Η ΟΙΕΛΕ σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ξάνθης προχώρησε σε μια πολύ καίρια παρέμβαση για το ζήτημα της ασφάλειας και των τραγικών συνθηκών υγιεινής για τους μαθητές του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, είναι αδύνατο με αυτές τις συνθήκες και 40 μαθητές σε μια τάξη να ξεκινήσει τη λειτουργία του το σχολείο. Ας το πάρουν απόφαση όσοι εμπλέκονται.
Οι ευθύνες για την απίστευτη διόγκωση του αριθμού των μαθητών είναι πολλές και δεν ξεκίνησαν πέρυσι. Όμως πράγματι μέχρι το 2019 υπήρχε μια ισορροπία – έστω τρόμου αλλά υπήρχε- ενώ από πέρυσι φαίνεται ότι χάθηκε ο έλεγχος και από 500 μαθητές φτάσαμε στους 800. Μπορεί να μην υπήρχε πρόθεση και απλώς να υποτιμήθηκε το πρόβλημα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όμως η ευθύνη παραμένει και αποδίδεται εκεί.
Πολλοί παράγοντες έχουν παίξει ρόλο για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο σχολείο αλλά για την ώρα προέχουν οι λύσεις. Ας θυμούνται όμως όλοι, όχι μόνο στη ΝΔ, ότι τέτοια δυσεπίλυτα προβλήματα δημιουργούνται, όταν άνθρωποι χωρίς καμία περπατησιά της Θράκης και της Ξάνθης, αποφασίζουν από την Αθήνα και εξ αποστάσεως, για κρίσιμα και λεπτά ζητήματα της περιοχής.
Άλλοτε με ιδεοληψίες, άλλοτε με αδιαφορία , άλλοτε με την αυθεντία των “πολύξερων” πολλοί κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα και επαγγέλλονται “Θρακολόγοι” και ειδικοί επί παντός επιστητού. Το καταστροφικό θα ήταν σε αυτή την απόφαση ή σε άλλες να υπεισέρχονται και ψηφοθηρικοί μικροπολιτικοί λόγοι. Τότε μιλάμε για καταστροφή…
Η δημοτική αρχή στέλνει πλέον την υπόθεση του ελλείμματος που εντόπισε στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί ήδη κατά την έγκριση των ισολογισμών της τελευταίας πενταετίας και συμπεριλήφθηκε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μετά την έγκριση και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της νομιμότητας της απόφασης, ο φάκελος αποστέλλεται από το Δήμο στην υπηρεσία Επιτρόπου.
Αυτο σημαίνει ότι η υπόθεση παίρνει το δρόμο του καταλογισμού στους υπόλογους διαχειριστές, σύμφωνα με την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος για την πειθαρχική και ποινική μεταχείριση όποιων τυχόν εμπλέκονται. Απλώς ξεκινά η διερεύνηση της υπόθεσης που θα μας απασχολήσει για χρόνια. Θα ήταν χρήσιμο να είχαμε και ένα σχόλιο από τους άμεσα πολιτικά εμπλεκόμενους αλλά για την ώρα πολλοί είναι αυτοί που “πετούν τη μπάλα στην εξέδρα”.
Η παράταξη Μελισσόπουλου , αν και δεν μπήκε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, εντόπισε εύστοχα ότι οι αλλαγές της ΝΔ με το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες εργαζόμενες με πολύ λιγότερες ώρες διαθέσιμες για διπλάσιο έργο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του κρίσιμου ζητήματος της ασφάλειας με τον Covid-19. Το ερώτημα όμως είναι είναι: Ο -κυριαρχούμενος από εκπαιδευτικούς- ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, δεν μπόρεσε να το εντοπίσει και να κάνει μια εύστοχη και απόλυτα δικαιολογημένη αντιπολιτευτική παρέμβαση για το θέμα;
Η ανακοίνωση των νέων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε θετικά μηνύματα για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η Ξανθιώτισσα βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας, σε περίοδο που το θέμα της υγείας είναι η κορυφαία πολιτική ατζέντα. Αλλα και δύο βουλευτές της ΑΜΘ μπήκαν στο σχήμα, η Νατάσα Γκαρά (Έβρου) ως αναπληρώτρια Τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δράμας) ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης.
Στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και αλλαγές στο Γραμματέα του κόμματος, που προφανώς επηρεάζει τις εσωτερικές, συχνά και τις τοπικές ισορροπίες. Όμως παράγοντες της περιοχής που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την ηγεσία του κόμματος, επισημαίνουν ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που προέχει είναι η πραγματική διεύρυνση και ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος και όχι η διαχείριση τοπικών μικροσυμφερόντων.
Ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη και οι συνεργάτες του έπιασαν δουλειά και φαίνεται ότι κινούνται με τον τρόπο που είχαν προαναγγείλει. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο για την επόμενη μέρα. Το περίεργο και ανεξήγητο είναι πόσοι λαλίστατοι στο παρελθόν, υπέρ-οπαδοί και υποστηρικτές του Πανόπουλου (πρώτα) και της ομάδας (στη συνέχεια), σε μια φάση ιστορικών αρνητικών εξελίξεων για τον ΑΟΞ, κατάπιαν τη γλώσσα τους και παρακολούθησαν ατάραχοι τη διοίκηση να “ρίχνει” (εντός εισαγωγικών) την ομάδα τη Β’ Εθνική.
Στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό οι λέξεις επιδέχονται πολλών ερμηνειών αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαδοχικές αυτοχειρίες οδήγησαν την ομάδα στη Β Εθνική, δεν είχαν κάποιο λογικό ειρμό. Σε συνδυασμό με την αδιαφορία που είχε “κερδίσει” η προηγούμενη ιδιοκτήσία και οι μανδαρίνοι της από την τοπική κοινωνία, όταν ο ΑΟΞ έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία του από την Α’ Εθνική, ήταν απλώς Σάββατο βράδυ. Αυτά επειδή λίγο-πολύ γνωριζόμαστε σε αυτή την πόλη ώστε να μην ξεχνιόμαστε…
Είχαμε και στην Ξάνθη μια μικρή διαδήλωση ενάντια στις μάσκες και αρκετοί νιώθουν άβολα όταν βλέπουν γνωστούς σε τέτοιες γραφικές συνάξεις. Αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τώρα μπορεί να χαρακτηρίζονται συλλήβδην γραφικοί αλλά πολλοί βρέθηκαν δίπλα στους διοργανωτές σε κάποια πλατεία για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα, είτε φορώντας περικεφαλαίες, είτε κρατώντας ρόπαλα, είτε διατυπώνοντας άλλα αιτήματα, κόσμια και μη. Για αυτό, κριτική μπορούν να κάνουν όσοι ποτέ δεν συμπαρατάχθηκαν με ακραίους, ανορθολογικούς, ψεκασμένους, χρυσαυγίτες και Σώρρες.