Σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αναφέρεται στους τελευταίους χειρισμούς γύρω από την πανδημία.
Είκοσι παιδιά και οχτώ εργαζόμενοι είναι θύματα της αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατέψει τους ευάλωτους πληθυσμούς και τις προσφυγικές δομές. Εκτεταμένα κρούσματα αποκαλύπτονται σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Φαίνεται ότι η υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας είναι διάτρητη και η κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά και όχι προληπτικά. Επιπλέον τα σχολεία ανοίγουν με υπερπληθή τμήματα των 25 παιδιών, με τις διαδικασίες για την πρόσληψη καθαριστών και καθαριστριών να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και τα μόνα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, να είναι 2 μάσκες και ένα παγουρίνο του πλούσιου χορηγού!
Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά το χρόνο που της δόθηκε από την κοινωνία, ώστε να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θεώρησε ότι με την καραντίνα, το πρόβλημα θα λυνόταν από μόνο του. Πέραν των ελάχιστων προσλήψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ανακοινώθηκε ότι, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΕΚΕΑ, δε μπορεί να πραγματοποιήσει, προς το παρόν, εξετάσεις για τον κορωνοϊό, λόγω εξάντλησης των αντιδραστηρίων. Τώρα πια τα επακόλουθα της απραξίας εκδηλώνονται με καθημερινές νέες περιπτώσεις κοινωνικών δομών που πλήττονται. Μετά τα ξενοδοχεία και τις ανοιχτές δομές, φτάσαμε να έχουμε κρούσματα και σε δομή προστασίας παιδιών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες που φιλοξενούνται μαζικά σε περιορισμένους χώρους (γηροκομεία, κέντρα προστασίας παιδιών, Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης), θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής μέριμνα και επαγρύπνηση. Ωστόσο κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει εφαρμοστεί, πέρα από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και επισκέψεων.
Πρέπει άμεσα να υπάρξουν τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι (τεστ) σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, να ενισχυθούν οι δομές με υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να ενδυναμωθούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα νοσοκομεία, στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι δομές. Πρέπει επίσης να υπάρξει ενίσχυση της προληπτικής αντιμετώπισης με την παροχή επαρκών μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά) σε όλους τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι καθημερινές τους ανάγκες.
Ο δανεικός μοριακός αναλυτής, στο νοσοκομείο Ξάνθης, επεστράφη εκεί όπου ανήκε. Οι εκκλήσεις των εργαζομένων και των τοπικών φορέων για μοριακό αναλυτή PCR, έτσι ώστε να είναι άμεσα τα αποτελέσματα για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων, αλλά και την πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων, που συσσωρεύθηκαν σε μακριές λίστες αναμονής, έπεσαν στο κενό. Η πόλη μας και πάλι παραμένει ανοχύρωτη, χωρίς ενημέρωση και κανένα «συντονιστικό» όργανο δε λειτουργεί! Οι δομές των γηροκομείων της Ξάνθης δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ, εκτός αν πληρώσουν ακριβά οι ίδιες σε ιδιωτικό εργαστήριο.
Κεντρικά και τοπικά η γραμμή του «βλέποντας και κάνοντας», της έλλειψης συνεκτικού και κεντρικού σχεδιασμού, της απαξίωσης των δημόσιων δομών ταυτόχρονα με την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων και της διαχείρισης της πολλαπλής κρίσης με όρους περισσότερο επικοινωνιακούς παρά κοινωνικής υπευθυνότητας, άρχισε να εξαντλεί τη δυναμική της.
Η πλήρης αποτυχία των Δήμων και της Περιφέρειας, η ανυπαρξία της κυβέρνησης, η απαξίωση των υγειονομικών, δυστυχώς οδηγούν στη συνολική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι ευθύνες έχουν ονόματα και πρώτα απ’ όλα είναι του ΠΘ Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης, απλά είναι ανύπαρκτη.