Όσες και αν είναι οι δικαιολογίες αλλά και η πολεμική που δέχτηκε η ομάδα της Ξάνθης την τελευταία χρονιά, ο υποβιβασμός της ομάδας έχει ευθύνη με ονοματεπώνυμο: Χρήστος Πανόπουλος.

Η απερχόμενη ιδιοκτησία πήρε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία και την παραδίδει στη δεύτερη ενώ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στο πιο κομβικό σημείο. Η ήττα και στο δεύτερο μπαράζ από τον Απόλλωνα είναι η φυσιολογική εξέλιξη διαδοχικών και προσωπικών λαθών , τόσο αψυχολόγητων και χονδροειδών που αφήνουν ερωτηματικά. Η ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης και των ποδοσφαιρικών αρχών να υποβιβάσουν την Ξάνθη, θα είχαν πέσει στο κέντο, αν δεν υπήρχαν οι τραγικοί χειρισμοί του ιδιοκτήτη.

Σε μια χρονιά με ένα υπέρογκο μπάτζετ, η αγωνιστική εικόνα της ομάδας  ήταν όχι απλώς κακή αλλά αποκρουστική – ακόμη και όταν κέρδιζε-  και ο κόσμος της ομάδας παγερά αδιάφορος για την αποξενωμένη από καιρό ομάδα. Το γεγονός ότι στα πιο κρίσιμα ματς της ιστορίας κλήθηκαν να διασώσουν την ιστορία της ομάδας παιδιά 17 και 18 χρονών, είναι ενδεικτικό της παρακμής στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα και των χειρισμών της ιδιοκτησίας που δεν σεβάστηκε την ιστορία του ΑΟΞ.

Οι “μισθοφόροι” και οι κόλακες

Η μικρή μερίδα “μισθοφόρων” οπαδών, οι γραφικοί  παρα-“δημοσιογραφικοί” κόλακες και η Διοίκηση των  “yesmen” του ιδιοκτήτη ουδέποτε είχαν οποιαδήποτε σχέση με την τοπική κοινωνία και το φίλαθλο κόσμο που κάποτε συνέρρεε κατά χιλιάδες στους αγώνες αλλά έχει “στεγνώσει” καιρό πριν. Άλλωστε στην κρίσιμη στιγμή “τα ποντίκια έχουν πηδήξει από το καράβι”.

Η απαξίωση της κοινωνίας είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος έχει πάψει ακόμη και να ασχολείται εδώ και χρόνια με τον ιδιοκτήτη και την ομάδα. Λογίζεται ως αμιγώς οικονομικό μέγεθος για την περιοχή και δεν έχει καμία κοινωνική αναφορά

Η δε εικόνα της ΠΑΕ με τις γραφικές και, συχνά, χυδαίες και πεζοδρομιακές ανακοινώσεις δεν εκπροσωπούν κανέναν πλην του συντάκτη τους, σε επίπεδο που δεν συναντά κανείς ούτε σε σωματεία των τοπικών πρωταθλημάτων.  Ο οποίος κούρασε και κουράστηκε και δεν έχει το παραμικρό να προσφέρει.

Το μόνο που απομένει είναι η ελπίδα για νέα προσέγγιση από το νέο ιδιοκτήτη που φαίνεται πως έχει όλα τα οικονομικά μέσα και τη σοβαρότητα να εγγυηθεί την αναγέννηση της ομάδας, χωρίς υποτέλεια και σε πραγματικά επαγγελματικά πρότυπα, με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φίλων της ομάδας. Που παρέμεινε για χρόνια συνειδητά μακριά από την ομάδα. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα για αναδιάρθρωση κατηγοριών που θα “σώσει” -στα χαρτιά- την παρτίδα.

Για την ιστορία η ομάδα του ΑΟΞ στον επαναληπτικό του μπαράζ έχασε από τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη με 3-1 και με το συνολικό 4-1 υποβιβάστηκε στην Super League 2.

35 χρόνια μετά ξανά υποβιβασμός

Για όσους αγνοούν την  ιστορία της ομάδας, η μοναδική φορά που έχει υποβιβαστεί καταγράφεται την άνοιξη του 1985. Στο τελευταίο μάτς της χρονιάς, η ομάδα έχασε από την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα και το κοινό χειροκροτούσε τους αντιπάλους παρά τον υποβιβασμό. Αυτό το ποδοσφαιρικό μεγαλείο, η ανωτερότητα και η αξίωση για υψηλό ποδοσφαιρικό θέαμα, είναι που χάθηκε στα χρόνια του Πανόπουλου.

xanthi2.gr