Γράφει ο Τάσος Αποστολίδης

Και η Θάσος περιλαμβάνεται τελικά στο δεύτερο θερινό κύμα κορωνοϊού, αυτό που εκδηλώθηκε με πολύ ανοδικές τάσεις σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Αυγούστου. Στο νησί έχουν εντοπιστεί κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία όμως στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ εμφανίζονται ως κρούσματα της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 3 Ρουμάνους τουρίστες καθώς κι έναν ντόπιο.

Πολύ καλύτερη η κατάσταση σε Καβάλα-Θάσο σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς 

Ο αριθμός των 4 κρουσμάτων είναι μηδαμινός μπροστά στις δεκάδες έως και εκατοντάδες κρούσματα που έχουν άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη χώρα μέσα στο καλοκαίρι.

Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, ο Έβρος και τα νησιά Βορείου Αιγαίου, ΚυκλάδωνΔωδεκανήσων και Ιονίου φαίνονται στους σχετικούς χάρτες σε πολύ χειρότερη μοίρα από την Καβάλα και τη Θάσο με περισσότερα από 10 ή 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Για την ώρα, Καβάλα και Θάσος δείχνουν να έχουν μόλις 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή λιγότερα από 13 κρούσματα το τελευταίο 10ήμερο.

Σημειώνεται ότι στη Θάσο είχαν εντοπιστεί στο πρώτο θερινό κύμα της πανδημίας, περί τα 20 κρούσματα στις αρχές Ιουλίου, στο σύνολό τους σε τουρίστες κυρίως από τη Σερβία αλλά και σε Ρουμάνους και λιγότερο σε Βούλγαρους. Όλοι τους απομονώθηκαν και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Ακόμη και τότε, η Θάσος ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς.

Σοβαρή δυσλειτουργία στον ΕΟΔΥ

Το μελανό σημείο των πρώτων εκείνων κρουσμάτων ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις με τις οποίες κινήθηκε ο ΕΟΔΥ για την ειδοποίηση, τον εντοπισμό και την απομάκρυνσή τους. Είναι χαρακτηριστικές οι αναποτελεσματικές απόπειρες εντοπισμού τουριστών που τα τεστ τους στα σύνορα έβγαιναν θετικά, επειδή ο ΕΟΔΥ δεν ενημέρωνε κανέναν τοπικά.

Σε άλλη περίπτωση, είχε βρεθεί θετικός Σέρβος τουρίστας που ήρθε στη Θάσο με λεωφορείο αλλά ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει εντοπισμός και ιχνηλάτηση στους υπόλοιπους επιβάτες του ίδιου οχήματος (στους οποίους δεν έγινε δειγματοληψία) καθώς είχαν δηλώσει… ότι φορούσαν μάσκα σε όλη τη διαδρομή από το Βελιγράδι έως τη Θάσο.

Μηδενικά κρούσματα επί ένα μήνα

Οι περιπτώσεις αυτές όμως αφορούν την περίοδο έως και τις αρχές Ιουλίου. Έκτοτε η Θάσος ήταν «καθαρή» και δεν εντοπίστηκαν κρούσματα καθώς δεν υπήρξαν ασθενείς με συμπτώματα, δεν βρέθηκε κανείς θετικός στις τυχαίες δειγματοληψίες που πραγματοποιούσε η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στο νησί και δεν ενεργοποιήθηκε κάποιος «συναγερμός» μετά από δειγματοληψία στα σύνορα.

Όταν τέλειωσαν τα τεστ της Θάσου 

Στις αρχές Αυγούστου, το απόθεμα της κινητής μονάδας Θάσου του ΕΟΔΥ τελείωσε απότομα καθώς όλα τα τεστ που είχε στη διάθεσή της χρησιμοποιήθηκαν για την μαζική περίπτωση των εργαζόμενων στην κρεατοβιομηχανία της Καβάλας. Η μονάδα της Θάσου επανεφοδιάστηκε με τεστ, ωστόσο με μεγάλη καθυστέρηση και με τον ΕΟΔΥ, μάλιστα, να μην είναι σε θέση να στείλει τον ίδιο αριθμό αναλωσίμων.

