meiono

yTo θέμα της καθυστέρησης του έργου για τη δημοτική οδοποιία Κενταύρου, που είχε χρηματοδοτηθεί από τους Χ. Σπίρτζη και Σ. Γιαννακίδη, στη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επαναφέρει με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προς τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Αναλυτικά:

Το έργο της Δημοτικής Οδοποιίας Κενταύρου του Δήμου Μύκης αποτελεί σπουδαίο έργο για την περιοχή και τους κατοίκους του Κενταύρου. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, μάλιστα, έχει περάσει από χίλια κύματα καθώς το 2014, αν και είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ως ώριμο, τελικά απεντάχθηκε αναιτιολόγητα με απόφαση του αείμνηστου Περιφερειάρχη κ. Παυλίδη.

Όμως, οι κάτοικοι του Κενταύρου δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το συγκεκριμένο έργο, καθώς ο δρόμος αυτός θα διευκολύνει την κυκλοφορία των πολιτών, μιας και οδηγεί στο γήπεδο του χωριού, στο νεκροταφείο και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Κυρίως, όμως, η σπουδαιότητα του έγκειται στο ότι είναι ένας περιφερειακός δρόμος, ο οποίος διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση από την μια άκρη του οικισμού στην άλλη, γεγονός πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πρόσβαση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων κτλ.  Σημειώνεται, δε, ότι  συγκεκριμένος οικισμός έχει 3000 κατοίκους και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου Μύκης και του ορεινού όγκου της Ξάνθης, ενώ βρίσκεται σε μια περιοχή που η πρόσβαση είναι δύσκολη,ούτως ή άλλως, λόγω της πυκνής δόμησης και του βουνού. 

Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για το συγκεκριμένο έργο, η οποία εκφράστηκε και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης,  δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου. Έτσι, τον Μάιο του 2019 εκδόθηκε η απόφαση της Υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης του προϋπολογισμού έως 2.100.000 ευρώ μεταξύ του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη και του Δήμου Μύκης για την υλοποίηση του «Έργου Δημοτικής Οδοποιίας του Οικισμού Κενταύρου του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης». Κατόπιν, τον Ιούλιο του 2019 εκδόθηκε η απόφαση από τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιαννακίδη, για την ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019, όπως επίσης και η έγκριση των πιστώσεων για το συγκεκριμένο έργο. 

Μετά τις εκλογές του 2019, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου πάγωσε. Μετά από επίκαιρη ερώτησή μας προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή,   ο Υπουργός  δεσμεύτηκε να τρέξουν οι διαδικασίες κατασκευής του από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Βέβαια, από τότε μεσολάβησε η υγιειονομική κρίση με την έξαρση του Covid-19, που είχε ως συνέπεια να παύσει για ακόμα μια φορά η υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, με την σταθεροποίηση της κατάστασης στον νομό Ξάνθης θεωρούμε ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου είναι πλέον εφικτή, μιας και τα χρήματα έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επειδή, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κενταύρου, διευκολύνει την πρόσβαση σε διάφορα σημεία του οικισμού, ενώ παράλληλα αποσυμφορεί την κυκλοφορία εντός του οικισμού 

Επειδή,  το συγκεκριμένο έργο έχει καθυστερήσει ήδη από το 2014 

Επειδή, οι πόροι για την υλοποίησή του και όλες οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ                                            
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο της Δημοτικής Οδοποιίας Κενταύρου και σε τι οφείλεται η καθυστέρησή του μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού;
  • Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου;