Διεθνή διάσταση προσλαμβάνει η δίκη σε δεύτερο Βαθμό, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Κομοτηνής για τους Χαμζά Χαντί και Μοχάμεντ Χαντάρ, πρόσφυγες και πολιτικούς ακτιβιστές από το Μαρόκο που παραμένουν στη φυλακή ως “λαθρέμποροι”.

Οι δύο Μαροκινοί συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 στον Έβρο, επιβαίνοντας σε μια φουσκωτή βάρκα και καταδικάστηκαν πρωτόδικα για διακίνηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μαρτυρία, χρήματα ή άλλα αποδεικτικά παρά μόνο η κατάθεση ενός συνοριοφύλακα, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους. Πάντως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χαντί καταδικάστηκε για διακίνηση δύο ατόμων, ένας εκ των οποίων είναι ο… αδερφός του.

Ποιος είναι ο Χαμζά Χαντί

Ο Χαμζά Χαντί  είναι πρώην στέλεχος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκο, συμμετείχε στην αραβική άνοιξη και στο κίνημα ενάντια στη διεφθαρμένο βασιλικό καθεστώς εκεί και έχει γίνει αρκετές φορές στόχων των μαροκινών διωκτικών αρχών, η μητέρα του έχει επίσης βασανιστεί από τη μαροκινή αστυνομία ενώ ο τρίτος του αδερφός Μαχτζούπ επιχείρησε να περάσει τον Έβρο τον Απρίλιο και έκτοτε αγνοείται.

Διεθνείς οργανισμοί, δικηγόροι που υπερασπίζονται ανθρώπινα δικαιώματα και φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στη δίκη που γίνεται σε δεύτερο βαθμό την Τρίτη στο Εφετείο Κομοτηνής και ζητούν απαλλαγή και απελευθέρωση των δύο κρατούμενων προσφύγων. Συνολικά 46 φορείς και προσωπικότητας συνυπογράφουν την έκκληση για τους δύο  Μαρονικούς, μεταξύ των οποίων και η διάσημη πλοίαρχος Καρόλα Ρακέτε.

Η οργάνωση borderline-europe σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ο Hamza και ο Mohamed καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 ετών και 1 μήνα μετά τη δική τους διαφυγή, για «λαθρεμπόριο» και «ενίσχυση της παράνομης μετανάστευσης». Έφυγαν από το Μαρόκο και έψαχναν για μια καλύτερη ζωή και, μαζί με άλλους ανθρώπους, έφτασαν στην Ελλάδα με ένα αυτοσχέδιο σκάφος.

Στην Ελλάδα, μόλις έφτασαν, η αστυνομία άνοιξε πυρά εναντίων τους. Συνελήφθησαν και
ξυλοκοπήθηκαν. Εκτός από αυτό, ο Hamza Haddi και ο Mohamed Haddar κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για το “λαθρεμπόριο” των άλλων ανθρώπων που επέβαιναν στην βάρκα – ένας εκτων οποίων είναι και ο αδερφός του Hamza, ο Yassine!

Η υπόθεση Hamza & Mohamed είναι συμβολική για τη συστηματική ποινικοποίηση και φυλάκιση ατόμων που μεταναστεύουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο ποινικοποιεί εκείνους που υποστηρίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες· Μετά την πίεση της ΕΕ, η Ελλάδα έχει θεσπίσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση των ατόμων που κινούνται για τη δική τους διαφυγή.

Έτσι, η ακτοφυλακή της Ελλάδας συλλαμβάνει 1 – 2 άτομα ανά σκάφος που φτάνει και τους κατηγορεί αυθαίρετα για λαθρεμπόριο και βοήθεια παράνομης εισόδου. Καθώς συλλαμβάνονται αμέσως κατά την άφιξη τους, οι πλειοψηφία από αυτούς εξαφανίζονται, κανείς δεν ακούει για αυτους και δεν έχουν καμία πρόσβαση για υποστήριξη από έξω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα σε αριθμό, φυλακισμένων στην Ελλάδα.