Τα πρώτα κρούσματα του Αυγούστου

Μέσα στον μήνα, όμως, υπήρξαν τα 3 πρώτα για τον Αύγουστο θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε αλλοδαπούς τουρίστες, στο σύνολό τους προερχόμενοι από τηΡουμανία. Οι τουρίστες αυτοί μπήκαν στην Ελλάδα με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ που είχαν κάνει τις τελευταίες 72 ώρες στην πατρίδα τους αλλά στα ελληνικά σύνορα τούς έγινε και νέο τεστ, από τις μονάδες του ΕΟΔΥ. Τους «έπιασε» δηλαδή η δειγματοληψία που γίνεται ως δικλείδα ασφαλείας.

Νέες, ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις από τον ΕΟΔΥ 

Τα τεστ των περιπτώσεων αυτών βγήκαν θετικά όμως ο ΕΟΔΥ έκανε μέχρι και 5 μέρες για τους ενημερώσει, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό για το ότι ήταν ήδη προσβεβλημένοι κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Και οι 3 εντοπίστηκαν και αποχώρησαν με τα αυτοκίνητά τους από τη Θάσο, χωρίς να χρειαστεί φιλοξενία τους στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Σημειώνεται ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες στη Θάσο έχουν στο σύνολό τους επιδείξει αρνητικό τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα ενώ μερίδα αυτών έχουν κάνει και δεύτερο τεστ στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στα σύνορα. Από αυτό το δεύτερο τεστ εντοπίστηκαν και οι 3 περιπτώσεις του Αυγούστου.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους χιλιάδες Έλληνες τουρίστες, από όλες τις περιοχές της χώρας που μπήκαν στη Θάσο για διακοπές.

Έκλεισε το ξενοδοχείο – Φόβοι για διασπορά στην κοινότητα από το πρώτο κρούσμα σε ντόπιο

Αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η περίπτωση ντόπιου στο νησί που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Πρόκειται για ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος στη νότια Θάσο, ο οποίος λόγω βαριάς λοίμωξης που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, ήταν πολύ προσεκτικός και τηρούσε σχολαστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο άνδρας με ηλικία μικρότερη των 50 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, παρουσίασε συμπτώματα πνευμονίας κι έτσι την Πέμπτη 27/8/2020 διαπιστώθηκε μετά από τεστ ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Νοσηλεύεται πλέον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως είναι διασωληνωμένος, αλλά αυτές διαψεύδονται. Ο ασθενής είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση και δεν έχει παρουσιάσει έως τώρα επιπλοκές.

 

Οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα αλλά έχουν τεθεί σε 14ημερη καραντίνα ενώ το κατάλυμα ανέστειλε τη λειτουργία του.

 

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους ανθρώπους στο χώρο της υγείας είναι αν αυτό το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού σε ντόπιο στη Θάσο σχετίζεται με επαφή με κάποιον τουρίστα ή με άλλο ντόπιο. Υπάρχει δηλαδή ανησυχία για διασπορά στην κοινότητα.

 

Επείγουσα ανάγκη για περισσότερα τεστ στη Θάσο 

 

Τα μέχρι τώρα δεδομένα (δειγματοληπτικά τεστ ΕΟΔΥ, ασθενείς με συμπτώματα στο Κέντρο Υγείας) δεν δείχνουν επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Θεωρείται ωστόσο επείγουσα η ανάγκη να σταλεί ικανό απόθεμα τεστ στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ ώστε να πυκνώσει τις δειγματοληψίες σε όλο το νησί.

 

Σημειώνεται ότι το παραπάνω κρούσματα σε ντόπιο είναι το πρώτο για τη θερινή περίοδο. Τον περασμένο Μάρτιο υπήρξαν 2 κρούσματα κορωνοϊού σε ντόπιους που είχαν μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό. Οι ασθενείς απομονώθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας και είχαν ιαθεί λίγο αργότερα.

 


KavalaNews.GR