Σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τα θέματα της ατζέντας σε περίπτωση πιθανών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, βάλλει κατά της «πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης» που ακολουθεί η Ελλάδα κατά των μουσουλμάνων της Θράκης εδώ και 25 χρόνια.

Τη στιγμή που η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χτυπήσει κόκκινο με το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis να συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική άσκησης πίεσης σε όλα τα μέτωπα θυμήθηκε το ζήτημα των μειονοτικών σχολείων Θράκης.

Ασκώντας έντονη κριτική στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι έκανε λόγο για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μουσουλμάνων της Θράκης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εξαπολύοντας παράλληλα πυρά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η οποία παρακολουθεί τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός ενός κράτους μέλους της».

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι αυτή η πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης «ακολουθείται για δεκαετίες κατά της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης με πρόσχημα τα μέτρα λιτότητας και το μειωμένο αριθμό εγγραφών μαθητών», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε κατά το ήμισυ από 231 σε 115.

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ακσόι, η τουρκική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει μια ατζέντα «εφ’ όλης της ύλης» με όλα τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την ίδια άπαξ και καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ελληνική πλευρά.

YΠΕΞ: Παράδοξο να υποδεικνύει σεβασμό των μειονοτήτων η Τουρκία

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