδείας​, όπως αναφέρουν​. Η ΟΙΕΛΕ καταδικάζει την έλλειψη πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Παιδείας και θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης τόνισε ότι το ΕΚΞ στέκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα και θα το πράττει μέχρι την τελική του δικαίωση, ενώ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας εκ μέρους του σχολείου.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος υπογράμμισε αρχικά ότι ορισμένοι διασπείρουν ψεύδη και παραπληροφόρηση. Για  αυτό το λόγο ξεκαθαρίζει πως η ΟΙΕΛΕ ως φορέας εργαζόμενων στέκεται δίπλα στους αδύναμους, δίπλα στους μη προνομιούχους, δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που πρεσβεύει το διαφορετικό. Για το λόγο αυτό στηρίζει με θέρμη τη μειονότητα και τα παιδιά της. “Ενώ λοιπόν η συνεργασία μας με το Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής είναι εξαιρετική, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά τις παράνομες πρακτικές του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης. Το σχολείο αυτό, παραβιάζοντας ωμά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και εφαρμόζοντας δικούς του νόμους και κανόνες, εξακολουθεί να αρνείται τη νόμιμη επιστροφή του Νιχάτ Χότσικα στα διδακτικά του καθήκοντα. Αυτό, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με δημοκρατικό καθεστώς και θεσμοθετημένη την ελευθερία του λόγου, είναι απαράδεκτο.

​Το βάρος στην υγεία και την ασφάλεια

Ταυτόχρονα, το σχολείο αυτό λειτουργεί ως υγειονομική βόμβα με τριάντα και πλέον μαθητές στοιβαγμένους σε αίθουσες για το μισό αριθμό παιδιών, αποτελώντας έτσι τεράστιο κίνδυνο όχι μόνο για γονείς μαθητές και εργαζόμενους, αλλά για ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.” σημείωσε.

Τέλος, ενώ κάλεσε το σχολείο να τοποθετηθεί επισήμως για τις σοβαρότατες αυτές παραβιάσεις της νομοθεσίας, απαίτησε από το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την πολιτική του ατολμία και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Η Γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαρία Λουκοπούλου τόνισε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του αδίκως διωκόμενου καθηγητή Νιχάτ Χότσικα και να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δικαιωθεί ο πολύχρονος αγώνας του. Τόνισε επίσης ότι είναι χρέος της πολιτείας να επιβάλει στο σχολείο μέσα σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ Δημήτρης Σελέκος αναφέρθηκε στην παρουσία του Νιχάτ ως μέλους και Αντιπροέδρου του ΣΙΕΛΒΕ και στην αγάπη και υποστήριξη που δέχθηκε από όλα τα μέλη του Συλλόγου ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δύσκολες αυτές στιγμές που του επιφύλασσέ το Μειονοτικό Σχολείο της Ξάνθης. Τόνισε ότι στον ΣΙΕΛΒΕ βλέπουμε μόνο συναδέλφους και όχι ιδεολογίες καταγωγές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ολοκλήρωσε εκφράζοντας μια απορία «έχουμε λάβει πληροφορίες από συναδέλφους της δημόσιας εκπαίδευσης ότι η Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης ναυλώνει λεωφορεία για την μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων των παιδιών από τα μουσουλμανικά χωριά της Ξάνθης ώστε αυτά να φοιτούν στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Ξάνθης και όχι στα δημόσια που είναι μέσα στα χωριά τους. Πώς εξηγείται αυτό; Ας απαντήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης».

Κουρουτός: ​​Σ​τη δημοσιότητα απόρρητες επιστολές αν δεν ενεργήσει το Υπουργείο​

Τέλος, στη συνέντευξη τύπου και απαντώντας μέσω διαδικτύου σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο διαχρονικό σκάνδαλο της παραβατικής λειτουργίας του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης, τόνισε ότι, εάν δεν ενεργήσει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι απόρρητες επιστολές που απέστειλε η ΟΙΕΛΕ σε Υπουργό και Υφυπουργό για το θέμα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει την διερεύνηση των παρανομιών του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης από τις εισαγγελικές αρχές.