Η ομάδα του ΑΟΞ σε μια δύσκολη ιστορικά στιγμή έπεσε μετά από 31 χρόνια από την Α’ Εθνική. Όταν έφτασε αυτή η ώρα όμως, η τοπική κοινωνία είναι παγερά αδιάφορη γιατί το σωματείο είχε “πεθάνει” κοινωνικά εδώ και πολλά χρόνια και είχε αποξενωθεί απόλυτα από την ιστορία και τον κόσμο της. Κατόρθωμα που Πανόπουλου ήταν ότι υπήρξε η πιο συνεπής επαρχιακή ομάδα για τρεις δεκαετίες, κατόρθωμα δικό του επίσης ότι -σχεδόν- επέλεξε να ρίξει τον ομάδα την ομάδα και τον βρίζουν οι πάντες καθώς φεύγει.

Μια διοίκηση από αυλοκόλακες, έμμισθοι δήθεν “δημοσιογράφοι” της λάσπης και “επαγγελματίες οπαδοί”-μπράβοι του ιδιοκτήτη, που έφτασαν να απειλούν και να επιτίθενται σε όποιον διαφωνούσε , ήταν το μοντέλο που οδήγησε σε παρακμή. Στην πράξη είχαν εξασφαλίσει την αδιαφορία του κόσμου για να αυτοθαυμάζονται. Η ομάδα είχε “πέσει” πολύ πριν το καταλάβουν όλοι αυτοί που στο τέλος πηδούν σαν τα ποντίκια από το καράβι.

Το μόνο που δίνει προοπτική είναι ο νέος ιδιοκτήτης να διοικήσει ποδοσφαιρικά και με σοβαρότητα την ομάδα που απέκτησε, δηλαδή να μην έχει καμία σχέση με το μοντέλο που ακολουθήθηκε. Να απαλλαγεί από τα πρόσωπα και τις πρακτικές που απαξίωσαν την ιστορική ομάδα, τις “μαφίες” ακόμη και τους πολιτικάντηδες που λειτούργησαν παράλληλα και το νοσηρό κλίμα που για χρόνια δηλητηρίαζε τις σχέσεις της ομάδας με την τοπική κοινωνία.

Καλώς ή κακώς (κακώς αποδείχτηκε) ο Πανόπουλος είχε επιλέξει να  απαξιώνει συστηματικά την τοπική κοινωνία ή να την αντιμετωπίζει αφ υψηλού και οι συνεργάτες-ευνοούμενοι του κινήθηκαν με αλαζονεία και έπαρση. Έτσι χάθηκε η κοινωνική δυναμική που θα μπορούσε να απογειώσει το σωματείο.  Το πρόβλημα του ΑΟΞ δεν είναι ότι έπεσε κατηγορία αλλά ότι ελάχιστοι στην πόλη ασχολούνται μαζί του, πια.

“Mαύρος” ο χειμώνας που ακολουθεί για όλη τη χώρα, περισσότερο δύσκολος όμως θα είναι για την περιοχή. Η Ξάνθη τον τελευταίο χρόνο στερήθηκε πολύ περισσότερα από τις υπόλοιπες περιοχές γιατί ΘΛΕ και Γιορτές Παλιάς Πόλης στηρίζουν την τοπική οικονομία. Έτσι κι αλλιώς δεν παράγει πολλά πράγματα η περιοχή και ο κλάδος της εστίασης και του τροφίμου έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στο τοπικό εισόδημα και θα κλονιστεί επικίνδυνα.

Για να μην το ξεχνάμε, η Ξάνθη δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρώτο Lockdown, όπως η υπόλοιπη χώρα αλλά δέχτηκε άλλα τρία χτυπήματα με τη δεύτερη καραντίνα, την ακύρωση των ΘΛΕ και των Γιορτών Παλιάς Πόλης αλλά και το γεγονός ότι με τις κυβερνητικές αποφάσεις,   “καταργήθηκε ” ο τουρισμός όλης της περιοχής και διοχετεύτηκε αλλού.

Περίεργες είναι οι κινήσεις που ακολουθούν την υπόθεση του ελλείμματος που έχει αποκαλυφθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης. Εκ πρώτης όψεως η νυν δημοτική αρχή ακολουθεί “τα νόμιμα” και “δίνει” όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που λείπουν από το Ταμείο. Θα κριθεί φυσικά στο μέλλον για την αποτελεσματικότητα αλλά τώρα οδηγεί σε διαλεύκανση.

Είναι όμως μια υπόθεση που εμπλέκει αποκλειστικά την προηγούμενη δημοτική αρχή του Χ. Δημαρχόπουλου. Άρα, αυτό που θα αναμέναμε είναι μια πολιτική δήλωση που να εξηγεί τι έχει συμβεί, πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα που ενέχει υψηλή ηθική απαξία. Όχι φυσικά κραυγές και κινήσεις αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης αλλά μια πολιτική δήλωση γιατί στην πράξη η πρώην δημοτική αρχή είναι αυτή που βρίσκεται “στη σέντρα”.