Ένα νέο κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Ξάνθη σύμφωνα με τη νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για κρούσμα που εντοπίζεται στο Δήμο Ξάνθης και, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στην ΠΕ Ξάνθης έχουν καταγραφεί ήδη δύο κρούσματα στο Δημο Τοπείρου και συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπάρχουν 5 καθώς έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου, ένα εκ των οποίων σοβαρό.

ύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου του 2020, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 28 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 24  παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) και δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ .

Έχουν καταγραφεί 6  θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 66 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 79 έτη).  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).