Ο Hamza και ο Mohamed συμβολίζουν μια άλλη απάνθρωπη και βάναυση πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα σύνορα. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι σαφώς αβάσιμες. Είναι πρόσφυγες, όχι λαθρέμποροι.

Ομάδες και άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη – μεταξύ τους και η Carola Rackete και οι European Democratic Lawyers (AED) δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους Hamza και Mohamed και εν μέσω αυτού σε όλους τους άλλους ανθρώπους που επηρεάστηκαν τον Φεβρουάριo. Την ημέρα της δίκης το δικαστήριο γέμισε μέχρι και την τελευταία θέση από τοπικούς και διεθνείς υποστηρικτές, οπως η iuventa10 kai to AED.

Επιτυχώς – μετά την προσοχή και την πίεση του κοινού καταδικάστηκαν σε σχετικά “χαμηλή” ποινή 4 ετών και 1 μήνα (η μέση ποινή σε τέτοιου είδους υποθέσεις είναι 44 χρόνια). Η μόνη σωστή ετυμηγορία όμως είναι απαλλαγή! Είναι αθώοι και δεν έχουν κάνει κάτι λάθος. Επιπλέον, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα εάν δεν αθωωθούν επειδή τότε είναι “καταδικασμένοι εγκληματίες”.

  • Γνωστοποιήστε την υπόθεση των Hamza & Mohamed και από αυτήν την απάνθρωπη
  • πολιτική της οποίας αυτή η υπόθεση είναι συμβολική και ζητήστε την αθώωση τους!
  • Παρευρεθείτε στην έφεση, στην 1η Σεπτεμβρίου 2020 στην Κομοτηνή, Ελλάδα!
  • Γράψτε στους φίλους σας στην Ελλάδα!

Οι οργανώσεις που υπογράφουν:

– ADIF Associazione diritti e frontiere, Fulvio Vassallo Paleologo, Italy
– Adopt a Revolution
– Alarm Phone Watch the Med
– Prof. Dr. Annita Kalpaka, University Hamburg
– A.P., Initiative Schwarze Menschen in Deutschland, Germany
– ARCI Porco Rosso, Palermo
– Prof. Dr. Astride Velho, Germany
– borderline-europe e.V., Germany
– Borderline Sicilia Onlus, Italy
– Carola Rackete
– Centre for Peace Studies, Zagreb
– Clandestina Thessaloniki, Greece
– Christian Peace Maker Team Lesvos, Greece
– Délinquants solidaires, France
– Demokratische Juristinnen und Juristen e.V., Germany
– Deportation Monitoring Aegean, Greece
– Esc-Infomigrante, Rome
– European Civic Forum, Switzerland
– European Democratic Lawyers – Avocats Européens Démocrates
– Forum Antirazzista Palermo, Italy
– Harald Bauder, Ph.D., Ryerson University Canada
– Il Comitato di Base No Muos di Palermo, Italy
– Institute of Race Relations, Anya Edmond-Pettitt, United Kingdom
– iuventa10
– Judith Gleitze, borderline-europe, Palermo
– Kontakt- und Beratungsstelle für Flüchtlinge und Migrant*innen e.V., Germany
– La FASTI, Fédération des associations de solidarité avec tou-te-s les immigré-e-s, France
– L’Association Marocaine Des Droits Humains, Morocco
– Legal Centre Lesvos, Greece
– Loubna Mesαsaoudi, CEO Founder BIWOC* Rising, Berlin
– Marie Amoyi, Initiative Schwarze Menschen in Deutschland, Germany
– Migreurop, Observatoire des frontières, France
– mediale pfade, Germany
– Mobile Info Team, Greece
– Münchner Flüchtlingsrat, Germany
– Observatory of Solidarity, Milan
– Refugee Law Clinic Berlin, Germany
– Republikanischer Anwältinnen- und Anwälteverein, Germany
– Rete Antirazzista Catanese, Italy
– Sea-Watch, Germany
– Seán Binder
– Seebrücke, Germany
– Solidarité sans frontières, Switzerland
– Solidarity Watch, Belgium
– Statewatch, United Kingdom
– TPC Maison Solidaire, France
– You Can’t Evict Solidarity, Germany