Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ TOP NEWS Καταγγελία για ακατάλληλες μάσκες στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Καταγγελία για ακατάλληλες μάσκες στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Σωματείο Εργαζομένων της Αλεξανδρούπολης που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς κοροναϊού για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγγέλλει ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας ffp2 που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας ήταν ακατάλληλες για την περίθαλψη περιστατικών κοροναϊού.

«Δεν προσφέρουν καμία ατομική προστασία στο προσωπικό σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου η οποία ενημέρωσε εγγράφως την Διοίκηση, την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Οι εν λόγω μάσκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι για άλλη χρήση και αποσύρθηκαν», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει έκκληση στον υπουργό Υγείας να ελέγξει τις καταγγελίες και εάν οι εν λόγω μάσκες ΚΝ95 είναι ακατάλληλες να αποσυρθούν από τα Νοσοκομεία που τυχόν χρησιμοποιούνται.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Στο μεταξύ η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού σε υγειονομικούς έφτασαν τα 94 για τον Αύγουστο.

Την Πέμπτη, γνωστοποιήθηκε ότι άλλοι 4 εργαζόμενοι νόσησαν από κοοναϊό. Πρόκειται για 2 νοσηλεύτριες στο νοσ. Καστοριάς, 1 νοσηλεύτρια στο νοσ. της Κοζάνης και 1 νοσηλεύτρια από το νοσ. Παίδων Αγίας Σοφίας.

Και οι τέσσερις νοσηλεύτριες είναι ασυμπτωματικές. Από τους 94 συνολικά που νόσησαν που νόσησαν οι 66 ήταν ασυμπτωματικοί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκφράζει τον προβληματισμό του για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε υγειονομικούς και μάλιστα ασυμπτωματικούς, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας που υπήρξαν σποραδικά κρούσματα υγειονομικών, τα οποία μάλιστα σχεδόν όλα έγιναν αντιληπτά επειδή εμφάνισαν συμπτώματα.

Υπάρχει μαζικότητα κρουσμάτων σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Θεσσαλονίκης, ΝΙΚΑΙΑ, κάτι που δείχνει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί στη κοινότητα.

Οι ασυμπτωματικοί υγειονομικοί και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που ξεφεύγουν και νοσηλεύονται ως γενικά περιστατικά εν αγνοία τους γίνονται εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. «Η απόφαση για τεστ κοροναϊού στους συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια είναι ημιτελής. Τα τεστ γίνονται μετά από ραντεβού που κλείνεται σε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ εργάζονται κανονικά. Όταν νοσεί ένας που επιστρέφει από άδεια και είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος είναι μεγάλος», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Και καταγγέλλει ότι ασθενείς εισάγονται ως γενικά περιστατικά τους λαμβάνεται δείγμα και βγαίνουν θετικοί μετά 4 ημέρες λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών και διασπείρουν τον ιό σε ασθενείς και προσωπικό.

«Τώρα σε πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν τα τεστ ούτε σε όσους επιστρέφουν από άδεια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και μοριακών αναλυτών. Συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και όσοι δεν πήγαν σε μέρη ή εκδηλώσεις επιβαρυμένες δεν κάνουν τεστ», προσθέτει.